Flinke opmars digitale radio in Wallonië

Het digitaal luisteren naar de radio zit flink in de lift in het Franstalige gedeelte van België. Uit onderzoek van Ipsos/maradio.be blijkt dat 34% van al het radio luisteren momenteel digitaal is. DAB+ is daarbij met 14% de grootste digitale distributiemethode.

Flinke opmars digitale radio in Wallonië Sinds 2018 zijn alle radiostations van de RTBF en alle landelijke en regionale commerciële radiostations in Wallonië via DAB+ te ontvangen, verspreid over twee netwerken die beiden vrijwel het gehele Franstalige gebied van België dekken.

Sinds de officiële lancering van DAB+ is het digitaal naar de radio luisteren in Wallonië flink gegroeid. In twee jaar tijd is het marktaandeel digitale radio verdubbeld naar 34%. In diezelfde periode daalde het aandeel van FM van 80 naar 66%.

DAB+ is nu het grootste digitale platform voor radioluisteren met een aandeel van 14%. In 2018 was dit nog slechts 2%. Internet is nu goed voor 13% (tegenover 9% in 2018).

51% Van de walen geeft aan digitaal naar radio te luisteren. Daarvoor kiest 32% voor internet en 20% voor DAB+. In 2018 lag deze verhouding nog op 24% om 4%.

Het aantal verkochte DAB+-radio’s steeg in 2020 met 40%, terwijl het percentage verkochte FM-radio’s met 19% daalde. Het percentage verkochte radio’s dat DAB+ kan ontvangen ligt nu op 40%. Daarnaast had 93% van de nieuw verkochte auto’s in Wallonië standaard DAB+ aan boord. Sinds eind vorig jaar moeten alle nieuwe auto’s standaard geleverd worden met DAB+. [Radiowereld.NL]