UPC gooit alweer zender frequenties omver

Na het wijzigen van frequenties voor de televisie verandert kabelexploitant UPC begin volgend jaar ook de frequenties voor de radio. Liep de aanpassing van de tv-signalen uit op een levensgrote chaos, bij de radio zal de verandering ‘hooguit ongemakkelijk’ zijn, zo belooft UPC. Taferelen zoals die van enkele maanden geleden gaan zich dit keer niet voordoen, laat het bedrijf weten. Toen hadden veel mensen in de regio problemen met het wijzigen van de tv-zenders. Wie een oud televisietoestel bezat, raakte bovendien zeven of acht zenders kwijt.

Bij UPC kwamen zo veel telefoontjes binnen, dat het bedrijf onbereikbaar werd. Radio- en tv-zaken
konden de vraag om hulp niet aan. De ouderenbond stuurde hulptroepen op pad, vrijwilligersorganisatie ’t Gilde stelde een speciale knoppenman aan, brugklassers en scouts schoten bejaarden te hulp. UPC, dat begin dit jaar het belang van NUON in Telekabel overnam, wil nu ook de radiozenders onder handen nemen. Dit keer moet de ingreep een stuk soepeler verlopen.

Dat kan ook best, gelooft UPC. Immers: iedereen blijft minimaal dezelfde zenders houden – sommige
mensen krijgen er zelfs zenders bij. Alleen de plaats van de zenders verandert. ‘En een radio opnieuw programmeren is veel gemakkelijker dan een tv’, zegt een woordvoerder.

Niettemin heeft het bedrijf van het debacle met de tv-zenders geleerd. Klanten worden dit keer ruim van tevoren op de hoogte gesteld en krijgen een kaart thuisgestuurd waarop de nieuwe frequenties staan aangegeven. Via een speciaal informatienummer is hulp te verkrijgen. Om te voorkomen dat die lijn opnieuw overbezet raakt, zet UPC extra personeel in.

Kwaliteit
UPC noemt de ingreep in de radio-frequenties nodig om een goede kwaliteit te kunnen leveren. Momenteel zijn de zenders in Gelderland op twintig tot dertig manieren ingedeeld. Daar zaten aanvankelijk allemaal kleinere bedrijven achter. ‘De een was verder met z’n techniek dan de ander’, aldus de zegsman. ‘Op de ene plaats is het geluid glashelder, op de andere is het wat omfloerst. Als luisteraar merk je daar overigens nauwelijks wat van.’ ‘Het maakt echter ook de controle moeilijk, soms zelfs onmogelijk. Op sommige plaatsen kunnen we geen storingen constateren; daarvoor zijn we afhankelijk van klanten die ons waarschuwen. Door de zenders overal op dezelfde frequentie onder te brengen, kunnen we de kwaliteit van het signaal straks 24 uur per dag bewaken.’

Met name vanwege de verschillen in regionale radioprogramma’s is het onmogelijk één
zenderindeling voor heel Gelderland te maken. Uiteindelijk komen er vier of vijf gebieden. UPC zegt steeds de grootste gemene deler te zoeken, zodat zo min mogelijk mensen last hebben van de veranderingen. Dat kan evenwel betekenen dat, waar in de ene plaats bijna niets verandert, in de andere bijna alles om moet.

Huren
Overigens kunnen mensen die tv-zenders zijn kwijtgeraakt, een zogenoemde S-band-tuner huren. Na
betaling van een borgsom van 75 gulden levert UPC het apparaatje en zijn ZDF, WDR / NDR, TRT / MBC, BBC1, BBC2, TV5, TV Gelderland en eventueel de lokale omroep weer te ontvangen. (Gelderlander)

    Gerelateerde berichten