Kort nieuws op donderdag 22 februari 2001

09.30 uur

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft woensdag de coalitiepartijen PvdA en D66 verweten dat ze op het laatste moment hun standpunt over het veilen van commerciële radiofrequenties hebben gewijzigd. ,,We hebben de veiling vorig jaar met z’n allen afgesproken. Er is sindsdien geen grondige aanleiding geweest het standpunt te wijzigen”, zei De Vries tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Vries houdt vast aan de kabinetsplannen, omdat veilen volgens haar het beste instrument is om frequenties eerlijk te verdelen en om nieuwe stations een kans te geven. ,,Als Kamerleden iets beters weten, moeten ze daar maar mee komen”, zei de staatssecretaris.

Bij Radio 2 verlaat Bart Kranenbarg het ochtendprogramma wegens vertrek van de Vara naar de NCRV. De opvolger van Kranenbarg is nog niet bekend. Bij het late middagprogramma vertrekt Hans Schilfers (Avro) die wordt opgevolgd door Kranenbarg. Schiffers neemt het vroege middagprogramma van Ferry Maat (NCRV) over.

In het kader van, beter laat dan nooit nog wat achterhaald nieuws. Misschien heb je het al gemerkt, deze hele week geen Wim Rigter, maar Jeffrey Willems tussen 9 en 12 uur (Wim is op cursus bij de media-academie) bij de arbeidsvitaminen op 3FM.

Vanaf 1 mei verandert de dagprogammering op radio2. Bert Kranenbarg verruilt VARA’s Ontbijtradio voor een nieuw NCRV-programma tussen vijf en zeven. Hans Schiffers verzorgt vanaf die datum een nieuw programma tussen twee en vijf voor de AVRO.

Joop van den Ende is woensdagmiddag commandeur in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) speldde hem de versierselen op tijdens een besloten feest voor de theaterproducent in het Circustheater in Scheveningen. Van den Ende werd onderscheiden, omdat hij dertig jaar theaterproducties op touw zet

Napster heeft voorgesteld 1 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard gulden) aan auteursrechten te betalen aan de Amerikaanse muziekindustrie. Dat maakte de populaire gratis ruilsite voor muziekbestanden dinsdag bekend. In ruil voor de schikking moeten platenmaatschappijen afzien van de lopende rechtszaak die ze tegen Napster hebben aangespannen. Het bedrag wordt over een periode van vijf jaar uitgesmeerd. Lees hier verder

Nu ook Live te beluisteren via internet. Colorful Radio Een link naar de stream vind u ook op de index pagina van de RadioWereld.

Adverteerders in Groot-Brittannië overwegen hun reclamecampagnes op televisie terug te schroeven, omdat kijkers van digitale kanalen hun toestellen gebruiken voor interactieve diensten in plaats van het kijken van reclame-onderbrekingen. Kijkers gebruiken hun tv-toestel om te winkelen of e-mails te versturen tijdens de reclameblokken. Uit een onderzoek van Henley Center zou zijn gebleken dat dertig procent van de internet- en iTV-gebruikers dat ze minder reclame kijken.

De benefietwedstrijd welke volgende week in het stadion van FC Volendam wordt gespeeld, zal vanaf 20.30 uur live worden uitgezonden op TV2. Helaas zijn de kaarten voor de ‘wedstrijd van Verbondenheid’ al uitverkocht. Het duel tussen FC Volendam en de ‘Vrienden van Volendam’ is de start van de landelijke fondsenwervingsactie ter ondersteuning van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Bent u belazerd? De loodgieter op zijn mooie ogen vertrouwd? Door de knieën gegaan voor de glimlach van de autodealer? Radio-presentatrice Eva Smit van RTVWest helpt mensen met klachten. Wie geholpen wil worden, kan online klagen

RTV Oost Commercial van het jaar 2000: Wordt het ‘Oma’, ‘Hoondetengels’ of misschien ‘Joyriding’? Surfers kunnen op de RTV Oost-site stemmen op hun favoriete radio- en tv-commercial. De nominaties zijn online te zien en horen. Wie bovendien stemt, maakt kans op een reis naar Parijs.

Radioreclamespot van het jaar 2000: Luisteraars van Omrop Fryslân kozen de beste radioreclamespot van het jaar 2000. De prijs ging naar Vishandel Damstra uit Woudsend. De Friestalige spot is nog te beluisteren op de website.

In zes hoorspelen brengt Teleac/NOT thema’s uit de wereld van de opera onder de aandacht. Opera’s als ‘Il ritorno d’Ulisse in patria’ en ‘Le Nozze di Figaro’ staan dan centraal. Deze nieuwe serie Avonden met het orkest start zaterdag 3 maart op Radio 5.

Sky Radio is met wekelijks vijfeneenhalf miljoen verschillende luisteraars marktleider in Nederland. Op de website van het populaire radiostation tref je ook een nieuwe chat-box aan, die vooral in het teken zal staan van chat-sessies met bekende binnen- en buitenlandse artiesten. Hans Hoekstra geeft tekst en uitleg in een interview

Kika USA maakt nieuwe serie docu’s: De VARA zendt de documentaires van Kika Vliegenthart al enkele seizoenen uit, onder de titel Kika USA. De films gaan over subculturen en levensstijlen in Amerika. De eerste nieuwe aflevering zal op 24 april te zien zijn. Alle uitzendingen van vorig jaar zijn nog online te bekijken.

Martin Simek zoekt: Martin Simek adverteert op de RVU-site. Hij is op zoek naar mensen die iets op tv willen etaleren. Eerdere afleveringen van het programma Simek adverteert! en het radioprogramma Simek ’s Nachts zijn online te bekijken. Op de site verder een biografie en reacties van kijkers.

UPC is haar belofte nagekomen en bied nu in Amsterdam via UPC Digital 3 buitenlandse tv-kanalen aan die naar keuze gratis worden geïnstalleerd op de decoder. Het gaat om de Spaanse zender TVE Internacional, de Italiaanse zender RAI-Uno en de Duitse TV zender WDR 3. Men dient zich hiervoor dus wel te abonneren op het instappakket van UPC Digital waarin bv. ook Discovery Channel en Eurosport zitten. Voor meer info: www.upc.nl (onder UPC Digital)

Is iedereen net een beetje gewend aan WAP, krijgen we vanaf dit jaar GPRS. Mensen die meer informatie willen over GPRS kunnen sinds gisteren terecht op de nieuwe site GPRSWorld.nl. Hier vind je achtergrondinformatie over mobiel internet. Je vindt op deze site informatie over de verschillende diensten, telefoons, aanbieders, tarieven en (technische) achtergronden. Een handige site voor iedereen die snel en simpel op de hoogte wilt blijven.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten