Invulling regionale DAB+-netten steeds concreter

De invulling van de nieuwe regionale DAB+-netten wordt steeds concreter. Deze week heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ook een lijst gepubliceerd met regionale commerciële FM-kavels die een koppeling krijgen met een tweede allotment.

Invulling regionale DAB+-netten steeds concreter Vorige maand maakte Radio.NL al de kanaalindeling van de nieuwe regionale DAB+-netten bekend. De huidige vijf bovenregionale allotments worden ingeruild voor zeven regionale allotments, die beter aansluiten bij de provinciegrenzen. Ook werd bekend welke vergunningen/stations er aan elk allotment (gebied) worden gekoppeld.

Koppeling aan tweede allotment
Omdat het verzorgingsgebied van enkele regionale commerciële FM-kavels in twee allotments valt, komt er voor een aantal een koppeling met een tweede kavel. Concreet gaat het om 11 vergunningen, zo blijkt uit de consultatie voor de wijziging van het Nationaal Frequentieplan (NFP).

Besloten is om een koppeling met beide DAB+-allotments te maken omdat dit volgens EZK aansluit “bij de businesscase van deze vergunninghouders.” De koppeling is echter niet vrijblijvend. “Deze vergunninghouders kunnen en moeten dan digitaal uitzenden in beide gekoppelde allotments gedurende de gehele vergunningstermijn. De simulcastverplichting geldt voor beide digitale allotments.”

Voorbeelden
Een voorbeeld van een FM-kavel waarvan zenders in staan die in twee verschillende allotments vallen, is B26 van Radio Continu. Dit kavel heeft niet alleen FM-zenders in Groningen en Drenthe, maar ook in het Overijsselse Dedemsvaart. Daarom komt er naast een koppeling met het DAB+-kavels voor Groningen/Drenthe ook een koppeling met het kavel voor Overijssel.

Hetzelfde geldt voor kavel B10 van Waterstad FM, waarvan naast zenders in Friesland ook een FM-zender in Emmeloord staat. Daarom komt er een koppeling met zowel het kavel voor Friesland als met Noord-Holland/Flevoland.

3 Wordt 2
Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad heeft zelfs FM-zenders verspreid staan over drie allotments: Noord-Holland/Flevoland, Zuid-Holland/Zeeland en Utrecht/Gelderland. “Desondanks wordt ook kavel B05 aan twee allotments gekoppeld. Anders wordt, demografisch gezien, het totale gekoppelde digitale bereik te groot,” aldus EZK. Een koppeling komt er daarom alleen met Noord-Holland / Flevoland en Zuid-Holland / Zeeland

Het is de bedoeling dat de nieuwe netwerken tussen 1 juni 2022 en 1 september 2022 uitgerold gaan worden. [Radiowereld.NL]

Indeling allotments nieuwe regionale netwerken:

5A Friesland
B10 Waterstad FM
B11 Radio Continu Friesland
B12 RADIONL Friesland
B16 Joy Radio
B27 Lokale Omroep Ameland
B35 Frysk FM
Omrop Fryslân
*B13 RADIONL Groningen/Drenthe

7C-N Groningen en Drenthe
B13 RADIONL Groningen/Drenthe
B14 Simone FM
B15 Grunn FM
B26 Radio Continu Groningen/Drenthe
B34 Team FM
B37 Simone FM Groningen
Radio Noord
Radio Drenthe
*B11 Radio Continu Friesland
*B16 Joy Radio

8B Noord-Holland en Flevoland
B01 Decibel Noord-Holland
B02 Wild FM Hitradio
B03 RADIONL Noord-Holland
B04 Ujala Amsterdam
B05 Qmusic Non-stop Maximum Hits
B33 Radio Continu Noord-Holland
NH Radio
Omroep Flevoland
*B10 Waterstad FM
*B17 RADIONL Lelystad/Zwolle

6A Overijssel
B17 RADIONL Lelystad/Zwolle
B18 Joy Radio Twente/Tukker FM
B19 RADIONL Gelderland/Overijssel
B28 Radio Continu
B29 Tukker FM
Radio Oost
*B26 Radio Continu Groningen/Drenthe

12B Gelderland en Utrecht
B09 RADIONL Utrecht
B20 RADIONL Gelderland
B30 Radio Continu Gelderland
B32 Radio Continu Gelderland
B36 Radio Continu Utrecht
Radio Gelderland
Radio M Utrecht
*B06 Decibel Zuid-Holland/Utrecht
*B19 RADIONL Gelderland/Overijssel

5B Zuid-Holland en Zeeland
B06 Decibel Zuid-Holland/Utrecht
B07 Amor FM
B08 RADIONL Zuid-Holland
B24 RADIONL Zeeland
C12 Vahon
Radio West
Radio Rijnmond
Omroep Zeeland
*B01 Decibel Noord-Holland
*B05 Qmusic Non-stop Maximum Hits

7C-Z Noord-Brabant en Limburg
B21 Radio 10 Brabant
B22 RADIONL Brabant
B23 Radio JND
B25 Qmusic Limburg
B31 RADIONL Brabant
B38 RADIONL Brabant
Omroep Brabant
L1 Radio
*B24 RADIONL Zeeland