Search
Close this search box.

Tsjechische PO breidt DAB+ uit en schakelt AM en langegolf af

De Tsjechische publieke radio Český rozhlas heeft haar DAB+-netwerk deze week uitgebreid naar 95% van de bevolking. Daarnaast worden de uitzendingen via de middengolf en langegolf na 2021 stopgezet. Dit heeft de omroep bekendgemaakt op een persconferentie.

Tsjechische PO breidt DAB+ uit en schakelt AM en langegolf af Český rozhlas begon in 2015 officieel met uitzenden op DAB+. In eerste instantie alleen in de regio Praag, maar inmiddels kan in het grootste gedeelte van het land de publieke radiostations via DAB+ ontvangen worden.

Daarvoor worden twee kanalen ingezet: 12C voor Praag en de Bohemen en 12D voor Moravië en Silezië.

Via 24 zenders waren de publieke radiostations door 85% van de bevolking via digitale etherradio te ontvangen. Deze week heeft de omroep echter 10 nieuwe zenders aangezet, waardoor 95% van de bevolking via DAB+ kan luisteren.

Ook het aanbod via digitale etherradio wordt verder uitgebreid. In mei 2021 gaat de sportzender Radiožurnál Sport van start, gevolgd door een station voor ouderen in september volgend jaar.

Middengolf en langegolf uit
Daarnaast gaat de publieke omroep haar uitzendingen via de middengolf en langegolf na vanaf 31 december 2021 stopzetten. Momenteel heeft de omroep nog negen middengolfzenders aanstaan, alsmede een langegolfzender voor de nieuwszender CRo Radiožurnál. Maar omdat alle radiostations die op AM en de langegolf uitzenden ook via FM en DAB+ te ontvangen zijn, neemt de omroep afscheid van de verouderde distributietechnieken. [Radiowereld.NL]