Search
Close this search box.

KORT NIEUWS OP vrijdag 26 JANUARI 2001

11.00 uur

Eurosport is vanaf 1 februari weer op de kabel in Rotterdam, Amsterdam en de omgevingen van de steden. De zender is 3 maanden gratis te zien, en komt dan een pluspakket.

Thompson Multimedia werkt aan een verbeterde versie van MP3. Dit MP3 Pro heeft een betere compressie waardoor er betere kwaliteit gehaald kan worden terwijl de bestanden juist kleiner zijn. Over enkele maanden hoopt men de eerste softwarematige spelers beschikbaar te stellen, deze kunnen ook “oude” MP3 bestanden afspelen. Later zal de techniek ook in hardware als MP3-walkmans gebruikt gaan worden.

De hindoe-omroep OHM zendt vanaf eind januari de driedelige dramaserie Land van Rama uit. Doel van de serie is om autochtone Nederlanders een beeld te geven van de hindoestaanse bevolkingsgroep. Land van Rama gaat over een chirurg die sinds 1975 in Nederland woont.

Is Lego meer ‘verantwoord’ speelgoed dan Pokemon of Playstation? Daarover kunnen luisteraars en internetters deze week discussiëren op de website van Boei, een radioprogramma van Radio Rijnmond. Het programma is iedere zaterdag te beluisteren van 8.00 tot 12.00 uur.

538 weekend Newz
Vernieuwde studio. Zaterdag is het zo ver…dan wordt eindelijk de vernieuwde studio van 538 in gebruik genomen. De nieuwe studio is ca. 5 m2 groter geworden en is efficiënter ingedeeld dan de oude. Daarnaast is naast deze studio een kleine montagestudio gemaakt om items te kunnen monteren die spoedig de lucht in moeten.

Top 100 van nummer 1 hits uit de Top 40
Zondag wordt de Top 100 van nummer 1 hits uit de Top 40 uitgezonden. Via internet kon er gestemd worden op alle nummer 1 hits uit de Top 40 van 1980 tot nu. De 100 waarop het meest is gestemd hoor je zondag tussen 12 en 20 uur. Heeft u ook 538 nieuws, E-mail de 538 reporter Cees van Koppen

Het plan van de BBC om commercieel te gaan met een nieuwe internationale nieuwssite (BBCnews.com vol advertenties is opnieuw veroordeeld door de Britse internetuitgevers, de The British Internet Publishers Alliance, met een officiele klacht ingediend bij de Europese Commissie. De Bipa is van mening dat er voor de nieuwscontent van de nieuwssite al betaald is door de Engelse kijk- en luistergelden

Het niet-succesvolle programma TV Kapper van de Tros wordt ‘herzien’, om meer kijkers te trekken. John de Mol Produkties zet de schaar in regie en productie. Voorlopig is het programma nog een afknapper met gemiddeld 350.000 kijkers.

Mediawoordvoerster voor GroenLinks Femke Halsema vindt dat de publieke omroepen op dit moment slecht functioneren. Ze stelt dat omroepverenigingen in een spagaat liggen door de huidige media/concessiewet van staatssecretaris Rick van der Ploeg. Omroepen moeten, ter behoud van hun leden, zowel hun eigen identiteit tonen en tegelijkertijd de algehele publieke omroep binnen de netten profileren. Halsema is het hiermee oneens en pleit daarom voor het loslaten van de ledentallen.

Holland Media Groep wordt nu een echt commerciele omroep die zich volledig door de markt zal laten leiden, en ppogt daarbij creativiteit met dat marktdenken te verbinden. Dat zegt HMG-baas Dick van der Graaf.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

NOB-dochter Bright Alley begint samen met het Israelische GEO Interactive Media een aantal testen uitvoeren om video via draadloze verbindingen uit te zenden. Het Israelisch bedrijf heeft een manier bedacht om video zo te comprimeren dat ze zelfs via een gsm-verbinding nog goed te bekijken zijn.

Het door Radio538, KPN, De Postbank en TMF opgerichte Yellow is alweer ter ziele. De financiers ING en KPN trokken zich terug. Yellow werd twee jaar geleden opgericht om zeer gedetailleerde marketinggegevens van een moeilijk te vangen doelgroep te bekomen: ‘de jongere’. Met voordeeltjes en prijsvragen werden jongeren massaal opgeroepen om zich aan te melden bij de database.

De AVRO onderzoekt of die omroep een eigen blad over klassieke muziek in de markt kan zetten. Als het onderzoek positief uitpakt, komt er eind dit jaar een gloednieuw blad, waarin naast klassieke muziek mogelijkerwijs ook andere kunst- en cultuuronderwerpen aan de orde verschijnen.

‘Toppers Van Toen’, het zondagse Radio 2-programma waarin nog rasechte 78-toeren platen worden gedraaid, gaat verdwijnen. Samensteller Harry Coster, presentator Jan Steenman en producer Evert Vermeer moeten straks een streep trekken onder een uniek radiomonument omdat ook Radio 2 niet ontsnapt aan de golf programma-wijzigingen. Half maart zal de laatste uitzending zijn.

De Wereldomroep heeft in een radioserie van twaalf afleveringen de geschiedenis geschetst van de Cubaanse band Buena Vista Social Club. De omroep heeft de afleveringen uitgebracht in een box van zes cd’s die naar zeshonderd zenders in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Spanje wordt gestuurd. Een woordvoerster van de omroep zegt donderdag dat vele van die zenders hebben toegezegd de interviews en live-registraties uit te zenden.

De fracties van de SGP, CDA, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer vinden het onlangs geopperde idee een televisieprogramma te maken waarin vrouwen een spermadonor uitkiezen ,,weerzinwekkend, onwenselijk en onkies.” Ze lieten dat woensdag blijken tijdens een Kamerdebat over het wetsvoorstel omtrent kunstmatige inseminatie met donorzaad (kid).

De Avro bekijkt of ze een eigen blad over klassieke muziek in de markt kan zetten. Als het onderzoek positief uitpakt, komt het eind dit jaar op de markt.

Amerikaanse hackers hebben het afgelopen weekeinde een koekje van eigen deeg gekregen. Volgens verschillende internetsites bestookte de digitale televisieaanbieder DirecTV illegale afnemers met een ‘electronic counter measure’ (ECM), een elektronische tegenmaatregel. Die vernietigde de decoder van de satellietpiraten.

In haar vergadering d.d. 23 januari 2001 heeft het Algemeen Bestuur van de VPRO besloten om de uitgave van Vrije Geluiden (10.000 betalende abonnees) per 16 februari 2001 te staken. De kansen van een “doorstart” voor Vrije Geluiden bleken bij nader inzien nihil te zijn. De redactie telt vier redacteuren in vaste dienst en vijftig free lancers.

De afgelasting van de opera Aïsja en de vrouwen van Medina door het Onafhankelijk Toneel, nadat de acteurs zich bedreigd voelden, is een onaanvaardbare aantasting van de persoonlijke en artistieke vrijheid. Dat zegt Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur. Hij loopt daarmee vooruit op antwoorden op Kamervragen over de kwestie. http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/01/25/Med/02.html
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.