Kort nieuws op maandag 1 mei

Journaal-presentatrice Pia Dijkstra verruilt de NOS voor de AVRO. Ze stapt in september over om bij de omroep onder meer Vinger aan de pols te gaan presenteren, als opvolger van Ria Bremer. De AVRO verwacht vrijdag tot definitieve overeenstemming te komen met de presentatrice.

900.000 Huishoudens zullen door invoering van digitale televisie begin volgend jaar sneeuw op het scherm zien of anderzins kwaliteitsverlies ervaren. Dat staat in een rapport van Verkeer en Waterstaat dat naar enkele kranten is uitgelekt. Consumenten zullen zelf opdraaien voor de kosten om de kwaliteit van beeld te verbeteren. Videorecorders en televisies ouder dan zeven jaar zouden het signaal niet smetteloos kunnen doorgeven.

Sinds afgelopen donderdag 28 april heeft Noordzee FM een steunzender erbij op de 102.4FM. ( Zeeland / Middelburg / Vlissingen) Het is een vrij krachtige zender en is in grote delen van zeeland te ontvangen, en heeft een mooie aansluiting op de 102.7 die de laatste maanden ook perfect te ontvangen is in zeeland. Waar de zender precies geplaatst is zullen we u binnenkort mededelen.

Hans van den Broek is benoemd tot voorzitter van het bestuur van de Wereldomroep. Staatssecretaris Van der Ploeg (media) benoemde verder Marta Dijkhoff tot bestuurslid. Van den Broek treedt in de voetsporen van zijn vader: die richtte de Wereldomroep op en was er van 1947 tot 1959 directeur. Voormalig Eurocommissaris Hans van den Broek is op dit moment onder meer voorzitter van het instituut Clingendael en voorzitter van de Carnegie Stichting. Bij de Wereldomroep volgt hij Hans Hoefnagels op.

De Taxicentrale Amsterdam (TCA) doet er alles aan om van haar telefoonpalen gezichtsbepalers van de hoofdstad te maken. Voor Koninginnedag werden al twaalf palen in het centrum van de stad oranje geschilderd. Zondag ging een aantal kunstenaars uit de stal van Gallery Donkersloot op pad om de telefoonpalen om te toveren tot kunstwerkjes.

Vanavond is het weer Comedy Avond bij BNN

De NOS wil een kunst- en cultuurkanaal beginnen. Op dit nieuwe televisienet wil de NOS oude programma’s op het gebied van kunst- en cultuur opnieuw uitzenden. Daarnaast moet er plaats zijn voor talkshows, nabeschouwingen en mogelijk een dagelijkse culturele agenda. Dat kondigde NOS-bestuurder Van Beers vrijdag aan in het Radio 1 journaal.

Het kunstkanaal komt bovenop de al bestaande plannen voor een jeugdzender en een 24-uursnieuwszender. Volgens Van Beers is het kunst- en cultuurkanaal ,,in de eerste plaats bedoeld voor de liefhebber, maar ook voor degene die zich op de rand van liefhebberij bevindt”.

Peter van Dijk stopt per 1 juni als hoofdredacteur bij het Algemeen Dagblad. Hij legt zijn functie neer om leiding te gaan geven aan het nieuwe internetbedrijf van PCM. Dit PCM Interactieve Media wordt een apart bedrijf van de uitgevrij die onder andere het AD, de Volkskrant en Trouw uitgeeft. Van Dijk liet dit gisteren officieel aan zijn redactie weten. Er bestond al enige tijd het vermoeden dat hij de nieuwe taak op zich zou nemen. Van Dijk (55) heeft zeven jaar de positie van hoofdredacteur vervuld. Voorlopig zullen zijn taken worden waargenoemen door de adjunct-hoofdredacteur, Peter de Jonge

Vanaf zondag 23 juli om 21.00 uur is Bridget bij BNN te zien in het nieuwe programma `BNN at work’. Samen met presentator Eddy Zoey reist de populaireVJ deze zomer naar Australie

Gelijkgestemde zielen vinden elkaar wel vaker. Stel je daarbij voor dat ze nog een aantal belangen gemeenschappelijk hebben en dan staar je alweer iets minder verbaasd naar de kop van dit artikel. Radio 3FM in Nederland en Radio Donna voor Vlaanderen kun je, mits een beetje goede wil, stations noemen die hetzelfde format hebben en bijgevolg op dezelfde doelgroep mikken. Daarom gaan ze tijdens de duur van het Europese voetbalkampioenschap ‘Euro 2000’ ook samenwerken.

Arbeidsvitaminen van de AVRO is nog steeds het meest populaire radioprogramma op de Nederlandse radio. Het oude logo van Arbeidsvitaminen was echter, “volgens de AVRO” niet bekend genoeg, en daarom is een duidelijk nieuw logo ontworpen. (www.radiowereld.nl/3fm)

Ter gelegenheid van Koninginnedag zijn dit jaar 2221 lintjes uitgereikt. Dat zijn er 324 meer dan vorig jaar en het is een record sinds het vernieuwde decoratiestelsel in 1996 is ingevoerd

Vanaf koninginnedag is STUDIO BRUSSEL live via het Internet te beluisteren, 24 uur per dag via het volgende adres: http://vrt-stubru.eunet.be/specials/livestream.html

De BBC nieuwszender BBC WORLD is weer in ROTTERDAM te ontvangen via een nieuw kanaal

BBC 3 is per direct in heel Zuid Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond te ontvangen op de oude plek van Oininio

Ruim 1500 mensen hebben de afgelopen drie dagen het condoleanceregister van Toon Hermans getekend. Het register in het stadhuis van Sittard werd vrijdagmiddag om twaalf uur gesloten. De meeste mensen die tekenden kwamen uit Limburg, Brabant en België. Maar ook uit andere delen van Nederland en uit Duitsland kwamen mensen naar Sittard om hun medeleven te betonen met het overlijden van de grote komiek. Velen schreven een gedicht of een laatste groet.

Dertig Nederlandse en buitenlandse artiesten zingen op 8 juni in het Concertgebouw slaapliedjes. Ze zullen in pyjama gekleed zijn. Voor de gelegenheid is er een dresscode: ook het publiek moet in zijn nachtgoed verschijnen. Het concert is een initiatief van Leoni Jansen, die zelf ook zal zingen. Onder de artiesten zijn verder Stef Bos, Bart Chabot, Angela Groothuizen, Astrid Seriese, Nilgün Yerli en Najib Amhali. Met zijn allen vertegenwoordigen ze de muziekstromingen pop, klassiek, wereldmuziek en cabaret. De artiesten rekenen niets voor hun optredens. De opbrengst van de voorstelling gaat naar Novib, voor de financiering van eenproject in Zuid-Afrika.

Albert Vierhuis van de Lokale Omroep Elburg heeft het wereldrecord radiomaken verbeterd. Hij zond zestig uur uit. Het record wordt aangemeld bij het Guiness Book of Records. Het oude record stond op 51 uur en werd december 1999 gevestigd door de Lokale Omroep Gramsbergen (HVB)

De nieuwe DJ van Radio 538 Edwin Evers lijkt zijn contract van jaarlijks 1,2 miljoen gulden meer dan waard. Dat berekende De Volkskrant. Volgens de krant steeg het marktaandeel van Radio 538 sinds de komst van Evers van Radio 3 van 6 naar ruim 8 procent, hetgeen op jaarbasis 6,8 tot 10,2 miljoen gulden extra reclame inkomsten betekent. Evers heeft zichzelf voor veel te weinig verkocht concludeerde de Volkskrant.

Heeft u iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijk E-mailtje aan de webmaster of via deze site Alles is welkom. (M)

Tot morgen.