Zoek
Sluit dit zoekvak.

MP3.com roept op tot mailbombardement

Belegerd internetbedrijf MP3.com lanceert een campagne ter ondersteuning van een nieuw Amerikaans wetsvoorstel die het online opslaan van muziek legaal en kosteloos zou maken, mits de luisteraar beschikt over een originele cd. Daarom roept voorzitter en CEO Michael Robertson surfers op tot het versturen van e-mails naar hun lokale volksvertegenwoordigers, waarin de senatoren en congressleden worden opgeroepen om Music Owners’ Listening Rights Act of 2000 goed te keuren.

De “Million Email March” is het meest recente initiatief van het bedrijf die juridisch gezien steeds meer onder vuur komt te liggen. In het proces dat door vijf platenfirma’s tegen MP3.com werd aangespannen wegens het schenden van auteursrechten, is het bedrijf op 6 september schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een boete van 133 tot 282 miljoen euro. Dat bedrag is zo hoog dat een faillissement niet meer lijkt af te wenden, tenzij het wetsvoorstel wordt goedgekeurd. Dan kan MP3.com een procedure opstarten met een grotere kans op succes. De wet zou dus letterlijk de redding van de firma kunnen betekenen.

Ondertussen probeert MP3.com ook al langs niet-juridische weg aan het conflict met de muziekindustrie te sleutelen. Met vier van de vijf aanklagers heeft het ondertussen een akkoord bereikt waarbij het een som geld betaalt per gedownload nummer die van EMI, Warner Music, Sony Music en BMG afkomstig is. Alleen Universal Music volhardt in de strijd tegen de website, gesteund door de Recording Industry Association of America (RIAA).

Gerelateerde berichten