Kort nieuws op woensdag 19 april

Dolf Jansen presenteert dit jaar de derde editie van de NPS Cultuurprijs. Vanaf 19 april zijn op tv portretten van 18 jonge kunstenaars te zien. Informatie over de deelnemers staat op de website, met foto’s en links. Na uitzending komen er videofragmenten bij. Kijkers kunnen stemmen op hun favoriete kunstenaar. De finale is op 7 juni.

De AVRO zendt vanaf donderdag 20 april een nieuwe serie uit, getiteld De Aanklacht. Scenarioschrijver Maria Goos (Pleidooi, Oud Geld) baseerde het verhaal op de ramp met het Herculesvliegtuig in Eindhoven, waarbij 34 doden vielen. Informatie over De Aanklacht is te vinden via de website van de achtdelige, afzonderlijk te bekijken afleveringen.

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft een nieuwe website. Bestaande rubrieken als nieuws, cultuur en wetenschap zijn op een overzichtelijker manier ingedeeld. Ook heeft de site pagina’s in het Engels, Spaans, Portugees en Indonesisch. Overigens zijn nog niet alle onderdelen klaar.

Het is een komen gaan in radioland en zo zal ook de Limburgse producer Paul Beurskens (26) tot 1 mei voor het laatst het programma Kort en Klijn produceren. Paul is in 1996 begonnen als versterking van het Kort en Klijn-team. Paul verruilt zijn werkzaamheden bij 3FM voor een baan bij Omroep Brabant TV.

Paul de Leeuw en zijn vriend Stephan Nugter, hebben verregaande plannen om een reisbureau op internet te beginnen. ‘Vakanties die een gedeeltelijk luxe en een gedeeltelijk sportief karakter hebben,’ aldus de presentator. Heel wat anders als een tv show presenteren dus.

De onderhandelingen over het uittreden van het commerciële Veronica uit HMG verlopen nog steeds erg stroef.

Het samengaan van het Luxemburgse mediaconcern CLT/UFA en het Britse Pearson TV heeft geen invloed op de relatie tussen televisieproducent Endemol en de televisiezenders van CLT/UFA.

We feliciteren Britney Spears. Haar nieuwe single ‘Oops, I Did It Again’ is de meest gedraaide plaat in 1 week op de Amerikaanse radio. Op maar liefst 155 stations was ze vorige week veelvuldig te horen.

In de op 31 januari afgesloten eerste zes maanden van het boekjaar 1999/2000 heeft Endemol Entertainment een resultaat geboekt van 48,3 miljoen, een stijging met 36,4 procent ten opzichte van de eerste helft van het boekjaar 1998/1999. Het bedrijfsresultaat nam toe met 42 procent tot 67,2 miljoen. De omzet bedroeg 521,8 miljoen, een stijging van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verbetering van de resultaten is volgens Endemol vrijwel volledig te danken aan autonome groei.

Het autobusje met de instrumenten van Doe Maar is dinsdagmorgen in Brussel gestolen. De groep heeft daar dinsdagavond een optreden. Volgens manager F. van der Meijden gaat de voorstelling gewoon door

De acteur Frits Butzelaar is afgelopen dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Butzelaar werd bekend door zijn spel in vele toneelstukken en televisiedrama’s, hoewel hij later meer en meer optrad als regisseur. Maar de meeste kennen hem als KlukKluk uit de oude serie van Pipo de Clown.

Eric Corton die onder andere naam maakte door zijn aandeel in de cabaretgroep ‘Purper’, is te gast in ‘Hot Shots’ . Het grote publiek kent hem waarschijnlijk van het muziekprogramma ‘ ’t Dak d’r Af’ en vanaf 3 mei dit jaar gaat Eric het muzikale programma ‘Corton & É’ presenteren. Gijs Staverman maakt in ‘Hot Shots’ samen met Eric een visuele reis langs televisiestations over de hele wereld en stuurt de meest hilarische, bizarre en lachwekkende televisiefragmenten de Nederlandse huiskamers in.

Radio 538 stapt naar de Nma. Het radiostation voelt zich benadeeld omdat zowel STER als IP de commercials voor de nieuwe campagne (van B.S.U.R.) weigeren. Bovendien hebben IP en STER 60 procent van de markt in handen. Vanwege het teaserkarakter van de campagne is volgens Radio 538 een hoge contactfrequentie nodig. Deze week leggen Cees Vis van de STER en Michel van der Voort van IP in ReclameWeekhet waarom en hoe uit.

De rubriek Radio Senegal uit het TV 1-magazine Man bijt hond heeft in het Zwitserse Genève de hoofdprijs gewonnen op een internationaal festival voor documentaire films over ontwikkelingssamenwerking. De jury prees vooral het respect waarmee de makers het dagelijkse leven in Senegal op een lichtvoetige manier in beeld brengen.

De Boswachters, de pret-rockformatie uit Kampen (bekend van ‘Het Bananenlied’) brengen een nieuwe single uit. Deze single is gratis en exclusief via internet te verkrijgen. Volgens Nijhuis, de manager van de Boswachters, zullen in de toekomst de hitlijsten samengesteld kunnen worden aan de hand van het aantal downloads. De nieuwe single ‘Stront an de Knikkur’ is via de site van de Boswachters als MP3-file te downloaden.

TV 5 europe is bezig met het introduceren van Nederlandse ondertitels. Voorlopig gaat het om een testfase, die toegepast wordt bij het programma ‘Fiction” (korte, franse films) op zondagavond. De nederlandse ondertiteling zou dan via text pagina 893 oproepbaar zijn. TV 5 wil deze dienst in samenwerking met Swiss Text SA, de producent van TV 5- tt. verder gaan uitbreiden en ook in het Zweeds, frans en Duits gaan ondertitelen, zodra technisch alles slaagt.

Heeft u iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijk E-mailtje aan de webmaster of via deze site Alles is welkom. (M)

Tot donderdag

Gerelateerde berichten