Search
Close this search box.

Column: Wat kost het

Het medium radio is eigenlijk een heel eenvoudig medium. De een heeft iets te zeggen en de ander is bereid ernaar te luisteren. En de moderne technieken maken het mogelijk om de betreffende boodschap bij heel veel mensen tegelijkertijd te brengen. Tot daar allemaal vrij simpel. En echt veel ingewikkelder dan dat wordt het verhaal ook eigenlijk niet. Je voegt wat extra ingrediënten toe en je hebt een volwaardig radioprogramma, dat via ether of kabel wordt verspreid.

In principe kunnen we dus stellen dat het in theorie betrekkelijk eenvoudig is om een radiostation te beginnen. Lastiger wordt het al wanneer zich dat radiostation in Nederland bevindt. Dan ben je gebonden aan de nodige regels die het proces om te komen tot de oprichting en instandhouding van een zender aanzienlijk bemoeilijken of op zijn minst vertragen. Maar er zijn er heel wat die ook die hobbels met gemak hebben genomen.

Blijft over de vraag wat zo’n grap zou moeten kosten. Hoeveel geld is er nodig om een radiostation met een landelijke dekking te laten functioneren? Tsja, daar heb ik zo snel geen antwoord op. Simpelweg omdat ik er geen ervaring mee heb en ook geen inzage heb gehad in relevante stukken. Maar ik denk dat het uiteindelijke kostenplaatje best meevalt. Nu is het wel zo dat ik zuinig ben opgevoed en dus altijd zoek naar mogelijkheden om flink te besparen.

Vandaar dat ik soms hoofdschuddend en met veel vraagtekens kijk naar de berichtgeving over de landelijke omroepen. Ik heb echt veel te vaak het idee dat er veel geld over de balk gesmeten wordt. Zolang het commerciële omroepen betreft die flink verdienen en zich wat extra’s kunnen veroorloven, heb ik daar geen moeite mee. Maar als het gaat om publieke zenders, die werken van onze bijdrage, is het al een ander verhaal. Maar nog triester is het wellicht als een zender op de rand van de afgrond leeft en toch met geld smijt.

Waar ik op doel? Op het ter ziele gegane Radio Nationaal natuurlijk. In een eerdere column toonde ik mij maanden geleden al een warm pleitbezorger voor deze zender, die zich ten doel stelt het nationale CD-product te promoten. Een nobel streven waaraan ik ook zelf mijn medewerking veelvuldig verleen in mijn eigen lokale radioprogramma’s. Maar laten we nu eens bekijken wat Radio Nationaal precies is. Het is een radiostation met gepresenteerde muziekprogramma’s en een nieuwsdienst op het hele uur. Verder niet echt veel speciale dingen. En dat is ook niet nodig. De zender is prima zoals hij is.

Maar wat mag zoiets gaan kosten? Wat heb je nodig om zo’n zender te laten draaien? Op de eerste plaats natuurlijk een studio. En dat is gelijk al bingo. Onlangs las ik dat voor de huur van de studioruimte een bedrag van zes cijfers (vóór de komma!) per maand moet worden neergeteld. Hallo! Een studioruimte die meer kost dan een ton per maand? Wij maken radio vanuit een prima lokatie voor 15.000 gulden per jaar. En dat vonden we eigenlijk al te duur. Maar ik zou voor Radio Nationaal de grens willen stellen op maximaal 50.000 gulden per jaar. Daar is best iets leuks voor te krijgen.

Dan hebben we dus een studio. Daar moeten mensen aan het werk. En personeel is duur, vandaag de dag. Maar laten we even uitgaan van de CAO zoals die geldt in de omroep. Vraag me niet naar cijfers, want de hoogte van salarissen heeft bij mij nooit echt een rol gespeeld. Maar in elk geval ga ik ervan uit dat alle presentatoren bij een omroep ongeveer in dezelfde tariefgroep zitten. Er zou dus geen verschil mogen zijn in salaris wanneer ik daar zou presenteren of wanneer Jan Rietman, Ron Brandsteder en Bart van Leeuwen dat doen. Daar zou dan wel een bonus voor “naamsbekendheid” aan toegevoegd kunnen worden, immers, het zijn wel publiekstrekkers.

Maar salarissen van topsterren zijn uit den boze. Ik meen dat het radio maken voor de genoemde heren ook voornamelijk een hobby is. En, mede in het belang van het voortbestaan van de eigen omroep, zou men dan bereid moeten zijn tegen een “normaal” salaris te gaan werken. Dus daar kunnen de grote kosten niet echt zitten, lijkt me. Overigens heb ik begrepen dat een aantal mensen bereid was om onbetaald door te gaan als dit het station zou redden. Hulde.

Nou, dan hebben we die nieuwsdienst nog, daar moet iets op verzonnen worden. Een overeenkomst sluiten met een bestaande aanbieder is een optie, ik vrees alleen wel dat die kosten voor een station met landelijke dekking flink hoog zullen zijn. Zelf iets brouwen is een oplossing, maar vergt ook wat investeringen. Moeten we dan wel een nieuwsdienst hebben? Kunnen we niet een tijdje zonder, in afwachting van betere tijden? Scheelt toch wel een boel geld!

Zo zijn er vast nog wel de nodige mogelijkheden om te bezuinigen. Het aanschaffen van CD’s lijkt me ook niet nodig. Omdat het Nederlandse lied behoorlijk wat publiciteit tekort komt zijn de meeste maatschappijen van deze muziek graag bereid een exemplaar te zenden aan een station met landelijke dekking dat precies de juiste doelgroep weet te bereiken. En voor het oudere materiaal zijn er natuurlijk legio mogelijkheden om het voordelig en tegelijkertijd toch legaal in bezit te krijgen.

Al met al lijkt me de boodschap duidelijk. Ik vraag me af of er niet te gemakkelijk allerlei dure processen in gang zijn gezet. Dan maar met z’n allen op een zolderkamertje radio maken. Dan maar geen supermoderne hi-tech apparatuur. Deden we het vroeger als illegale amateurs ook niet zo? Wat telt is de kwaliteit van het programma. De luisteraar hoort niet aan de uitzending hoe duur de studioruimte is. Een prachtig onderkomen is mooi, maar wie hoort het aan de kwaliteit van het station? Radio is vooral radio, geen andere flauwekul. Extraatjes zijn mooi, als je ze kunt betalen. Zo niet, dan er vooral niet aan beginnen…!

Raimond Bos
presentator@hotmail.com

Gerelateerde berichten