Zoek
Sluit dit zoekvak.

JAAROVERZICHT NOS-JOURNAAL zaterdag 30 december

Het jaaroverzicht 2000 laat zich ‘lezen’ als een boek dat opengeslagen wordt. Al bladerend ziet de kijker de belangrijkste nieuwsbeelden van het afgelopen jaar, waarbij poëzie, vormgeving en muziek een belangrijke plaats innemen.

Het jaaroverzicht wordt uitgezonden op zaterdag 30 december van 20.24-21.54 uur op Nederland 2.

Het overzicht is opgebouwd rond zes thema’s: de vuurwerkramp in Enschede, de nieuwe leiders, politiek Den Haag, criminaliteit, het Midden Oosten en de nieuwe economie. Elk thema wordt ingeleid door een bekende dichter. Willem Wilmink, Jules Deelder, Hagar Peeters, Gerrit Krol, Hanan Ashrawi en Anna Enquist lezen een gedicht voor dat te maken heeft met het betreffende thema. Na elk thema komen in het kort andere belangrijke gebeurtenissen van het jaar 2000 in beeld. Er is dit jaar geen vaste presentator.

De vuurwerkramp in Enschede wordt ingeleid door dichter Willem Wilmink.
De vuurwerkramp op zaterdag 13 mei was de meest dramatische gebeurtenis in Nederland van het jaar 2000. In het jaaroverzicht zijn de beelden van de ramp te zien en is er aandacht voor de nasleep van de ramp. En hoe kijken sommige mensen nu terug op de ramp?

Jules Deelder luidt het tweede thema in: de nieuwe leiders van het afgelopen jaar. Hierbij staan de nieuwe Russische president Poetin, de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezing in de VS, Bush, en de na een fluwelen volksopstand aangetreden president Kostunica van voormalig Joegoslavië centraal.

Hagar Peeters leest een gedicht over Den Haag voor. De buitenlandse politiek van Nederland leidde afgelopen jaar tot steeds meer commotie in Den Haag. De boycot van Oostenrijk, de ruzies tussen minister Van Aartsen en premier Kok over Kostunica en Lubbers riepen veel vragen op.

Het gedicht van Gerrit Krol heeft te maken met het thema criminaliteit. Was het een slecht jaar voor het Openbaar Ministerie, met de nederlaag in het proces tegen Bouterse, de problemen met operatie-Clickfonds en de liquidaties? Of was het een goed jaar? Aan het woord komen diverse personen uit de wereld van politie, justitie en de advocatuur.

De Palestijnse dichteres Hanan Ashrawi leest een gedicht voor dat alles te maken heeft met de onrust in het Midden Oosten. Naast een kort overzicht van de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen is er veel aandacht voor de emoties in beide kampen, in beeld en woord. Met de moeder van een doodgeschoten Palestijns jongetje en de moeder van een gelynchte Israëlische soldaat wordt gepraat over hun verdriet en de toekomst van hun volk.

Het laatste onderwerp gaat over de nieuwe economie, waarbij de mislukte beursgang van World Online, de perikelen rond UPC en de millenniumbug aan de orde komen. Anna Enquist is de dichteres die dit ‘dotkommer en kwel’-onderwerp inleidt.

En natuurlijk in dit jaaroverzicht een overzicht van markante mensen die het afgelopen jaar gestorven zijn. Dit onderdeel wordt ingeleid door een gedicht van Toon Hermans. (NOS)

Gerelateerde berichten