Kort nieuws op donderdag 22 MAART 2001

06.55 uur

Bijna alle Nederlandse landelijke, commerciële, publieke en regionale radiozenders zullen vandaag om 8.45 uur tegelijkertijd een nummer van Blof draaien. Dit om eer te betonen aan de overleden Blof-drummer Chris Götte.

Radio 2 doet vandaag verslag van het Nederlandse Muziekfeest op 27 februari. toen werden de Edison Awards en de Harpen uitgereikt. Tv-beelden zijn opvandaag te zien bij de TROS. Het laatste nieuws staat op de site van deze omroep.

Lees alles over het Zero Base van de afgelopen dagen hier op RadioWereld.

De avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer en hun snelle boot De Kameleon worden verfilmd door de KRO. De omroep is op zoek naar een blonde tweeling van ongeveer twaalf jaar die de rol van de twee ondeugende broers kan vertolken.

Kees van der Malen (48), politiek redacteur van NRC Handelsblad, wordt de nieuwe hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad. Hij was er lang geleden raadsverslaggever. Hij volgt per 1 juni Ton van Brussel op, die tot programmadirecteur van de VARA is benoemd.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft met grote verbazing kennisgenomen van de berichten dat de Eredivisie NV (ENV) nog steeds namens alle 18 clubs bezig is een nieuw tv-contract af te sluiten. Feyenoord wil de rechten zelf verkopen. De zendgemachtigden NOS, RTL, SBS 6 en Canal+ hebben inmiddels aanbiedingen gedaan aan de ENV. Op 7 april, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de ENV in Utrecht, wordt beslist met welke omroepen de clubs in zee gaan. Lees hier verder

De 50e verjaardag van André Hazes zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Rond het jubileum van de volkszanger, die op op 30 juni Abraham zal zien, zijn tal van activiteiten gepland. Zo komt er een heruitgave van zijn 21 platen.

De Nieuwe Omroep (DNO) gaat vanaf april internet-uitzendingen verzorgen in afwachting van een erkenning als publieke omroep. DNO heeft vorig jaar van staatssecretaris Van der Ploeg geen aspirantenstatus gekregen, omdat de omroep niet vernieuwend genoeg was. De omroep is tegen dit besluit in hoger beroep gegaan. Maar de uitspraak wordt pas in mei verwacht. Daarom gaat de omroep voorlopig via internet uitzenden en een e-zine uitgeven onder haar leden. Het ledenaantal ligt nu op 86.495. Lees hier verder

Het mediaconcern RTL Group, in Nederland eigenaar van de tv-zenders RTL4 en RTL5, heeft vorig jaar een stijging van de winst geboekt met bijna 30 procent. Maar dit jaar zal er weinig verandering komen in de winst doordat de marktomstandigheden zijn verslechterd, zo heeft het concern woensdag gewaarschuwd.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

De Italiaanse staatsomroep Rai mag deze week geen politici ontvangen op radio en televisie. Dertien politieke programma’s zijn door de censuur getroffen. Aanleiding is een satirisch tv-programma, waarin oppositieleider Berlusconi vorige week in verband werd gebracht met de maffia. Lees hier verder

Noordzee FM en JobTrack.nl starten een samenwerking. Gedurende de komende 10 weken zal iedere werkdag om 17.40 uur het JobTrack Magazine worden uitgezonden.

In navolging van de Italiaanse bisschoppen overweegt de Europese bisschoppenconferentie een eigen tv-kanaal en een eigen productiemaatschappij op te richten, zo meldt het AD deze morgen.

V8 wordt vanaf 1 mei de nieuwe naam van FOX 8, dat door SBS Broadcasting (SBS 6 en NET 5) is overgenomen. De ‘V’ verwijst naar de vereniging Veronica, waarmee SBS op dit moment nog in onderhandeling is over een gezamenlijke invulling van de nieuwe jongerenzender. Lees hier verder

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft met grote verbazing kennisgenomen van de berichten dat de Eredivise NV (ENV) nog steeds namens alle achttien clubs bezig is een nieuw tv-contract af te sluiten. Feyenoord wil de rechten echter zelf verkopen. De zendgemachtigden NOS, RTL, SBS 6 en Canal+ hebben inmiddels aanbiedingen gedaan aan de ENV. Op 7 april, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de ENV in Utrecht, wordt beslist met welke omroepen de clubs in zee gaan. Lees hier verder

Twee archeologen in goudbruin Indiana Jones-licht. In de woestijntent staat hun buit opgesteld: een hele rij schedels die allemaal hetzelfde gat in hun voortanden vertonen. Vol verbazing nemen ze het tafereel in ogenschouw. “Hoe zou dat toch komen?” vraagt de één. De ander, die in werkelijkheid werkzaam is bij het reclamebureau waar dit spotje werd gemaakt, grijpt een flesje Dommelsch, bijt de kroonkurk eraf, neemt een slok en zegt: “Geen idee.” Lees hier verder

Twaalf dikke mannen en vrouwen logeren dertien weken lang in een prachtig kasteeltje bovenop een Limburgse heuvel voor een afslankwedstrijd. Je zou zeggen dat ze voortdurend buiten zijn te vinden om de lente te ruiken in de bossen, heuvel op heuvel af te lopen of te fietsen. Dan gaan die kilootjes er wel af. Lees hier verder

De bestaande commerciële radiostations, waaronder Sky Radio, Noordzee FM, Business Nieuws Radio, kunnen wellicht blijven uitzenden op hun huidige etherfrequentie en voor nieuwe partijen komen er mogelijk drie nieuwe radiofrequenties beschikbaar. Met dit compromis, dat vandaag in het Torentje van premier Kok wordt besproken, hoopt de commissie-Bouw een doorbraak te forceren in de patstelling die is ontstaan rond de geplande veiling van de radiofrequenties. Lees hier verder

Vanaf gisteren (woensdag 21 maart) is Country FM ook te ontvangen in Bunnik, Driebergen, Leersum en Zeist. Casema geeft Country FM door op de frequentie FM 95.5

Radio-zenders Maastricht.
De zenders Slam FM en Arrow Classic Rock zijn nu na een proefperiode officieel te ontvangen in Maastricht en Eijsden via kabelfrequenties 99,2 mhz. (Slam) en 98,3 mhz. (Arrow)

Wijziging radio-pakket in Bunnik/Driebergen/Zeist.
Vanaf 21 maart wijzigt Casema het kabelpakket in Bunnik, Zeist en Driebergen als volgt:
Arrow Classic Rock, Country FM, Slam FM , BBC Radio 2, -3 & -4 en RFI worden op advies van de regionale programmaraad aan het pakket toegevoegd terwijl VRT Radio 1, BBC Worldservice, BFBS en WDR 2 verdwijnen en Business Nieuws en VRT Radio 2 van frequentie wijzigen (www.casema.nl)

Radio 2 deed 27 februari live verslag van het Nederlandse Muziekfeest. De Edison Awards en de Harpen werden namelijk uitgereikt. Tv-beelden zijn op vandaag te zien bij de TROS. Het laatste nieuws staat op de site van deze omroep.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Nog e e n dag, tot morgen.