Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alleen Provincie kan impasse TV8 en Omroep Brabant doorbreken

Tv-overleg afgebroken
TV8 en Omroep Brabant TV hebben gisteren hun onderhandelingen over samenwerking afgebroken. Volgens TV8-directeur/hoofdredacteur J. van Uffelen eist Omroep Brabant “een onmogelijke financiële garantie” van zijn commerciële station. Directeur/hoofdredacteur G. Bielderman van Omroep Brabant weigert ieder commentaar.

“Omroep Brabant wil een dusdanig rendement uit de joint venture halen, dat het huidige begrotingsgat kan worden gedicht. Wij moeten daarvoor een garantie geven. We hebben de afgelopen maanden al genoeg water bij de wijn gedaan. De bodem is nu bereikt”, aldus een teleurgestelde Van Uffelen gisteren.

Garant staan
Alleen de provincie kan de impasse nog doorbreken. Als die garant wil staan voor het tekort van circa 1 miljoen gulden bij Omroep Brabant TV, kunnen beide concurrenten alsnog als partners verder. Van Uffelen acht die kans tamelijk groot. “De provincie heeft geen belang bij een publieke omroep met een sterke concurrent tegenover zich.” Vandaag wordt daarover duidelijkheid verwacht.
Het is steeds de bedoeling geweest TV8 en Omroep Brabant TV te laten fuseren op het huidige kanaal, omdat de markt te klein is voor twee regionale zenders. TV8 zou in deze joint venture de advertentiemarkt opgaan en varia programma’s produceren. Die zouden dan verplicht door Omroep Brabant worden afgenomen. TV8 zou ophouden te bestaan als zelfstandig station. Van meet af aan waren beide partijen het oneens over de financiële afwikkeling.

In Limburg draaien TV8 en Omroep Limburg inmiddels wel als regionale fusiezender L1, waarbij maximaal veertig procent van de winst naar de aandeelhouders mag. De rest gaat in de programmering.

Wegener/Arcade
Voor TV8 in Brabant is de situatie extra gecompliceerd, omdat het als onderdeel van VNU onlangs is overgenomen door Wegener/Arcade. De nieuwe eigenaar heeft al laten doorschemeren weinig heil te zien in de exploitatie van een commercieel tv-station. (Brabantsdagblad)

    Gerelateerde berichten