KORT NIEUWS OP dinsdag 30 JANUARI 2001

08.00 uur

Eerder deze ochtend maakte we melding dat vanmorgen de makers van de Stan parodie Jelle te gast zouden zijn bij de arbeidsvitminen. Helaas gaat dit vandaag niet door. Jelle en Tido waren namelijk al te gast bij Stenders Vroeg.

De cd-single Jelle van het duo Slimme Schemer en Tido mag namelijk van de rechtbank gewoon worden uitgebracht. De Friese band De Kast wilde het nummer laten verbieden omdat het schadelijk zou zijn voor Kast-zanger Syb van der Ploeg. Jelle is een parodie op een nummer van de Amerikaanse rapper Eminem.

TV-shows kunnen tegenwoordig niet gek genoeg meer zijn. Ook op internet laat dat zijn sporen na. Mannenblad FHM komt met een nieuw initiatief: Ja, ik wil een armoedzaaier. De kandidaten zijn mannen die een warm hart hebben, maar het financieel niet zo goed getroffen hebben. Zij zijn op zoek naar een vrouw. Inmiddels hebben al zeven mannen zich aangemeld. Het loopt echter niet storm met vrouwen. Iedereen kan zich dus nog inschrijven. Je kunt natuurlijk ook eerst een kijkje nemen op de site, welke armlastige mannen op zoek zijn naar een vrouw die het financieel voor de wind gaat.

Bijna vijftig procent van de Britse kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 jaar hebben een mobiele telefoon, zo blijkt uit onderzoek. Van alle ondervraagde kinderen blijkt 52 procent van de meisjes een mobieltje te hebben en 44 procent van de jongens, meldt de BBC maandag.

Televisieproducent John de Mol wordt actief op de beurs. De Mol richt een nieuw bedrijf op, dat zijn miljarden voor hem gaat beleggen. Het vermogen van De Mol, die vorig jaar samen met Joop van den Ende het televisiebedrijf Endemol verkocht aan het Spaanse Telefónica, wordt geschat op ruim drie miljard gulden. John de Mol laat via een woordvoerder weten dat hij werkt aan ‘het opzetten van een privé-beleggingsmaatschappij’, maar wil verder geen details prijsgeven. Volgens diverse bronnen in de financiële wereld heeft De Mol inmiddels enkele mensen aangetrokken van onder andere de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Hal Investment en van zakenbank Kempen & Co. Lees hier verder

KPN heeft samen met enkele andere telecombedrijven plannen om PlayStation-spelletjes aan te bieden via de mobiele telefoon. Het heeft daartoe een samenwerkingsverband met Sony gesloten. Andere bedrijven die deelnemen zijn NTT DoCoMo, Hutchison Whampoa, Telecom Italia Mobile (TIM), KG Telecom en AT&T Wireless. Het is de bedoeling om de technologieën van NTT DoCoMo, dat al vergevorderd is met mobiel internet, te integreren met de PlayStation-techniek van Sony.

De Europese Commissie onderzoekt of de vijf grote muziekconcerns zich ook in Europa schuldig maken aan prijsafspraken voor cd’s. Sony, EMI, Warner Music, Bertelsmann-dochter BMG en Universal zijn in de Verenigde Staten al op de vingers getikt voor het in onderling overleg kunstmatig opdrijven van de prijzen van compact discs. Lees hier verder

De tv-serie Oppassen van de Vara komt binnenkort in de nieuwe uitgave van het Guinnes Book of Records te staan. Na tien jaar is het programma met 250 afleveringen de langstlopende comedyserie ter wereld. Zaterdag wordt de 250e aflevering uitgezonden. de meest bekeken programma’s.

De acteur James Bond 007, Sean Connery is gekozen tot beste Britse acteur aller tijden. Beste Britse actrice is Julie Walters. Ook speelde hij onder meer in The Name of the Rose en The Hunt for Red October. Vorig jaar sloeg koningin Elizabeth hem tot ridder.

Wie het dagelijkse geluidsbombardement van het Radio 1 Journaal wil ontvluchten, maar toch informatie zoekt, kan goede alternatieven vinden op Radio 5. Zo valt ’s morgens van acht tot negen het programma Wereldnet te beluisteren, waarin Nederlanders uit de hele wereld vertellen wat er gebeurt in het land waar zij wonen. Tussen de middag, van twaalf tot één, het Debat op vijf. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

de site Iedereen die wel eens met de auto rijdt, kent het verschijnsel kijkfile wel. Dit is een file die ontstaat op de ‘eigen’ rijbaan, omdat automobilisten bewust of onbewust snelheid minderen naar aanleiding van een incident langs of op de tegengestelde rijbaan. Door de toegenomen drukte op de wegen is een campagne gestart om kijkfiles te voorkomen en het aantal incidentele files te laten dalen. De campagne bestaat uit een folder, cd-rom, radiospel, website en billboards langs de snelwegen. Op de site vind je vooral veel informatie over kijkfiles. Op de cd-rom kun je een filespel spelen en prijzen winnen. Het schijfje wordt verspreid door promotieteams, verschillende politiediensten en de ANWB. Je kunt de cd-rom ook bestellen via

, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.MediaWereld Zoek je een leuke baan in de

Lees hier verder Internet via tv. In Nederland is het zover: daar moet je voortaan geen computerkenner meer zijn om te kunnen internetten. Gewoon een simpele set-top doosjes bovenop je tv (alle tv’s met SCART-aansluiting kunnen gebruikt worden), en een telefoonlijn volstaan: tegen lokale telefoonkosten kan men gebruik maken van het internet om websites te bezoeken, e-kaartjes te sturen, gewoon te e-mailen. De dienst wordt aangeboden door Tiboco en kost 39,95 gulden per maand, inbegrepen de huur van een set-top doosje en infrarood toetsenbord.

www.edisonaward.nl Na dertig jaar palingpoppen krijgt de Volendamse Band Zonder Naam (http://www.bzn-online.com) dan toch de (niet door Andre Hazes) felbegeerde Edison Oeuvre Prijs uitgereikt. Maar er is meer. Sinds donderdag kan je stemmen op de genomineerden van de twee publieksprijzen, de Edisons voor beste artiest en beste single van het jaar. Onder de genomineerden zijn artiesten als Anouk, Abel, Krezip en Twarres. De Edisons worden op 27 februari uitgereikt tijdens het Nederlands Muziekfeest in Amsterdam. Kijk op

Voor veel jongeren is een mobieltje een statussymbool dat ze liever niet verliezen. Maar een Londense juwelier levert mobieltjes die de bezitter echt beter in de kluis kan laten liggen. Voor een bedrag tussen de 20.000 gulden en twee ton kan de liefhebber daar een gsm bestellen en naar wens laten versieren met diamanten, robijnen of smaragden. Zijn we in Nederland ook zo gek om dat te doen?

Het Dynamo Open Air Festival gaat dit jaar definitief door en duurt weer drie dagen, van 25 tot en met 27 mei. Dat heeft Rob van Trommelen, programmeur van het festival voor Mojo Concerts, tegen VPRO?s 3voor12 gezegd.

Veel inwoners van Zuid-Holland klagen over slecht ontvangst van Radio West. De zendantenne wordt vervangen en de noodantenne werkt niet goed. Dit heeft een medewerker van de Nederlandse Omroep Zendmaatschappij (NOZEMA) gemeld. NOZEMA vervangt de vaste antenne op de KPN-toren in het Haagse Bezuidenhout. De Noodantenne stond niet goed afgesteld. Daardoor hadden bewoners van het Westland en de Haagse wijk Kijkduin vorige week slecht ontvangst. Volgens NOZEMA is het probleem daar nu verholpen. (hvb)

Slecht nieuws voor de trouwe 56 miljoen Napster-fans: wie na juni of juli nog gebruik wenst te maken van deze uitwisselingsdienst, zal hiervoor moeten betalen. Thomas Middelhoff, topman bij Bertelsmann (de eigenaar van Napster), wilde voorlopig niet kwijt hoeveel abonnementsgeld zijn bedrijf wil vragen.

Lees hier verder De NOS waarschuwt de AVRO dat haar programma’s niet genoeg kijkers trekken. De zorg van de AVRO is echter het ledental. De Tweede Kamer vindt het onjuist dat de NOS de omroepverenigingen op de vingers tikt over lage kijkcijfers die tv-programma’s scoren. ‘Daar is de NOS niet voor. Zij moet toezien op een goede én brede programmering op de drie publieke zenders’, vinden de omroepspecialisten van de vier grote partijen: PvdA, VVD, D66 en CDA.

Lees hier verder De NOS heeft de plannen van de AVRO voor het nieuwe seizoen afgekeurd. De raad van bestuur van de NOS, het hoogste orgaan bij de publieke omroep, verwacht dat programma’s als Alle dieren tellen mee op minder kijkers kunnen rekenen en dreigt nu met korting op het programmabudget als de AVRO niet met een goed alternatief komt. Meteen na het bekend worden van het conflict werd moord en brand geschreeuwd. Mediaspecialist Bert Bakker van D66 nagelde het NOS-bestuur als kijkcijferwellustelingen aan de schandpaal. Het is ook de gemakkelijkste interpretatie van het conflict: terwijl de arme AVRO zich uitput in het bedenken van kwaliteitsprogramma’s, wordt ze hinderlijk voor de voeten gelopen door een al te commercieel denkende NOS.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email