Kort nieuws op maandag

Jerry Springer gaat een talkshow presenteren voor het Engelse Channel 5. Zo hoopt hij zijn imago van volksmenner kwijt te raken. Springer kreeg onlangs felle kritiek toen een dame na de uitzending van een van zijn shows werd vermoord.

De autobiografie van The Beatles zal op 5 oktober wereldwijd in de winkels komen, dus ook in Nederland. Dat schrijft Het Boekblad van deze week. In Nederland komen vooralsnog 20.000 exemplaren van het langverwachte boek op de markt.

De dreigende sluiting van Napster, de populairste zoekmachine voor muziekbestanden op internet, heeft voor een run op muzieksites gezorgd. Zo kreeg concurrent Scour.com in de week van het Napster-proces gemiddeld 96% meer bezoekers dan normaal.

Op 14 augustus 1967 om drie uur in de middag had Radio London (Big L) de laatste uitzending! Nu op Internet het laatste uur tijdelijk te downloden in MP3!

Jack Spijkerman heft een boete van het C.v.d.M. gehad van 20.000 gulden, voor het tonen van een reclame spot van Six Flags.

NS mag Sp!ts-bakken weren uit stations. Er is niets mis met het exclusieve contract tussen de NS en de gratis krant Metro. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vrijdag een klacht van het concurrerende gratis dagblad Sp!ts afgewezen. Die laatste krant had geklaagd over het feit dat Sp!ts geen bakken met kranten mag plaatsen in de NS-stations en Metro wel.

De Oostenrijkse krant ’täglich Alles’ zegt het papier vaarwel en sluit de drukkerij. Zaterdag verscheen de laatste editie in druk met als openingskop ‘www.papier.ade!’. Vanaf zondag is het blad alleen nog op het internet te lezen, op het adres www.tAonline.at

De krantensite Kranten.com hoort dinsdag 22 augustus van de rechter of het linken op de pagina naar de belangrijkste ochtendkranten strafbaar is of niet. Uitgeverij PCM (van onder meer NRC, Algemeen Dagblad en De Volkskrant) wil Kranten.com verbieden te linken naar de websites van haar dagbladen. Kranten.com schendt volgens PCM allerlei eigendomsrechten waaronder het auteursrecht. Kranten.com stelt dat zij in principe niets meer doet dan het verzorgen van een persoverzicht, en dat is niet verboden. (ANP)

RadioWereld is nog steeds op zoek naar een 538 watcher, helaas zijn wij niet in staat om dagelijks te luisteren naar elk radiostation. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Sloop historisch zenderpark Amerikanen in Hoek van Holland nog onzeker. Zo meldde TV Rijnmond: Hoek van Holland weigert voorlopig voor drie maanden een vergunning af te geven voor de sloop van 4 schotelantennes. De metershoge antennes zijn in de jaren ’50 in de duinen neergezet door het Amerikaanse leger. De radiostraal-antennes werden gebruikt bij het doorzetten van berichten tussen Engeland en de Amerikaanse troepen in Duitsland. Tot de Berlijnse muur in 1989 viel, werd het straalzenderstation in Hoek van Holland door Amerikaanse militairen bemand.

Sindsdien hebben de schotelantennes geen functie meer en werden overgedragen aan het Ministererie van Defensie. Vanwege de onderhoudskosten wil het ministerie het zender-station laten slopen. Hoek van Holland is daarom nu op zoek naar sponsors zodat de schotelantennes alas markant punt in de duinen kunnen worden behouden.

Vanaf vandaag presenteert Viola Holt iedere werkdag het programma “Spott” waarin het gaat om kopen en verkopen, zoeken en vinden van spullen in de ruimste zin van het woord.
Viola Holt: “Het wordt een warm, verbazend en leuk programma en ik voorspel een hype voor verzamelaars. Er is goed over nagedacht en ik vind het een uitdaging om aan de wieg van iets nieuws te staan, namelijk de volgende stap in de ontwikkeling van televisie en Internet. Aan beide ben ik redelijk verslaafd dus alweer is mijn hobby mijn werk en mijn werk mijn hobby. Kan het mooier?”, aldus ‘Viola Holt’. In de periode dat ‘Viola’ niet in Nederland is, wordt zij vervangen door ‘Leonie Sazias’. De eerste uitzendingis vandaag tussen 14.20-15.10 uur.

Steeds meer adverteerders willen zelf inhoud leveren voor tv, internet en mobiele telefoon. De komst van bewegend beeld op internet maakt dat alleen maar aantrekkelijker. Merken worden zenders. En grote bedrijven uitgever. Het traditionele onderscheid tussen informatie en commercie vervaagt. Lees verder in de Volkskrant

‘Hoever reikt het auteursrecht van een freelancer die een artikel voor een krant schrijft? Mag de krant het alleen plaatsen, of mag het ook in een archief worden opgenomen, en wie mag dat archief dan raadplegen? . Lees verder in het NRC

De Italiaanse televisiejournalisten die tijdens de finale van het EK voetbal in Rotterdam werden aangehouden, hebben besloten zonodig tot en met het Europees Hof van Justitie in Straatsburg door te procederen om schadevergoeding van Nederland af te dwingen.

Wie graag bij Sail 2000 in Amsterdam zou willen zijn, maar om wat voor reden dan ook niet kan gaan, kan het evenement altijd nog o.a. op internet volgen. Ook deze keer zal de NOS weer uitgebreid verslag doen van Sail 2000, op radio, TV en internet. Op de website is veel informatie te vinden over de race, die eens in de vijf jaar gevaren wordt en over de schepen die dit jaar meedoen. Ook is er een archief met beelden van Sail ’95. In een overzicht kun je zien wanneer er programma’s over Sail 2000 worden uitgezonden op TV en radio. Tenslotte zijn er ook nog vele links te vinden naar andere sites die verslag doen van de race en naar sites van een aantal buitenlandse Tall Ships.

British Telecommunications heeft bekend gemaakt dat het in Nederland via haar dochter Telfort mobiel internet zal aanbieden. De mobiele internetdivisie van BT, Genie, zal de WAP-dienst op 14 augustus lanceren met een grote reclamecampagne. Telfort is na KPN en Libertel de grootste mobiele telefonie-aanbieder van Nederland

TodayFm, een klein commercieel radiostation in het oosten van Nederland wat behoort bij OptimaalFM, is sinds afgelopen weekend ook op het www vertegenwoordigd. De zeer vernieuwende website kunt u vinden op TodayFM.NL Het station is alleen op de kabel in Wehl te ontvangen. P.S. Megahertz schrijven we toch met hoofdletters en kleine letters: dus MHz?

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Iedereen maakt wel eens fouten, alleen een dwaas geeft ze niet toe.