Kort nieuws op maandag 5 februari 2001

08.00 uur

Het kabinet heeft zijn lesje geleerd van de omstreden UMTS-veiling. Voor de veiling van tientallen etherfrequenties voor de commerciële radio, die in juni begint, is een ‘noodremprocedure’ ingebouwd. Dat maakten de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Cultuur) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. De Vries kan de veiling stopzetten als gegadigden bijvoorbeeld samenspannen, zoals bij de UMTS-veiling mogelijk is gebeurd. Bovendien wil ze voor de frequenties met landelijke dekking een minimumbedrag vragen, zodat een aanvaardbare opbrengst is gegarandeerd. Hiervoor moet nog een wet worden ingediend. Het is de vraag of die nog voor het begin van de veiling kan worden ingevoerd.

De RadioWereld heeft na aanleiding van het zerobase onderzoek een speciaal hoekje op deze site ingericht waar u alles nog eens rustig kan nalezen. Kijk daarvoor op www.RadioWereld.nl/ZeroBase

Enkele weken geleden werd RadioWereld gevraag een forum te openen met de titel RadioWereldFM. Wij hebben daaraan voldaan en daaruit voortvloeiend is er meteen door twee bezoekers een speciale uitzending gemaakt. Deze uitzending heeft de naam RadioWereldFM gekregen en is ook te beluisteren via het internet. Klik HIER om de uitzending te beluisteren terwijl je rustig verder leest/surft

Lex Harding heeft vrijdag de nieuwe studio van Radio 538 officieel geopend. Luister hier naar de opening

3FM nieuws: Om iedereen warm te maken voor de Week van de Nederlandse muziek begint Gerard Ekdom vandaag al met de popprofessor. Op de Week van de Nederlandse muziek site staat elke dag een supermoeilijke vraag over nl pop. Jij kunt je antwoord doormailen en de winnaar wordt door de popprofessor op ludieke wijze teruggebeld.

Doordat de HMG de nieuwe naam (nog) niet kan gebruiken laat de campagne voor de nieuwe naam op zich wachten. Dit heeft ook als nadelig gevolg dat de mediabureau’s voorzichtig zijn om hun reclamebudget voor de huidige “Veronica” zender aan te besteden. Veel adverteerders staan inmiddels bij SBS op de stoep om hun budget over te hevelen naar de nieuwe Veronica zender, het huidige FOX kanaal.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Kranten en tijdschriften mogen iets langer doorgaan met het publiceren van tabaksreclame dan minister Borst (Volksgezondheid) had voorgesteld. Het kabinet heeft gisteren besloten dat de gedrukte media tot 1 januari 2003 tabaksreclame mogen publiceren, in plaats van tot 31 juli 2002, zoals de D66-bewindsvrouw had gewild.

Er is wel degelijk een pikorde bij Studio Sport en mensen met ambitie krijgen amper ruimte. Dat zegt Toine van Peperstraten, na Annette van Trigt en Daniëlle Overgaag alweer een Studio Sport-gezicht dat in relatief korte tijd de sportrubriek de rug toekeert.

Van Peperstraten, die zeven jaar voor het programma werkte, moest woensdagmiddag via een fax van zijn baas Martijn Lindenberg vernemen dat de uitzending die hij diezelfde avond ging presenteren, z’n laatste zou zijn. Lees hier verder Tevens zal Toine van Peperstraten vandaag te beluisteren zijn in favovitamine.

Ericsson stopt met het maken van mobiele telefoontjes. De verliezen van deze tak van het bedrijf liepen te hoog op. Dit betekent niet dat er geen toestellen met het Ericsson logo meer op de markt verschijnen, het bedrijf zoekt een andere fabrikant om de productie aan uit te besteden. Verleden jaar bedroeg de omzet van het Zweedse bedrijf in mobieltjes nog bijna 20 miljard gulden, maar Ericsson leed daarop 4 miljard verlies.

Er komt een nieuwe, meer gebruikersvriendelijke versie van Gnutella. Hiermee lijkt het programma in het gat in de markt te willen duiken wat ongetwijfeld gaat ontstaan als er deze zomer voor Napster betaald moet gaan worden. Gnutella (1 miljoen downloads) bleef in populariteit tot nu toe ver achter bij Napster (57 miljoen downloads). Te moeilijk en te traag waren de klachten. Gnutella wil deze problemen in de nieuwe versie oplossen.

Van 8 januari t/m 12 februari zal Microsoft via verschillende radiocommercials iedereen er nogmaals op wijzen dat het illegaal kopiëren en gebruik van software strafbaar is. Waarmee gebruikers nogmaals op indringende wijze worden geconfronteerd met de noodzaak om hun licenties in orde te brengen én te houden. Lees hier verder

Komisch talent? Daar kun je nu wat mee doen. NCRV’s radioprogramma ‘Volgspot Live’ zoekt namelijk cabaretiers en kleinkunstenaars. Om ontdekt te worden kun je je beste nummer of act sturen naar de NCRV. Binnen enkele dagen staat je fragment op de site van Volgspot. De bezoekers van de site kunnen vervolgens stemmen op de beste act. De winnaar van die verkiezing mag een optreden verzorgen in het radioprogramma. Kijk op de site van Volgspot om te zien hoe het werkt en wie de eerste vijf kandidaten zijn. Lees hier verder

