Search
Close this search box.

Kort nieuws op woensdag 31 jan 2001

08.00 uur

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) vindt het niet vreemd dat de raad van bestuur van de NOS de geplande AVRO-programma’s voor het komende winterseizoen heeft afgekeurd. Dat bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De NOS ontkent dat ze programmering van de AVRO voor het komende winterseizoen heeft afgekeurd, omdat die te weinig kijkers zou trekken. De AVRO was volgens T. van Dijk, netmanager van Nederland 1, alleen maar wat later dan gebruikelijk met het inleveren van de programma’s. ,,Er dreigde een verkeerde verhouding tussen hun aanbod van programma’s en ons genreschema te ontstaan. Daar hebben we in goed overleg over gesproken”, aldus Van Dijk. Lees hier verder

De Telegraaf mag gegevens van radio- en tv-programma’s van publieke omroepen gebruiken voor zijn wekelijkse bijlage TV Week. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het hof noemt het aannemelijk dat de omroepstichting NOS misbruik maakt van haar machtspositie als het gaat om radio- en tv-gegevens. De NOS beschikt als enige over uitgebreide informatie over alles wat de publieke omroepen uitzenden. Die gegevens worden alleen geleverd aan de gidsen van de publieke omroepen. In 1999 doorbrak de Telegraaf dit monopolie en kwam met een eigen, gratis, omroepgids als bijlage in de zaterdageditie. Hoe de krant aan de gegevens kwam, bleef geheim. De NOS spande een kort geding aan en won. Met het arrest van dinsdag is deze uitspraak vernietigd. Het is nog niet duidelijk of de Telegraaf weer volledige programmagegevens gaat publiceren. Ook de NOS heeft nog niet gereageerd.

Caroline meldt druk bezig te zijn met het verwezelijken van 24-uurs uitzendingen via de digitale sateliet. Vanaf 7 februari is Caroline ook op woensdagavond te ontvangen, en daarmee zeven dagen per week. Ook via internet kan je luisteren naar het station via www.radio-caroline.nl. Door de sateliet perikelen liggen andere activiteiten even stil. Zo zijn er voorlopig geen plannen voor een RSL (een tijdelijke licentie) of een uitzending via de 600 kilowatt sterke middengolf zender op 1296 kilohertz zoals op 19 augustus jongstleden. (RH)

Twee medewerkers van Kink FM zijn op zeer korte termijn op zoek naar woonruimte in Amsterdam. Kun jij ze hieraan helpen? Stuur je reactie naar nieuwsbrief@kinkfm.com, en win een nacht lang jouw favoriete muziek op KinkFM!

De regering van Frankrijk heeft dinsdag een nieuwe tegenslag opgelopen in de procedure voor het verstrekken van vergunningen voor snelle mobiele telefonie (UMTS). Het bedrijf Bouygues Telecom maakte bekend niet mee te doen omdat de kosten te hoog zijn. Daardoor zijn er nog maar twee kandidaten voor vier licenties.

UPC zit diep in de schulden en moet snel geld gaan verdienen om het hoofd boven water te houden. Het kabelbedrijf heeft zijn hoop gevestigd op digitale diensten, waaraan de klant veel meer moet gaan besteden dan de twee kabeltientjes van nu. Goudmijn of ijdele hoop? Videobellen met je moeder die op vakantie is in Parijs. E-mailen op televisie vanaf de bank. Speelfilms of het nieuws op elk gewenst moment. Ziedaar het digitale pretpakket van UPC, dat niet alleen de klant straks moet verwennen. Het moet tevens UPC behoeden voor de ondergang. Lees hier verder

Patiënten die in het Scheperziekenhuis in Emmen onder het mes moeten en plaatselijke verdoving krijgen, kunnen tijdens de ingreep genieten van hun eigen favoriete muziek.

Nederland 1 moet een marktaandeel van 13 procent halen. Maar volgens de NOS lukt dat nooit met de programma’s die de AVRO komend seizoen wil gaan maken. Het NOS-bestuur tikte de AVRO daarom op de vingers. Ten onrechte, meent mediawoordvoerder Bert Bakker. “Het moet maar eens afgelopen zijn met de dominantie van de kijkcijfers bij de publieke omroep.” Lees hier verder

De reality-soap De TV-Kapper van de TROS maakt gebruik van figuranten om de treurige kijkcijfers op te krikken. Het programma kampt met een ernstig tekort aan smaakmakers en is wanhopig op zoek naar ‘slachtoffers’, die in de kappersstoel een smeuïg verhaal kunnen opdissen.

