Kort nieuws vrijdag 9 maart 2001

07.00 uur

Luchtvaartmaatschappij KLM moet haar reclamecampagne voor de vernieuwde businessclass aanpassen. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van een reiziger. De reiziger, J. Goldberg uit Bloemendaal, vond dat de KLM in haar advertentie ten onrechte de indruk wekte dat de businessclass in de gehele vloot was vernieuwd. In werkelijkheid betrof het slechts enkele vliegtuigen. