Zoek
Sluit dit zoekvak.

NPO zet het mes in digitale radiokanalen op DAB+ en internet

De NPO wil het aantal digitale radiokanalen de komende jaren flink verminderen. Dit blijkt uit het nieuwe Concessiebeleidsplan 2022-2026. NPO 3FM Alternative, NPO Radio 4 Concerten, NPO FunX Slow Jamz en het onlangs gestarte NPO FunX Fissa staan op de lijst om opgeheven te worden.

NPO zet het mes in digitale radiokanalen op DAB+ en internet NPO 3FM Alternative, NPO FunX Slow Jamz, NPO FunX Fissa wil de NPO schrappen “vanwege het veranderende luistergedrag van de jongere doelgroepen waarop deze kanalen gericht zijn en dus niet langer in een behoefte voorzien. Het bereik van deze digitale radiokanalen onder de jongere doelgroepen is relatief laag en het toegevoegd bereik is gering.” Ook zijn deze kanalen vrijwel geheel non-stop.

Vooral het stoppen van FunX Fissa is opmerkelijk. Dit station werd vorige maand gelanceerd als opvolger van FunX Dance.

Voor NPO 4 Concerten geldt volgens de NPO dat “het onderscheidend vermogen ten opzichte van het eigen online aanbod van online afspeellijsten via de site van Radio 4 is afgenomen, aangezien het gebruik van speellijsten steeds laagdrempeliger lijkt te worden voor de doelgroep.

Het toegevoegde bereik van dit kanaal is daarbij gering en ook de doelgroep van NPO Radio 4 legt zich in toenemende mate toe op het luisteren van on demand aanbod, waardoor er minder behoefte is aan een lineair kanaal dat doorlopend klassieke concerten uitzendt, zonder enige vorm van presentatie tussen de registraties door.

De NPO wil de vier stations stopzetten via zowel internet als DAB+. Momenteel biedt de NPO via DAB+ nog 13 radiostations aan op DAB+. Na het schrappen van NPO 3FM Alternative, NPO Radio 4 Concerten, NPO FunX Slow Jamz en NPO FunX Fissa blijven er nog negen over.

Dit zijn NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz als themakanaal van Radio 2, NPO KX als themakanaal van 3FM en SterrenNL als themakanaal van Radio 5.

Het is de bedoeling dat de vier themakanalen vanaf 2022, als der nieuwe concessie ingaat, gaan verdwijnen. De vrijgekomen ruimte op DAB+ wil de NPO gaan gebruiken om de resterende kanalen meer bandbreedte te geven om bijvoorbeeld de geluidskwaliteit te verbeteren. [Radiowereld.NL]
Foto’s: Radio.NL