Zoek
Sluit dit zoekvak.

Noorwegen: Tweede landelijke DAB+-net opnieuw geveild

In Noorwegen is het tweede landelijke DAB+-netwerk voor commerciële radio opnieuw onder de hamer gegaan. Twee partijen boden tijdens de veiling tegen elkaar op en daarbij deed A-Media AS met ruim 271.000 euro het hoogste bod.

Noorwegen: Tweede landelijke DAB+-net opnieuw geveild A-Media, eigenaar van het lokale station Radio Haugaland, mag het netwerk tot en met eind 2031 exploiteren. Binnen een jaar moet de uitrol gestart zijn.

In tegenstelling tot het eerste landelijke DAB+-netwerk voor commerciële radio van Norkring, dat uitzendt op kanaal 12D, zendt het tweede landelijke netwerk uit op twee verschillende kanalen. Langs een deel van de oostgrens wordt kanaal 12A ingezet, terwijl in de rest van het land uitgezonden mag worden op kanaal 11A.

Het tweede landelijke DAB+-netwerk werd voor de eerste keer in 2012 geveild, maar nooit in de lucht gebracht. De toenmalige winnaar was Norkring, maar die besloot om het bij de uitrol van het eerste landelijke DAB+-net te houden. In november 2018 werd de vergunning teruggegeven aan de staat.

Uitbreiding aanbod
Door het tweede landelijke DAB+-netwerk kan het aanbod aan landelijke radiostations nog verder uitgebreid worden. Op het eerste net zenden nu 17 commerciële stations uit. Daarnaast heeft de publieke omroep de beschikking over een bovenregionaal netwerk, bestaande uit zeven allotments die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierop zijn landelijke stations als P2 en P3, themakanalen als NRK Nyheter en NRK Sport en regionale edities van P1 en P1+ te ontvangen. Daarnaast zijn in diverse regio’s lokale netwerken in de lucht.

Noorwegen was het eerste land ter wereld dat besloot om FM af te schakelen In december 2017 werden de laatste FM-zenders van de landelijke radiostations uitgezet. Alleen de kleinere lokale radiostations zijn in Noorwegen nog op FM te ontvangen. Noorwegen kende slechts vijf landelijke radiozenders op FM. [Radiowereld.NL]