Search
Close this search box.

CDA’er Atsma bezorgd over beïnvloeding regionale inroepen

Het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur over de beïnvloeding van de regionale – en lokale omroepen door respectievelijk de provincie en de gemeente. Hij stelde de vragen naar aanleiding van berichten in de Friesche media over het verbinden van voorwaarden aan het geven van gelden aan omrop Fryslan. Deze voorwaarden hielden in dat er meer tijd in de programmering moest worden besteed aan het werk van de provincie.

Atsma: ‘Ik vind dat omroepen gevrijwaarde moeten blijven van dergelijke beïnvloeding. Zij moeten in vrijheid hun eigen beslissingen kunnen nemen over de programmering. Een onafhankelijke, kritische positie is van belang voor de democratie.’

Waar de CDA-er wel wat in ziet is specifieke zendtijd voor de provincie, danwel de gemeente. Naar de mening van Atsma biedt de mediawet die mogelijkheid, maar wordt daar nog geen gebruik van gemaakt. Dit zou vergelijkbaar kunnen zijn aan de Postbus 51 uitzendingen op het landelijke net. Ook hierover heeft hij de mening van de staatssecretaris gevraagd. (CDA/Nieuwsbank)

De letterlijke vragen zijn:

1. Kent u het bericht ‘VVD wil provincie promoten via Omrop’ (Leeuwarder Courant 21 februari 2001)?

2. Hoe oordeelt u over het koppelen van financiële bijdragen van overheden aan de publieke omroep ‘in ruil voor’ meer redactionele aandacht voor de betreffende overheid op de ‘eigen’ publieke omroep?
3. Kunt u aangeven in hoeverre bemoeienis door provincie- dan wel gemeentebesturen bij de inhoud van programma’s van regionale en publieke omroep voorkomt?

4. Vindt u overheidsbemoeienis met de programmering en de inhoud van programma’s op de omroep gewenst en wat wordt gedaan om dit te voorkomen?

5. Bent u met vragensteller van mening dat het Commissariaat voor de Media aan zowel provincies als gemeenten zendtijd kan toewijzen op respectievelijk de regionale en lokale omroep ten behoeve van overheidsvoorlichting?

6. Hoe vaak is tot nu toe gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de mediawet op dit punt biedt aan zowel de regionale als de lokale overheden?

7. Indien zendtijd voor overheidsvoorlichting aan provincies of gemeenten wordt toegewezen, hoe wordt dan in de financiering voorzien en wat zijn de gevolgen voor de regionale of lokale publieke omroep?

Gerelateerde berichten