Search
Close this search box.

Duitsland: Regionaal DAB+-net Saarland gestart met 15 stations

In de Zuid-Duitse deelstaat Saarland is maandagmiddag een nieuw commercieel DAB+-netwerk gelanceerd. Hierop zijn momenteel al 15 radiostations te ontvangen, waaronder Radio Salü en Big FM. Begin volgend jaar volgt een 16e zender, waarmee het net gelijk vol is.

Het regionale commerciële netwerk in het Saarland zou oorspronkelijk al begin vorig jaar de lucht in gaan.

Maar de toenmalige vergunninghouder Divicon Media kreeg het om verschillende redenen niet voor elkaar om het netwerk economisch levensvatbaar te krijgen. Enerzijds kwam dit door de coronacrisis, anderzijds door de lancering van het tweede landelijke commerciële DAB+-net.

Maar ook het feit dat eerst kanaal 11C gepland was, waar met laag vermogen op uitgezonden mocht worden, zorgde ervoor dat het project niet van de grond kwam.

Tweede poging
In mei van dit jaar werd de vergunning voor het regionale commerciële DAB+-netwerk opnieuw verdeeld en vergund aan Media Broadcast, zenderexploitant van zowel het eerste als tweede landelijke DAB+-netwerk.

Media Broadcast is het wel gelukt om het netwerk, nagenoeg geheel gevuld, in de lucht te krijgen. Dat komt mede omdat dit bedrijf al antennes in het Saarland heeft hangen voor de twee landelijke DAB+-netten en het regionale net hier makkelijk bijgezet kan worden.
Duitsland: Regionaal DAB+-net Saarland gestart met 15 stations

15 Stations
Sinds maandag zijn 15 radiostations te ontvangen via het nieuwe netwerk. Dit zijn Radio Salü, Big FM, Classic Rock Radio (alle drie zenden ook op FM uit in de deelstaat), Joke FM (comedyzender), Radio Teddy (kinderzender), Saarfunk 1 (pophits), Saarfunk 2 (oldies), Radio Holiday, Radio Melodie (Franstalig), Nice en de vijf lokale CityRadio stations in het Saarland. Begin volgend jaar komt hier ook nog Oldie Antenne 9zusje van Antenne Bayern) bij, waarna het netwerk volledig gevuld is.

Radio Salü was al via DAB+ in het Saarland te ontvangen en maakte hiervoor gebruik van capaciteit op het regionale publieke netwerk van de Saarländische Rundfunk. Dit was een tijdelijke oplossing totdat er een regionaal commercieel netwerk gelanceerd zou worden.

Uitbreiding
Het nieuwe regionale DAB+-netwerk voor het Saarland zendt nu uit op kanaal 9C. Dat gebeurt momenteel alleen nog vanaf zendlocatie Saarbrücken-Schoksberg, ten noordwesten van de stad. Volgend jaar komt er een zender in Spiesen, ten noordoosten van de stad, bij. Dan is het regionale netwerk door 70% van de inwoners van het Saarland indoor te ontvangen en in 80% van de deelstaat ook outdoor. [RadioWereld.NL]

Kaart: Media Broadcast