Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gezamenlijke nieuwszender komt !

De NOS en de regionale omroepen zijn het toch eens geworden over een gezamenlijke nieuwszender. Hun beider Stichting Nieuwsnet moet de vrees van de regio voor een NOS-coup wegnemen. Ook als niet alle regionalen het compromis accepteren is het initiatief niet kansloos. Een besluit valt 14 april. Nieuwsnet zou op 1 september moeten starten.

Een klein wonder was volgens NOS-bestuurder Hans van Beers nodig om nog overeenstemming te bereiken met de regio. De NOS-eisen voor zeggenschap, zendtijd en het kunnen inbreken met breaking news in regionale programma’s, hadden in meerdere provincies de weerzin aangewakkerd tegen de grote, arrogante broer uit Hilversum. Voorzitter Etty van de werkgroep die de mogelijkheden voor een gezamenlijke zender onderzocht, adviseerde beide partijen het overleg te staken.
Directeur Robert Zaal van regionaal overlegorgaan Roos, en Van Beers zagen echter nog kansen. Het NOS-bestuur kwam vorige week woensdag met Zaal, Hennie Everts (RTV Oost) en Anton Wielenga (RTV Noord) vlot tot een compromis.

De NOS wilde van de zeggenschap over de zender, die in wezen wordt gevormd door de dertien bestaande regionale zenders, geen struikelblok maken en ging akkoord met de oprichting van een stichting waarin een onafhankelijke zendercoördinator de belangen van regio en NOS bewaakt. Een werkgroep is begonnen aan alternatieve programmaschema’s die voor alle zenders aanvaardbaar moeten zijn. En de Ster (NOS) en Omroep Reclame Nederland (Regio) verwachten wel een oplossing te vinden voor wie welke reclamezendtijd verkoopt.
Welk schema er ook uitrolt, vast staat dat er elk uur een NOS- Journaal komt, dat gedurende de dag zoveel mogelijk wordt geactualiseerd. Een uitzending in de vooravond wordt door de regio als essentieel beschouwd, evenals minimaal een herhaling later op de avond.

Grootste obstakel blijft de vraag wat breaking news is, ofwel welk nieuws een onderbreking van de regionale zendtijd door de NOS rechtvaardigt. Om een volwaardige nieuwszender te kunnen zijn, mag het criterium daarvoor niet te hoog liggen, maar bij een te lage drempel vrezen de regionale omroepen hun regionale identiteit aan de NOS te verliezen.

Sommige omroepen gaan er vanuit dat dit in elk model het geval zal zijn en lijken ondanks hun instemming met het onderzoek naar de gezamenlijke zender niet of nauwelijks te kunnen worden overtuigd. Robert Zaal zegt dat het niet meedoen van één of twee zenders jammer is, maar niet de nekslag voor het plan zal zijn. De NOS, die een landelijke dekking altijd als absolute voorwaarde heeft gesteld, wil deze eis nu niet expliciet herhalen: “Maar we zijn natuurlijk wel de landelijke publieke omroep. (Villa Media)

Gerelateerde berichten