Kort nieuws op maandag

RadioFreaks die alles willen weten, kijken vanavond om 23.00 uur op RTL5 naar Mylene De la Haye, P.E. Daarin zal e e n van Nederlands beroemdste DJ’s achter het mengpaneel verschijnen.

Het Amerikaanse radiobedrijf Clear Channel Communications verkoopt maar liefst 72 van haar radiostations. De verkoop kadert in een project tot overname van concurrent AM FM. Clear Channel verwacht een kleinere groei gezien de huidige omvang van het bedrijf. Vorige week kocht het nog SFX Entertainment, eigendom van onder meer het Nederlandse Mojo Concerts.

RadioWereld is druk bezig met een artikel over het welbekende “Zero Base” onderzoek. Binnenkort komen wij met alle ins en outs van het onderzoek. Heeft u nog nadere info voor ons, stuur dan een emailtje aan de webmaster van De RadioWereld

Radioflater van de week
Op de website van NOB Audio staat elke week een andere klassieke radioflater. Kijk en luister op www.audio.nob.nl naar de radioflater van deze week:

ROMMELTJE
Er was in een uur tijd erg veel gebeurd. Op de redactie was het een rommeltje. Maar ook in de spreekcel van de nieuwslezer, zo constateerde een redacteur die onverwacht binnenkwam…. luister en huiver…..

Iets wat we vrijdag vergeten waren te melden, is het volgende….
10 maart 1876, inmiddels 124 jaar gelden gebeurde er iets wat we nu heel normaal vinden. Het eerste telefoongesprek wordt gevoerd. Alexander Graham Bell belt Thomas Watson. Toch leuk om te weten natuurlijk.

Uitgever PCM bundelt websites kranten
Uitgeversconcen PCM wil de internetsites van het NRC, Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw laten beheren door een apart bedrijf. De uitgever denkt zo sneller te zijn in het toepassen van nieuwe ontwikkelingen op de sites. Daarnaast hebben de kranten zich volgens PCM de laatste jaren niet genoeg ontwikkeld. De kranten denken daar wellicht anders over en hebben al laten weten bang te zijn invloed op de inhoud van de sites te verliezen

DJ Wim Rigter zal volgens het blad OOR radio 3FM gaan verlaten, wat we zeer onwaarschijnlijk vinden. Wanneer Wim Richter (ooit begonnen bij PowerFM) stopt met het programma arbeidsvitammine laat men niet weten.

Een van onze vaste column schrijvers MvD hoorde dit weekend groot nieuws. Kabelboer UPC zou zeer graag SBS Broadcasting willen kopen. Hij heeft een en ander op papier gezet, u leest het hier op RadioWereld.

Belgische radio op het Internet
Belgie is een radiostation rijker, maar niet eentje dat via antennes uitzendt, doch wel via het Internet. Studio FM richt zich tot een jong publiek en brengt kwalitatieve radioshows met muziek maar ook informatie over de muziekwereld, evenementen en het Internet. Voordeel van uitzenden via het Internet is dat je over de hele wereld beluisterd kan worden. Wie dus op vakantie gaat, zal zijn favoriete zender niet hoeven missen.

Speciaal voor iedereen die regelmatig in de Radio 538 DaRKRooM chat, heeft Dylan Ouwerkerk een speciale site opgezet met informatie over de die-hard-chatters. Op dial.to/darkroom kun je zien met wie je nou eigenlijk zit te chatten.

Klassieke muziekliefhebbers beginnen deze week een protestactie tegen de klassieke muziekzender Radio 4 onder het motto ‘Meer muziek, minder gepraat’. Ze doen dat nadat H.J.A. Hofland vorige week in zijn wekelijkse column in het NRC Handelsblad schreef dat er op Radio 4 zoveel gepraat wordt.

De Spice Girls zijn de rijkste Britse popmiljonairs onder de dertig jaar. Dat blijkt uit de lijst die de Britse krant The Observer jaarlijks uitbrengt.

Universal Music Nederland voert deze maand actie tegen het hoge btw-tarief van 17,5 procent op cd’s. De platenmaatschappij wil dat dit wordt verlaagd naar 6 procent. Eind maart verlaagt Universal de verkoopprijzen van cd’s eenmalig met 17,5 procent. Scheelt weer vijfgulden.

KPN heeft vanaf zaterdag een tarievenoorlog ontketend op het gebied van mobiel bellen. Men verlaagt het abonnement- en gesprekskosten met gemiddeld 25%. Het piektarief daalt voor alle bellers met een telefoonkaart (prepaid) met 50 cent van f1,49 naar 99 cent. Volgens KPN is daarmee de tarievenoorlog een feit geworden.

Afgelopen zondag is Veronica TV begonnen met de serie De Digit@le Revolutie, waarin Michael Pilarzcyk oud radiomaker van Radio538 rondneust in de grote en razendsnel veranderende digitale wereld. Wekelijks wordt in dit programma aandacht besteed aan moderne elektronica en de nieuwste techniek. Verder steeds een portret van een jonge ondernemer, de toekomstvisie van een BN’er, internet tips en veel nieuwsberichten.

Vrijdag melde we u New Dance Radio zal worden vervangen door SmalRadio. Dus de nieuwe website van dit dancestation vind u straks onder SlamRadio.nl

De Amerikaanse acteur Brad Pitt presenteert 26 maart de uitreiking van de Oscars. Pitt kreeg vier jaar geleden een nominatie voor de Oscar voor de beste bijrol.

Ook de Senioren Omroep Nederland is present bij het mediacomplex op de Huishoudbeurs in de RAI te Amsterdam. Bezoekers kunnen SON vinden in hal 8. Dagelijks zijn naast het promotieteam meerdere bekende Nederlanders te gast die SON initiatief steunen. Op de Huishoudbeurs kunnen geïnteresseerden lid worden en voor slechts f 2,50 de actie-CD ‘Laat nu de SON maar komen’ meenemen. Meer informatie kunt u vinden op seniorenomroep.nl

De Volkskrant publiceerde afgelopen vrijdag een column van Joost Zwagerman -inderdaad, de schrijver- waarin hij aardig tekeer ging tegen SBS6. De hele zender werd behoorlijk afgekraakt, en Fons van Westerloo, directeur van SBS6 en NET5, kreeg een flinke veeg uit de pan. Zwagerman schreef onder andere dat Fons maar eens tussen de ‘potentiële tbs’ers is in de Bus’ moest gaan zitten.Ook Willibrord Frequin werd niet ongemoeid gelaten

De VARA ging afgelopen dinsdag wel even erg commercieel: Heartbreak High werd halverwege onderbroken door een reclameblok. Volgens de VARA ging het hier om een vergissing, omdat een technicus per ongeluk het verkeerde knopje indrukte. Het CvdM is om deze reden dan ook niet van plan om stappen te ondernemen tegen de VARA

Rick van der Ploeg was zondag te gast in Buitenhof. Het gesprek ging over de overname van SBS Broadcasting door UPC. Van der Ploeg was geschrokken van deze overname, maar neemt voorlopig een afwachtende houding aan. CDA-leider De Hoop Scheffer was het hier niet mee eens. Beide politici gingen niet echt in op eventuele verder te nemen maatregelen.

Tot morgen met weer meer nieuws.

Onze toekomst wordt bepaald, door wat we er zelf van maken, en begint vandaag.