Kort nieuws op woensdag 13 december 2000

09.15 uur

Radio 538-diskjockey Wessel van Diepen stopt met zijn gelijknamige radioprogramma. Van Diepen, die het programma van maandag tot en met donderdag tussen twee en vier presenteert, wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en zijn werkzaamheden als producer. Hij is onder meer producent van de Vengaboys.

Opnieuw is CountryFM weer uitgebreid in het ontvangst gebied. Vanaf gisteren is Country FM ook te ontvangen in Heerde op 98.1 FM en in Nederweert op 92.5 FM. Beide gemeenten vallen onder het UPC netwerk. Binnenkort volgen Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist. Zie voor overige kabelfrequenties op www.countryfm.nl

Functie van kwaliteitskrant is versterkt. In een tijd dat het barst van de media en er sprake is van een overvloed aan informatie, zijn kwaliteitskranten een onmisbaar baken. Het meest intrigerende dilemma hebben deze kranten echter nog niet opgelost: hoe te voorzien in het gebrek aan Europese berichtgeving en debat, vindt Ben Knapen. Lees hier verder

AVRO’s Arbeidsvitaminen brengt een nieuwe Stoppen met Roken-methode op de markt. Presentator en verstokte roker Wim Rigter stopt op 1 januari en helpt luisteraars die het zelfde voornemen hebben. Onderdeel van de therapie zullen Wims dagboek, een forum, videoreportages en chatsessies zijn.

De website van de publieke omroep, Omroep.nl, staat op de derde plaats van de vijftig best bezochte sites in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope. Meer informatie is te vinden op de site van het onderzoeksbureau.

Wet en Waan is een nieuwe dramaserie van de AVRO, die vanaf vandaag op televisie te zien is. In de serie worden de levens gevolgd van officier van justitie Herman Vlieger en psychiater Wessel van Ede. Op de site staan foto’s van de set, de acteurs en een forum.

Dolend door Omroep.nl stuit ik in de Webradio Website van de NPS op De Bibliotheek Van De Verdwenen Geluiden. “Een archief van uitgestorven geluiden compleet met een beschrijving van wat geluid veroorzaakt”, staat er, en even verder: “Stuur je eigen geluid op.” Weliswaar een oud onderwerp, ontdek ik bij het doorlezen van de site, maar voor mij de spijker op z’n kop. De hele week had ik niet of nauwelijks naar de radio kunnen luisteren omdat m’n belastingaangifte ’99 al m’n tijd opeiste. Lees hier verder

Warner Brothers dreigt juridische stappen te ondernemen tegen Harry Potter-fans die op internet websites over de populaire tovenaarsleerling beheren. De mediagigant, die het eerste deel van de Potter-reeks verfilmt, is bang door de fansites inkomsten te derven. Zo kreeg de 15-jarige Claire Field van Warner het verzoek haar pagina harrypotterguide.co.uk te sluiten of in te gaan op een overnamebod van 9.99 pond (36 gulden). Doet zij dit niet, dan is Warner van plan naar de rechter te stappen. Lees hier verder

Rosa King, de van oorsprong Amerikaanse jazz-saxofoniste en -zangeres, is dinsdagmorgen overleden. De in Amsterdam woonachtige King stierf in een ziekenhuis in Italië, waar ze maandagavond nog een televisieopname had gemaakt. Rosa King is 62 jaar geworden. Lees hier verder

Snelle concurrentie op de kabel is op lange termijn in het nadeel van de consument, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyfer dat in opdracht van UPC en Casema werd opgesteld. Lees hier verder

KPN is dit jaar met bijna 34 miljoen gulden de grootste radio-adverteerder, gevolgd door de Rijksvoorlichtingsdienst met circa 28 miljoen en ING met bijna 16 miljoen gulden.

Zo’n honderd bekende en minder bekende Utrechters roepen hun plaatsgenoten op zich er niet bij neer te leggen dat een documentaire over Ajax na dreigementen uit de roulatie is gehaald. De oproep, die woensdag als advertentie in het Utrechts Nieuwsblad verschijnt, is een initiatief van onder anderen NCRV-presentator Cees Grimbergen en cabaretier Vincent Bijlo.

Omroep Zeeland heeft een nieuw vormgegeven website. Hier vindt de internetter onder meer het regionale Zeeuwse nieuws en een programma-overzicht. Ook biedt de omroep live radio en live televisie.

Alles over Big Brother en de BUS. Je leest het elke dag bij RadioWereld.

McAfee komt met een speciale virusscanner voor mobiele telefoons. Het betreft intelligente telefoons als de Nokia Communicator en de Ericsson R380 waarop computerprogramma’s kunnen draaien. Via een internetverbinding kunnen de meest recente virusdefinities worden binnengehaald.

Op eerste en tweede kerstdag kun je op het Internet luisteren naar de de ‘Christmas TOP-250’ bij Radio-Caroline. De programma’s, die tussen 07.00 en 19.00 uur worden uitgezonden, worden gepresenteerd door Tom Lowe, Rob Ashard, Andy Brooks, Sietse Brouwer, Dave Foster en Tony Christian. Alles met elkaar dus 24 uur lang classick rock van de bovenste plank! Klik hier voor een programma overzicht…

Bij onze oosterburen hebben ze het smaakje van Big Brother goed te pakken. Het nieuwe seizoen van de realsoap duurt geen honderd dagen, maar een heel jaar! De winnaar gaat dan ook naar huis met bijna 7 miljoen piek. Dit lijkt wel leuk, maar houden wij dat als kijkers vol om een jaar lang naar deze soap te kijken, nee toch?

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Tijdens een vakbeurs in Californië worden deze week verbeterde technieken voor streaming media bekendgemaakt. Zowel het grote RealNetworks als kleinere bedrijven als TuneTo.com zullen het publiek kennis laten maken met verbeteringen in de technologie voor audio- en videostromen via internet. Dat meldt The Wall Street Journal. TuneTo.com heeft aangekondigd tijdens Streaming Media West in het Amerikaanse San José een techniek te lanceren die het mogelijk maakt audiosignalen van hoge kwaliteit te beluisteren op zakcomputers met relatief trage modems.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.