De NOS wil onderhandelen met De Telegraaf over de prijs voor het verstrekken van de wekelijkse programmagegevens voor radio en televisie. Volgens een woordvoerder van de NOS heeft de rechter deze week vastgesteld dat de omroepgegevens beveiligd zijn met zogenaamde ‘geschriftenbescherming’. ‘Dat is minder vergaand dan auteursrechtelijke bescherming’, legt de NOS uit, ‘Maar het betekent wel dat De Telegraaf zonder onze toestemming de gegevens niet mag gebruiken. Lees hier verder

VNU gaat zijn tijdschriftengroep, met onder meer Libelle, Nieuwe Revu en Autoweek, veilen. Ook de educatieve uitgeverijen van VNU, waaronder Malmberg, gaan onder de veilinghamer. VNU, dat eerder aankondigde sterk te denken aan verkoop van zijn publieksbladen, verwacht zo niet alleen de hoogst mogelijk opbrengst, maar ook de beste overnamekandidaten te vinden. Lees hier verder

KPN wijzigt op 1 april de tarieven voor nationale Vaste Verbindingen tot en met 2 megabit (Mbit/s) per seconde. Verlaagd worden de tarieven voor vaste verbindingen van 64 kilobit (kbit/s) per seconde tot en met 2 megabit per seconde, terwijl de tarieven voor analoge en digitale verbindingen van 1,2 tot en met 19,2 kbit/s worden verhoogd. De tariefswijzigingen betreffen zowel de eenmalige als de maandelijkse vergoedingen. De aanpassingen zijn een gevolg van markt- en technologische ontwikkelingen. Naast een verschuiving van analoog naar digitaal neemt de behoefte aan digitale vaste verbindingen met een steeds grotere capaciteit toe. De eenmalige tarieven voor een digitale verbinding tot en met 2 Mbit/s worden met maximaal veertig procent verlaagd. De maandelijkse vergoedingen dalen met zeven tot zestien procent, afhankelijk van de gevraagde capaciteit. De eenmalige tarieven voor een analoge vaste verbinding of een digitale verbinding tot 19,2 kbit/s worden tot maximaal 68 procent verhoogd. De maandelijkse vergoedingen stijgen met gemiddeld zeven procent.

Daniëlle Lunenborg houdt zich al sinds 1977 bezig met jeugd-tv. Ze gaf de Villa Achterwerk-programma’s van de VPRO groot aanzien. Bij diezelfde omroep wordt ze nu hoofdredacteur. Ze hoopt dat daar onder haar leiding ‘iets gebeurt’. Lees hier verder

Over Ierland gesproken, tussen gisteren en 11 februari besteedt NCRV-radio ‘zenderbreed’ en op internet ruim aandacht aan het fraaie groene eiland. Dat zal variëren van optredens van Ierse muzikanten, interviews met Ierse schrijvers en popartiesten tot Ierse klassieke muziek en het bepalen van de beste Ierse Eurovisieartiest. NCRV-radio

Het programma de TV-kapper van de TROS heeft er een probleem bij. Het blijkt niet aan te slaan en is al van de avond naar de middag verplaats. Bovendien blijken veel van de vertelde verhalen verzonnen te zijn. Daar kwam ook nog eens bij dat één van de kappers, de Rotterdammer Daniel Taihutu (43), deze week zijn ontslag indiende. Lees hier verder

Altijd wel iets willen doen aan Valentijnsdag??? Maar durf jij je stille liefde niet te benaderen??? Radio Excellent heeft de oplossing. De presentatoren en verslaggevers gaan voor jou op pad. Stuur dus je verhaal naar jevalentijn@dolfijn.nl en wie weet kiest Radio Excellent jou verhaal en gaan ze op pad met bloemen, bonbons, dinerbonnen en misschien wel goud. Stuur voor 10 februari jou reactie en luister op 14 februari s’middags vanaf vier uur naar Radio Excellent in de ether op 105,2 MHz vanuit Nootdorp en op 105,6 MHz vanuit Pijnacker en op de verschillende kabelfrequenties en wie weet is jou valentijn live in de uitzending. Meer informatie vind u op www.radiowereld.nl/excellent.

Sinds 1967 zijn er meer dan 30 olierampen op zee geweest. Vroege Vogels maakte op de site een overzicht. Het VARA-radioprogramma besteedt twee zondagen aandacht aan de recente ramp bij de Galapagoseilanden. Deel 1 is te beluisteren op de site.

De IKON start op 28 februari een webproject rond de 40-dagentijd, de tijd naar Pasen toe. Centraal staat de Passie, het lijden van Jezus. Maar ook: de passie van de hedendaagse mens. Een voorproefje van de site staat online. Internetters kunnen zich opgeven als deelnemer.

Tot en met 12 februari zal Microsoft via verschillende radiocommercials iedereen er nogmaals op wijzen dat het illegaal kopiëren en gebruik van software strafbaar is. Waarmee gebruikers nogmaals op indringende wijze worden geconfronteerd met de noodzaak om hun licenties in orde te brengen én te houden. Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.