Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook in de Randstad gestart met herindeling regionale DAB+-netwerken

Broadcast Partners is ook in de Randstad gestart met de implementatie van de nieuwe indeling van de regionale DAB+-netwerken. Woensdag is daarvoor de zender in Den Haag omgezet van kanaal 8A naar 5B, zo meldt Omroep West.

Foto: RadioWereld.NL]

Momenteel zijn alle niet-landelijke commerciële FM-vergunningen en regionale publieke radiostations gekoppeld aan een bovenregionaal DAB+-netwerk, bestaande uit vijf allotments die samen het hele land dekken. De Randstad is nu bijvoorbeeld één groot allotment op kanaal 8A.

Het nieuwe netwerk bestaat echter uit zeven allotments, die gezamenlijk landelijke dekking hebben en beter aansluiten op de wensen van de regionale publieke en commerciële radiostations. De indeling wordt grofweg als volgt: Friesland (5A), Groningen en Drenthe (7C-N), Noord-Holland en Flevoland (8B), Overijssel (6A), Gelderland en Utrecht (12B), Zuid-Holland en Zeeland (5B) en Noord-Brabant en Limburg (7C-Z).

Omdat het een behoorlijke klus is alle zenders om te zetten naar de nieuwe frequentie, wordt de wijziging geleidelijk doorgevoerd. “Het is een lastige operatie, vanwege de korte implementatieperiode en de internationale coördinatie-afspraken,zo liet Broadcast Partners weten aan RadioWereld.NL.

In de eerste week augustus wordt ook de zender Rotterdam omgezet naar de nieuwe frequentie, zo meldt Omroep West. Later die maand wordt ook een nieuwe zender in Alphen aan de Rijn aangezet. [RadioWereld.NL]