De Rijkinspectie Digitale Infrastructuur is dinsdag gestart met de veiling van niet-landelijke commerciële DAB+-vergunningen. Het gaat om restcapaciteit op het bovenregionale netwerk.
Het bovenregionale netwerk wordt gebruikt door de regionale publieke omroepen en de niet-landelijke commerciële radiostations. Nadat vorige maand de niet-landelijke commerciële FM-kavels en de daaraan gekoppelde DAB+-capaciteit zijn geveild, is er op de zeven allotments nog ruimte over. Deze wordt nu alsnog verdeeld.
Het gaat om vijf vergunningen voor het allotment Noord-Holland en Flevoland (kanaal 8B, demografisch bereik 18,84%), zeven vergunningen voor het allotment Friesland (5A, 3,78%), zes voor Groningen en Drenthe (7C, 6,28%), acht voor Overijssel (6A, 6,72%), vijf voor Zuid-Holland en Zeeland (5B, 23,38%), acht voor Utrecht en Gelderland (12B, 19,77%) en vijf voor Noord-Brabant en Limburg (7C, 21,07%).
Elke vergunning is goed voor 1/12e deel van de totale capaciteit van het betreffende allotment, wat overeenkomst met 96 kbps. De minimale bandbreedte waarmee uitgezonden moet worden bedraagt 48 kbps.
Klokveiling
De DAB+-vergunningen worden, net als eerder bij de FM-vergunningen, geveild middels een klokveiling, waarbij de veilingmeester steeds het bedrag bepaald en partijen aan mogen geven hoeveel vergunningen ze voor dat bedrag per allotment willen. Vooraf hebben zij al op moeten geven op hoeveel vergunningen ze in totaal willen bieden. Het startbedrag van de veiling is 0 euro.
Mochten er vergunningen onverdeeld blijven, dan komt er een tweede ronde waarbij vergunninghouders, die nog niet aan hun maximum zitten, een eenmalig gesloten bod mogen doen. Daarbij wordt, net als bij de FM-veiling, de prijscorrectieregel toegepast. Dat houdt in dat de winnaar het niet het door hem/haar geboden bedrag betaald, maar het bedrag dat de verliezende partij bood (op-een-na hoogste bod).
Beperking
Net als op FM geldt er ook een beperking aan demografisch bereik dat een partij op DAB+ mag verwerven. Het maximum bedraagt 50%. In tegenstelling tot bij FM, wordt het bereik van vergunningen binnen hetzelfde allotment niet bij elkaar opgeteld. Wie dus bijvoorbeeld drie vergunningen in Friesland wil kopen heeft daarmee dus 3,78% demografisch bereik en geen 11,34%.
Winnende partijen dienen binnen twee weken hun bod betaald te hebben waarna zij pas hun vergunning daadwerkelijk krijgen. De nieuwe vergunningen gaan op 1 september 2025 in en zijn 10 jaar geldig. [RadioWereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties