Meer vermogen voor commercieel regionaal DAB+-net West-Duitsland

De dekking van het commerciële regionale DAB+-netwerk in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt op 1 september fors verbeterd. Van acht van de 14 zenders gaat het vermogen fors omhoog, terwijl er twee nieuwe zenders bijkomen.

Foto: video still Youtube

Het commerciële regionale DAB+-netwerk in West-Duitsland is sinds oktober vorig jaar in de lucht op kanaal 9D. Momenteel zenden er 16 radiostations op dit netwerk uit, waaronder Antenne NRW, Radio Bollerwagen, Radio 21 NRW, Oldie Antenne, Schlager Radio, Kulthitradio, Kiss FM en Femotion Radio.

Omdat kanaal 9D in Nederland nog gebruikt wordt voor het bovenregionale netwerk in Zeeland en Friesland en de Kop van Noord-Holland, zijn veel zenders van het Duitse netwerk met gereduceerd vermogen in de lucht.

Volgens afspraken moet Nederland kanaal 9D op 1 september verlaten hebben, waardoor het regionale netwerk in Duitsland met meer vermogen kan en mag uitzenden. Daarom gaan in september van acht van de 14 zenders het vermogen fors omhoog. In veel gevallen wordt het uitzendvermogen zelfs verdubbeld.

Met name het verhogen van de zendvermogens in Aken, Dusseldorp, Wesel (halverwege Nijmegen – Venlo) en Schöppingen (bij Enschede) zorgt voor betere ontvangst langs de Nederlandse grens. Nieuwe zenders komen er in Wuppertal, ten oosten van Dusseldorp, en Köterberg ten zuidoosten van Bielefeld langs de grens met Nedersaksen. Ook wordt de zender bij Bonn eindelijk aangezet. Deze zender zou oorspronkelijk al bij de start van het netwerk in oktober aangezet worden, maar door (technische) problemen gebeurde dit niet. [RadioWereld.NL]