Duitsland: 2e landelijke DAB+-net op 5 oktober van start

Het 2e landelijke DAB+-netwerk in Duitsland gaat maandag 5 oktober officieel van start. Dan is het nieuwe netwerk in grote delen van het land in de lucht. In totaal zijn er 16 radiostations gepland op de ‘2. Bundesmux’, maar nog niet alle radiostations zijn bij de start ook daadwerkelijk van de partij.

Duitsland: 2e landelijke DAB+-net op 5 oktober van start Radiostations die waarschijnlijk al gelijk bij de start gaan uitzenden via het netwerk van Antenne Deutschland waren bij de testuitzendingen begin deze maand al in beeld te zien.

Het betreft Antenne Bayern, Rock Antenne, RTL, Toggo Radio, Absolut Hot, Absolut Top, Absolut Bella en Absolut Oldie Classic.

De comedyzender Joke FM, Drivers Classics, Profi Radio en een nieuw station van Energy, waarvan de naam en het format nog niet bekend is, een nieuw sportstation en een nieuw talkstation starten pas later.

71 Zenders
De eerste uitrolfase van het 2e landelijke DAB+-net bevat 71 zenders waardoor 83% van de Duitsers het netwerk outdoor kan ontvangen, waaronder ook op de belangrijkste Autobahnen. Indoor kan 61% van de Duitsers het netwerk ontvangen.

De meeste van de 71 geplande zenders gaat in oktober al aan. Zeven zenders volgen later, waaronder Molbergen in het westen van Nedersaksen. Deze zender gaat pas in januari 2021 aan.

Zenderexploitant Media Broadcast is, als mede-eigenaar van Antenne Deutschland, verantwoordelijk voor de uitrol van het netwerk. 36 Zenders zijn echter uitbesteed aan concurrent Divicon Media, waarin het Nederlandse Broadcast Partners een flink aandeel heeft.

Vier kanalen
In tegenstelling tot het eerste landelijke DAB+-netwerk (5C) zendt het nieuwe netwerk (nog) niet uit op hetzelfde kanaal in heel Duitsland, maar via vier verschillende kanalen. In Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Bremen, het oostelijke gedeelte van Noordrijn-Westafalen, Berlijn, Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen wordt kanaal 5D ingezet. Daarom moet MTVNL dit kanaal nog deze maand verlaten.

In het zuidwesten van Baden-Württemberg wordt kanaal 8C gebruikt, terwijl in het westelijke deel van Noordrijn-Westfalen, Hessen en het noorden van Baden-Württemberg uitgezonden wordt op 9B. Tenslotte gaat het 2e landelijke netwerk in Beieren en het zuidoosten van Baden-Württemberg uitzenden op kanaal 12D. [Radiowereld.NL]