Kort nieuws op donderdag 18 januari 2001

11.00 uur

In de hele wereld worden websites van kranten weer teruggesnoeid, gehalveerd of opgeheven. De New York Times, de Times en CNN: overal gaat het mes in. Maar in een uithoek van Europa, in Zweden, functioneert al zeven jaar een website van een krant, en die doet het verbazend goed. ‘We maken al vier jaar winst,’ zegt Marianne Schvarcz, hoofdredacteur van de website Aftonbladet.SE, ‘en dit jaar gaan we weer winst maken.’ Winst maken is bijna obsceen in het van verliezen overlopende internet, maar Aftonbladet.SE boekte op een omzet van 55 miljoen kroon (14 miljoen gulden) een winst van 13 miljoen (3,2 miljoen gulden).

Carnavalsplaat steeds vaker verdrongen door wintersporthit. Ouderwetse carnavalskrakers worden tegenwoordig nauwelijks nog gemaakt en worden verdrongen door hits uit wintersportplaatsen.” Dat zegt Willem van Schijndel van carnavalsduo De Deurzakkers. Het duo met hits als ‘Zak es lekker door’, ‘Het feest kan beginnen’ en ‘Doe ’n stapje naar voren’ bestaat dit jaar 25 jaar. Het jubileum is voor Van Schijndel en zijn maatje Clemens van Bracht reden om opnieuw een carnavalsplaat uit te brengen, die de titel ‘Waar gaan we heen’ meekreeg. ,,Maar onder al onze platen zetten we tegenwoordig een beat, waardoor de plaat langer meegaat dan alleen tijdens carnaval. De interesse van de mensen voor carnaval wordt minder, omdat ze op wintersport gaan. En in de après-skihutten moet het plaatje ook een tijd meegaan.” Lees hier verder

De NOS meldde deze week dat men gebruik maken van een doventolk in de ochtenduitzendingen van het Journaal. In 2000 gebeurde dat al op proef die overigens zeer succesvol gebleken is.

Ze zijn van alle markten thuis: partijcongressen voorzitten, winkels openen en ‘overheidsvoorlichting stroomlijnen’. Bekende tv-journalisten die nergens hun hand voor omdraaien. Zelfs niet als het er om gaat ministers te leren hoe ze lastige vragen van collega-journalisten moeten pareren, ‘mediatraining’ heet dat. Menige televisie-presentator vult de vrije uurtjes met aantrekkelijke bijverdiensten. Bovenaan de lijst van grootverdieners staan Paul Witteman (in te huren vanaf zo’n ƒ 12.000 per dagdeel) en Marcel van Dam (vanaf ƒ15.000), maar ook ‘kleinere goden’ als Hanneke Groenteman en Inge Diepman zijn beschikbaar voor het schnabbelcircuit. Lees hier verder

Arnoud van Onna, die vertrok bij Wol Nederland als algemeen directeur, is benoemd tot directeur van Endemol Interactive Media Nederland.

Deze week was in Scheveningen het jaarlijkse telecongres. Het Radio 5 programma Telescoop was erbij en met de winnaars van twee prijzen die er uitgereikt werden. Q-go en Bright Alley werden uitverkoren voor de Runner Up en de Highway Award. Ook in TeleScoop aandacht voor de Unified Messaging dienst van KPN. Het programma praat met woordvoerders van KPN en XOIP. Telescoop is het te beluisteren (vandaag) op Radio 5 (1008 AM of in stereo via de kabel) van 21.00 tot 22.00 uur.

André van Duin heeft alsnog in de buidel getast en een bedrag van ruim 3000 gulden overgemaakt op de bankrekening van Marja Visser, de vrouw achter het relatiebemiddelingsbureau ‘Dik voor Mekaar’ in Almere. Het is een compensatie voor de kosten die Marja Visser indiende, nadat juristen van André van Duin de domeinnaam van haar relatiebureau, www.dikvoormekaar.nl, op straffe van een kort geding hadden opgeëist.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Het bestuur van RTV West heeft besloten dat Radio West een tijdelijke hoofdredacteur krijgt. Waarschijnlijk zal de nieuwe plaatsvervangende hoofdredacteur volgende maand wordt gekozen. Interim-directeur Ben Bunders zal zijn plaats overdragen die tijdelijk de zakelijke leiding had na aanleiding van de de ontslagen Jack Kroes.

Gemaskerde mannen hebben in de bar van een hotel in Gaza-stad de directeur-generaal van de Palestijnse televisie,Hisham Miki,doodgeschoten. Miki (54),een vertrouweling van Yasser Arafat, werd van dichtbij onder vuur genomen en overleed vrijwel meteen. De Palestijnen wijzen “collaborateurs” aan als de schuldigen van de aanslag,omdat het tv-station tot haat tegen Israel zou aanzetten.Het Israelische leger wijst elke betrokkenheid van de hand.

‘Fascistisch tuig’, noemt hij ze, de Haagse politieagenten die hem maandagavond arresteerden op verdenking van vernieling en openlijke geweldpleging. Programmamaker Frans Bromet werd in de boeien geslagen, vertelt hij, toen hij met zijn geluidsvrouw en drie krakers verbleef in De Zwarte Madonna, een gebouw aan de Haagse Turfmarkt dat mogelijk wordt gesloopt om plaats te maken voor departementale bebouwing. Ze werden samen met in totaal negen krakers afgevoerd naar het politiebureau, waar ze van kwart over zes tot half twaalf werden vastgehouden. Lees hier verder

Commerciële omroepen moeten zelf regels opstellen voor hun internetactiviteiten, vindt L. van der Meulen van het Commissariaat voor de Media. Hij geeft de voorkeur aan zelfregulering boven regelgeving door de overheid. Lees hier verder

Het weekblad Story gaat een artikel over de vermeende liefdesrelatie tussen cabaretier Frans Mulder en tv-presentator Hans van der Togt rectificeren. Het blad betaalt Mulder bovendien een schadevergoeding. Lees hier verder

Eurosport zal zeer binnenkort in Rotterdam en een groot deel van het Rijnmondgebied te zien zijn via kanaal 63-. Als het aan de programmaraden van Rotterdam en Zuid Holland Zuid ligt blijft Eurosport ook definitief op dit kanaal. De programmaraden schatten hun kansen hoog in omdat zij zeggen dat het Commissariaat van de media achter hen staat. Alle hoorzittingen betreffende de kwestie Eurosport hebben op 1 februari plaats. Meer info, inclusief enkele pittige briefwisselingen via www.programmaraad.demon.nl.

De satellietbranche slaat de handen ineen met de oprichting van het Satellietplatform. Een aantal vooraanstaande bedrijven uit de branche willen met het platform de positie van de satelliet als alternatief voor kabel of andere infrastructuur verbeteren.

Niet alleen bellen met een mobiele telefoon kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Ook het uitlezen van een gsm-berichtje heeft soms verstrekkende gevolgen. Dat ondervond een vrachtwagenchauffeur maandag. Toen hij een boodschap op zijn mobieltje probeerde te ontcijferen, ontging het hem dat de vrachtwagen voor hem vrijwel stilstond. Het gevolg: een fikse aanrijding.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten