Europa: 95% Van nieuw verkochte auto’s in 2021 had standaard DAB+

Van alle nieuw verkochte auto’s in de Europese Unie in 2021 had 95% standaard DAB+ aan boord. Dit blijkt uit cijfers van Jato Dynamics die zijn gepubliceerd door WorldDAB. Ook in Nederland lag het percentage op 95%.

Foto: RadioCorp

De cijfers weerspiegelen duidelijk de implementatie van de European Electronic Communications Code (EECC), waardoor nieuw geleverde auto’s sinds eind 2020 standaard digitale etherradio moeten kunnen ontvangen.

Dat het percentage in Nederland nog niet op 100% ligt heeft te maken met een aantal factoren. Allereerst werd de EECC pas in juli van 2021 in Nederland omgezet in wetgeving, ondanks dat de overheid daar al sinds eind 2018 de tijd voor had. Daarnaast gold de verplichting niet voor auto’s die voor eind 2020 al in de handelsvoorraden bij automobielbedrijven stonden. En doordat 2021 een nieuw dieptepunt was als het om autoverkoop gaat, was de doorloop van de voorraden minder snel.

Wel vond begin 2021 al bijna 20% van al het radioluisteren in de auto plaats via DAB+.

100%
Desondanks zijn er landen die wel op 100% uitkwamen, zoals Italië en Noorwegen. Dat laatste land is vrij logisch, aangezien de landelijke radiostations hier al sinds eind 2017 niet op FM uitzenden en in de ether uitsluitend via DAB+ te ontvangen zijn.

Ook zijn er landen die al flink op weg zijn, zoals Zwitserland (99%), waar FM eind 2024 uit gaat, en België (98%). Ook in het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage hoog op 98%, al hoort dit land niet meer tot de Europese Unie.

Duitsland blijft op 94% steken, terwijl Frankrijk daar nog onder zit met 90%.

Opvallend is dat bijvoorbeeld Spanje met 91% enorm hoog ligt, terwijl de Spaanse overheid nauwelijks initiatieven neemt voor de uitrol van DAB+. [RadioWereld.NL]