Verloedert de publieke televisie? Daar is dit weekeinde een debatje over ontstaan naar aanleiding van de TV-Kapper van de TROS, waar roddelspecialiste Hummie van de Tonnekreek de kijkcijfers moet redden. De kappersklanten zouden een inkijkje moeten geven in het dagelijkse leven. Lees hier verder

Inwoners van de Japanse hoofdstad Tokio raken elke dag gemiddeld 230 mobiele telefoons kwijt. Vorig jaar ging het in totaal om 83.907 exemplaren, een stijging van 15 procent ten opzichte van 1999.

De RVU zendt vanaf 31 januari een vierdelige BBC-serie uit: Workers at War, over allerlei vormen van strijd op de werkvloer. Op de website van de RVU staat een leader van het programma en een link naar de BBC-site.

Britse topadverteerders willen niet dat commerciële omroepen samen reclamezendtijd gaan verkopen en eisen een verbod op deze plannen. Volgens CampaignLive wil waakhond Independent Television Commission (ITC) dat Channel 4, Channel 5, GMTV, British Sky Broadcasting en Flextech samen zendtijd gaan verkopen aan adverteerders.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Tussen Hemel en Aarde is vanaf 31 januari weer terug op televisie. In het KRO-programma praten mensen uit de wereld van kunst en cultuur over hun werk en levensbeschouwing. In aflevering 1 is psycholoog René Diekstra te gast. De website wordt binnenkort vernieuwd.

Ton van Brussel wordt per april de nieuwe programmadirecteur radio en televisie bij de VARA. Van Brussel is nu nog hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad. Dat heeft de VARA gisteren bekendgemaakt.

Radio Lelystad, de zender voor de Stad Lelystad, is nu ook via het internet te beluisteren. Dit betekent dat het niet meer uitmaakt waar je op de wereld bent. Een computer met speakers en internet is voldoende. De link vind u op de index site van RadioWereld

De raad van bestuur van de NOS onderzoekt of de AVRO oneigenlijk gebruikmaakt van een deel van het haar toegekende omroepgeld. Dat bevestigen bronnen binnen de NOS. Directe aanleiding zijn de programmavoorstellen die de AVRO heeft gedaan voor het televisieseizoen 2001-2002. Tezamen bedragen de kosten van de programma’s die de omroep in het nieuwe seizoen wil brengen rond de 45 miljoen gulden, terwijl de AVRO uit de omroepmiddelen zo’n 75 miljoen gulden krijgt. Naar aanleiding van het hiaat wordt nu onderzocht hoeveel geld de AVRO in het lopende seizoen aan radio- en televisieprogramma’s heeft uitgegeven. Verwacht wordt dat ook dat bedrag beduidend lager kan uitvallen dan het bedrag dat de AVRO uit de pot omroepgelden heeft gekregen. Lees hier verder

KRO presentatrice Karin de Groot (37) stopt met ingang van het nieuwe televisieseizoen (september) Met Spoorloos. Zij presenteert nog één reeks, die de KRO Vanaf april uitzendt. Karin de Groot was vijf jaar lang het gezicht van Spoorloos en wilde graag andere programma’s gaan presenteren. Vanaf 8 maart presenteert zij een nieuw programma. Vanaf juni is zij het gezicht van het nieuwe KRO programma Nirvana, waarvan de KRO afgelopen najaar bij zijn 75-jarig bestaan een proefaflevering uitzond. Spoorloos zoekt nog naar een nieuwe presentator voor de nieuwe reeks vanaf september.

“Panorama-camera’s”
Via het VRT tv-kanaal Canvas is van maandag t/m zaterdag tussen 10 en 12 uur ’s ochtends het programma “boven de sneeuwgrens” te zien waarin live panoramabeelden langs komen uit de bekende wintersportgebieden in Italie, Duitsland, Zwitserland en met name Oostenrijk. Als achtergrondgeluid wordt VRT Radio 1 meegezonden. Overigens zendt RTL 5 ook nog altijd een dergelijk programma uit: travelcam tv tussen 8.30 en 9.00 uur.

Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) heeft in overleg met de gemeente Hilversum en de provincie Noord Holland een plan opgesteld voor de toekomstige ontwikkeling van het Media Park. Het Masterplan Media Park, zoals het plan wordt genoemd, geeft aan hoe het Media Park de komende tien � vijftien jaar kan worden vernieuwd en verbeterd. In de toekomstvisie Hilversum 2015, vastgesteld in 1999, heeft het gemeentebestuur gekozen voor behoud en versterking van de positie van Hilversum als dé Multimediastad van Nederland. Waarom? Omdat de multimediasector zorgt voor schone en hoogwaardige werkgelegenheid voor Hilversum en de wijde omgeving.

Programma’s bijwonen bij de VARA? Neem eens een kijkje achter de schermen bij een VARA-programma. Pak uw agenda, bel met VARA publiekservice om te boeken en kom langs om er een keer echt bij te zijn… Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten