Kort nieuws op vrijdag 19 januari 2001

10.15 uur

Op verzoek van enkele e-mailtjes van bezoekers uit de Media Roddels wordt waarschijnlijk vandaag al een nieuw forum geopend, met als titel “RadioWereldFM” Door de drukke werkzaamheden zijn we nog niet in staat geweest, om iedereen te beantwoorden die een email naar de RadioWereld heeft gestuurd, waarvoor ons excuus.

De opening van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 op vrijdagavond 26 januari in de Doelen is rechtstreeks te volgen op TV Rijnmond, Radio Rijnmond en TV West. Lees hier verder

Rob van Esch wordt de nieuwe algemeen directeur van VECAI, de branche-organisatie van tv-kabelbedrijven. Hij neemt per 1 februari de functie van Toine Maes over.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De Italiaanse overheid verbiedt de overname van de televisiezender Telemontecarlo door een dochter van Telecom Italia. Hierdoor blijft het duopolie van de staatszender Rai en de commerciële groep Mediaset voorlopig intact. Lees hier verder

Vanavond start de nieuwe serie van Het Zwarte Schaap op Nederland 3. In dit programma worden bekende Nederlanders met een afwijkende mening en opvattingen van de ‘witte schapen’ (het publiek) geconfronteerd. Meestal ontstaat hierdoor een behoorlijk pittige discussie. Inge Diepman moet dat allemaal in de hand zien te houden. Op de site van Het Zwarte Schaap kun je nu al reageren op enkele stellingen. Binnenkort vind je hier ook een online opiniepeiling en een videoarchief. De eerste twee gasten zijn Willem Aantjes en Ronald Jan Heijn. Lees hier verder

Iedere zondagmiddag doet Kink FM aan rebirthing, op zoek naar haar eigen roots. Geen meditatie of wierook, maar simpelweg muzikale grondbeginselen. Wie zijn de artiesten die je alleen of meer dan elders op Kink hoort? Hoe zijn ze in de muziek terecht gekomen en, niet geheel onbelangrijk, hoe klinken ze?
Maak kennis met de bouwstenen van Kink FM in het Kink DNA, driemaal op de zondagmiddag in het programma Sunday Bloody Sunday. Korte achtergrondinformatie en vier nummers uit het oeuvre van typische Kink-artiesten. Blur, Limp Bizkit, Fatboy Slim, Tori Amos, Pearl Jam en Lenny Kravitz zijn slechts enkele namen die al zijn ontleed. Wie onderwerpen we aanstaande zondagmiddag aan een nadere analyse? Mail je favoriet naar radio@kinkfm.com onder vermelding van Kink DNA.

Er vliegen 400 man ( 9 procent van het totaal) de deur uit bij CNN, waarvan eenderde bij de interactieve afdeling. Tegelijkertijd maakte het nieuwsbedrijf bekend televisie en webredacties te willen integreren. CNN wil de nieuwsvergaring van alle verschillende tv-afdelingen, radiostations en websites zoveel mogelijk integreren. Journalisten moeten voortaan zowel voor tv, radio als web kunnen werken. Er wordt versneld geinvesteerd in digitale cameras en laptops waarmee journalisten op pad kunnen. Lees hier verder

De telecom-operatoren kunnen dan wel hoog opgeven van de verdiensten van de toekomstige multimediale mobiele telefoons -spelletjes, video, praktische informatie, e-mail, e-handel-, het grote publiek in Europa zal waarschijnlijk nog 2 tot 3 jaar mogen wachten vooraleer die uit te kunnen testen – er zijn namelijk nog geen UMTS-toestellen. De eerste telefoons, voorspeld voor 2001 in Spanje en 2002 voor de rest van het contintent, zullen er pas ten vroegste in 2003 aankomen. Er komen wel toestellen in 2001, maar van Japanse en Koreaanse makelij; zij zullen enkel aan de UMTS-norm beantwoorden, en niet compatibel zijn met de huidige gsm-norm.

MP3-player voor cassette-deck? Oude en nieuwe techniek worden gecombineerd in deze Digisette-player. Het toestel kan gebruikt worden als apart afspeelapparaat voor digitale muziek die je van het Internet haalt, maar kan ook als een gewone audiocassette gebruikt worden en in elke standaard audio cassettespeler gestopt worden. Kijk en lees hier verder

KPN trekt de abonnementstarieven voor vaste telefonie op. Het telecomconcern komt met de prijsaanpassing, omdat de personeelskosten zijn gestegen. Ook de opgelopen inflatie is aanleiding voor de verhoging. Per maand gaat de abonnee met een oude, analoge lijn fl. 1,15 meer betalen. De digitale beller is straks fl. 1,85 per maand duurder uit. Vanaf volgende week voert KPN de nieuwe tarieven in op de tweemaandelijkse telefoonnota, omdat zij het abonnementsgeld vooraf in rekening brengt.

R. Huisman wordt de nieuwe directeur van World Online. Hij moet de integratie gaan leiden van het bedrijf in Tiscali. Huisman was financieel directeur van World Online. Daarvoor werkte hij bij de omroeporganisatie TROS.

Sony Music zal in Japan beginnen met de verkoop van songs on line, vooraleer die op CD uitgebracht worden. Sony verkoopt trouwens al een tijd muziek on line, maar tot hiertoe werd altijd gewacht tot het verschijnen van de CD in de winkel. Als eerste mag de Japanse groep Triceratops de spits afbijten, met hun single “King of the Jungle”. Het downloaden kost 3 euro, wat veel lager is dan de aanschaf in de winkel van een CD met slechts één titel op.

Onlijn interviewde de allereerste Nederlandse quizmiljonair Hans Peters. Tijdens de uitzending van Weekendmiljonairs van 6 januari won Peters als eerste in de geschienis van de Nederlandse televisie een miljoen gulden. Volgens de quizmiljonair kwam het geld hem niet `toevallig` aanwaaien. Peters werd geholpen door, jawel, het internet! ,,Ik heb me heel erg grondig voorbereid. Veel gesurft over het web om mijn feitenkennis nog een beetje aan te scherpen. En ook al thuis een goede strategie bepaald: wanneer ga je gokken, wanneer zet ik mijn hulplijnen in, dat soort dingen.“ Geluk had Peters ook. Op internet startte Peters inmiddels op zijn eigen domein zijn `business venture`. Op de site wil hij `strategische tips` gaan aanbieden aan deelnemers van televisiequizzen. Het doel is om op de lange termijn geld aan de site te verdienen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Surfers kunnen nu ook programma’s van Radio Drenthe beluisteren. Op dit moment staan Harry’s Blues en De Droomfabriek online. De programma’s zullen wekelijks worden vervangen door de nieuwe afleveringen.

Er is een nieuw apparaatje op de markt; de iRock 680. Hiermee kun je een nieuw soort mp3 (MP3i) afspelen. Deze bestanden maken het mogelijk om teksten en grafische informatie op te slaan. Je snapt het al: die tekst kun je gebruiken om mee te zingen! De iRock heeft zes regels op het display dus je kunt lekker vooruit kijken. Behalve voor karaoke kun je het apparaat ook gebruiken voor gewone mp3’s. Verder bevat het apparaat een radio. Op de website MP3karaoke.com kun je liedjes ophalen. Dat kost je dan wel tussen de 1,5 en 3 dollar per nummer.

> Sesamstraat bestaat 25 jaar, maar was al lang bekend. Wat u waarschijnlijk nog niet weet is dat u alle leuke beginfilmpjes kunt bekijken via het internet Luister hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten