Search
Close this search box.

Radiowereld in Belgie

Hoe gaat het met de Radiowereld in Belgie, Radioland legt het uit, Op 19 mei 1998 heeft Minister Van Rompuy zijn ontwerp van het frequentieplan voor vrije radio’s officieel bekend gemaakt. Dit plan zou in werking treden op 1 januari 1999. In totaal zouden er zo’n 100 stations moeten verdwijnen: Men wil van zo’n 340 naar zo’n 240 frequenties gaan.

Dat aantal kan echter nog veranderen na gesprekken met de Regie der Luchtwegen en de Franse gemeenschap. Naast het begrip “lokale radio” wordt er een nieuwe term ingevoerd, nl. “agglomeratieradio”.

In totaal is er plaats voor 6 agglomeratieradio’s: 2 in Brussel, 2 in Antwerpen en 2 in Gent. In Brussel zijn er op dit moment 3 stations die men kan gelijk stellen met een agglomeratieradio: Topradio Fantastiek, Radio Contact en Radio Spes. 1 van hen zal dus moeten verdwijnen. De frequenties tussen 102.2 FM en 104.8 FM wil Van Rompuy vrijhouden voor de agglomeratieradio’s met een hoger vermogen. In dit stuk van de FM-band is plaats voor 40 radio’s.

Boven de 104.8 FM is in theorie plaats voor bijna 300 frequenties. In praktijk zullen er dat slecht 170 zijn. De rest is onbruikbaar of wordt als reserve gebruikt. Verder moeten lokale radio’s zich niet meer in hun eigen gemeente bevinden. De studio’s mogen ook elders gelegen zijn, maar uiteraard wel ergens in het uitzendgebied. Ook wat samenwerken betreft zal het allemaal wat eenvoudiger gaan. Vanaf 1 januari 1999 moet ieder station minstens 4,5 uur eigen programmering brengen.

Elk station moet overigens wel een unieke naam blijven bezitten. Bij de Vlaamse Federatie van Lokale Radio’s is men voor 80% tevreden over de tekst die nu voorligt. Voorzitter Philippe Persoons had toch 2 belangrijke aanmerkingen:

<< Het zou beter zijn geweest als de hele FM-band werd opengetrokken. Nu blijft de VRT alles binnen 87.0 FM en 102.4 FM behouden. Ten tweede betreuren wij dat met de toelating van agglomeratieradio’s 2 soorten lokale radio’s worden gecrieerd.>>

Gerelateerde berichten