Search
Close this search box.

Hofstad radio viert 20 jarig bestaan

De commerciële omroep Hofstad Radio bestaat deze week precies 20 jaar. Dit feit wordt gevierd op 3 december met een speciale jubileumuitzending op 102 Mhz FM (ether). De dancezender Fresh heeft voor die gelegenheid zendtijd afgestaan vanaf 20.00 uur.

‘s-avonds. In het programma blikt het Hofstad-team terug op twee decennia bewogen Haagse radiogeschiedenis, onder meer aan de hand van de documentaire ’20 jaar Hofstad in 20 minuten’. Naast het actuele nieuws zal ook aandacht worden besteed aan het belangrijkste Haagse nieuws vanaf 1980. Luisteraars zullen op een verrassende manier bij de avond worden betrokken, zowel telefonisch als via internet.

Hofstad Radio is de enige voormalige piraat uit de tachtiger jaren die het millennium heeft overleefd. Den Haag was in de jaren tachtig in heel Nederland bekend als dé piratenstad. Elke wijk had zo zijn eigen zender, en de grotere stations brachten programma’s voor de gehele regio.

Sinds de start op 30 november 1980 gold Hofstad als de meest professionele zender: 24 uur muziek (Radio 3 stopte nog om 12.00 uur), voor het eerst op Den Haag gericht nieuws via de radio en regelmatig ludieke acties (zoals eerder dit jaar ‘Red Beatrix’).

De piraat Hofstad Radio stopte in 1986 met uitzendingen, na tientallen invallen door politie en de Radiocontroledienst.
In 1989 en 1990 zond Hofstad uit via de kabel in Den Haag op een zogenaamd derden-kanaal. De zendtijd was echter beperkt en adverteerders mochten niet worden geworven.

In de jaren daarna is Hofstad nogmaals illegaal teruggekomen na een mislukte poging van verschillende Haagse stations om met de lokale omroep samen te werken. Verder heeft Hofstad zich daarna geprofileerd op internet en is Hofstad inmiddels verschillende malen via evenementenmachtigingen te beluisteren geweest, zoals afgelopen zomer in het kader van het Zeeheldenfestival. Ook stond het Hofstad team aan de basis van de radioreünie ‘Radio 25’ in februari vorig jaar.

Hofstad Radio denkt dat er juist nu nog steeds behoefte bestaat aan een zender die zich richt op de Haagse regio. Met een duidelijke basis vanuit Den Haag als popstad en wereldstad zorgt Hofstad voor ondersteuning in de vorm van ‘Classic Hits’: kwaliteitspop van formaat. Daarnaast veel aandacht voor een eigenzinnige blik op de gebeurtenissen in de regio. Daarom vecht Hofstad voor een eigen plek op de kabel in de regio Den Haag en zal dan ook volgend jaar één van de partijen zijn die een etherfrequentie zal bemachtigen bij de komende veiling.

Verder werpt Hofstad zich op als archivaris van de Haagse vrije radiogeschiedenis. Hofstad inventariseert wat aanwezig is en legt digitaal vast wat al die honderden radiomakers vanaf de jaren zeventig hebben uitgezonden. Dit is een duidelijke vorm van cultuurbehoud: het schept een beeld van een samenleving die inmiddels ingrijpend is veranderd: daarmee heeft Hofstad het verleden, maar ook zijn toekomst zeker gesteld.

De geschiedenis van Hofstad Radio kun je nalezen op deze site (M)

Gerelateerde berichten