Kort nieuws op dinsdag 26 september 2000

Aanstaande zondag wordt in de IJsbreker in Leusden het Non-U-Festival gehouden. Xalt (zo 22-24h) kijkt terug met maarliefst drie bandjes in de studio ’s avonds.

Overigens kunnen we ook nog melden dat N-Joy presentator Andre Accord, alias Mr. Joy een aantal weken geleden opnieuw papa is geworden. De nieuweling heet Sara, en de Radiowereld wenst Sara, vader en moeder alle geluk, gezondheid en meer van dat goeds toe. Heeft u ook 3FM nieuws, E-mail de 3FM reporters F.K. en VRR

Een groot aantal universiteiten weigert gehoor te geven aan de eis van de advocaat van Metallica om Napster te blokkeren. Howard King – advocaat van rapper Dr. Dre en Metallica – heeft geen succes geboekt met zijn recente kruistocht tegen Napster. Onlangs schreef King een brief aan diverse Amerikaanse universiteiten waarin hij eist dat zij hun studenten de toegang tot Napster ontzeggen. De universiteiten zijn niet van plan Napster te blokkeren, zo hebben zij bekendgemaakt.

Game, Set and Match? Je hebt hem vast wel een keer voorbij zien komen op televisie: de tennis-commercial van Chatcity (ook Het Net). Hierin waren twee nogal luidruchtige tennisspeelsters te zien en een scheidsrechter die uiteindelijk ook van zich liet horen. Deze succesvolle commercial is genomineerd voor de Gouden Loeki van de maand augustus. Wil je weten welke reclamefilmpjes nog meer genomineerd zijn? Ga dan naar de site van de STER en breng je stem uit.

Wil je mooie prijzen winnen en denk je wel wat van muziek af te weten, test dan je muziekkennis bij Planet Internet. Je kunt meedoen aan de Dagprijsvraag, maar natuurlijk ook kiezen voor de pittige Muziekrijsvraag met tachtig vragen. Hoe meer je er goed hebt, hoe groter je kans op één van de fraaie hoofdprijzen! Klik op Play, luister naar het fragment en kies er een artiest bij. Misschien win jij dan wel een Sony hifi set, een reis naar New York, een Sony PSone of een Nice Price cd-pakket.

‘Het wordt nooit wat met de rijdende reality soap De Bus. De kijkcijfers hebben een duik gemaakt, nu het grote voorbeeld Big Brother is begonnen. Goed, het waren er woensdag nog 290.000. Dat was precies het gemiddelde aantal kijkers naar het verliesgevende commerciële SBS6 die avond. Maar het haalt het niet bij de Grote Broeder van Veronica, die op 650.000 zat.’ Lees verder in het NRC

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil samen met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren spoedoverleg met de kamercommissie voor Justitie. Inzet van het gesprek moet een wettelijke regeling voor bronbescherming voor journalisten zijn. Directe aanleiding hiervoor is de gijzeling van Sp!ts-journalist Koen Voskuil. De 25-jarige journalist zit sinds vrijdag vast omdat hij voor het gerechtshof in Amsterdam een bron niet wil prijsgeven.

Sinds afgelopen zaterdag kun je op de website van het dagblad Trouw alle boekrecensies, die de afgelopen 10 jaar in deze krant zijn verschenen, online raadplegen. Je kunt zoeken op auteur of genre van het boek, maar ook op recensent. Ben je geïnteresseerd geraakt in een boek door een recensie, dan is het ook mogelijk om het boek via deze site te bestellen. Boekliefhebbers hoeven vanaf nu niks meer te missen. Alle nog te verschijnen boekrecensies zullen ook op de Site worden geplaatst.

Wegens een storing is er tijdelijk geen Teletekst te zien op Nederland 3.

Zanger Lee Towers heeft maandagavond de Wolfert van Borselenpenning van de gemeente Rotterdam gekregen. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.

De varieté-artiest Peter Piekos is vorige week overleden(82). Hij leende zijn stem o.a. aan series als De Fabeltjeskrant, Paulus de Boskabouter en Calimero.

Door een computerfout bij KPN Telecom is het van vrijdagavond 8 uur tot zaterdag 12 uur niet mogelijk geweest om per telefoon op een van de vier genomineerden te stemmen, zegt de woordvoerster van Veronica. Aan twee van de genomineerde bewoners was dezelfde code toegekend, waardoor niet duidelijk was op wie van de twee gestemd was. Daarom zijn alle stemmen die tijdens de storing zijn uitgebracht ongeldig verklaard.

Op de Internetsite www.telegraaf.nl/astrolink vindt u vanaf vandaag een schat aan informatie over uw sterrenbeeld. Verneem wat uw ascendant vertelt over uw karakter en ontdek de invloed van Zon, Maan en planeten.

De film ‘Het’ van regisseur Simone van Dusseldorp heeft dit jaar de NPS-prijs voor de beste korte film gewonnen. ‘Het’ is een film van drie minuten over twee meisjes. De ene heeft ‘het’ wel en de ander heeft ‘het’ nog niet gedaan. Van Dusseldorp kreeg de prijs van 10.000 gulden zondagavond uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Een aantal bekende acteurs zijn van plan een gilde op te richten. Zij willen daarmee de rechtspositie van film- en tv-acteurs verbeteren. In het oprichtingsbestuur zitten onder meer Renee Soutendijk en Huub Stapel. In een brief aan potentiele leden schetsen zij de negatieve kanten van het acteursbestaan. Werktijden, honoraria en rechten zijn zelden goed geregeld. Daar moet de nieuwe organisatie aandacht aan gaan besteden. Daarnaast zal het gilde workshops en lezingen organiseren en zal het samenwerken met verenigingen van verwante beroepsgroepen, zoals scenarioschrijvers.

Het radioprogramma Supplement (NPS) zendt op 9 oktober een verslag uit van een reis naar Colombia. Vooral de muziek van het land krijgt aandacht. Op internet is alvast een reisverslag te lezen. Verder ook een playlist en links

De website van de educatieve omroep RVU is in een nieuw, overzichtelijk jasje gestoken. Internetters vinden er behalve informatie over de tv- en radioprogramma’s, talloze uitzendingen die ze online kunnen beluisteren.

Dankzij de HipZip van Iomega kan je nu tot 70 minuten muziek downloaden of van een CD omzetten, en beluisteren via een toestelletje dat in de palm van je hand past. De digitale audio player is 10 cm op 6,5 en bevat alle software om muziek te downloaden, je eigen jukebox lijstje te maken en de songs over te brengen naar een kleine disk, de Pocket Zip, die 40 Mb gegevens kan bevatten en past in de digitale speler. Het toestel ondersteunt de populairste audioformaten zoals MP3 en Windows Media

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.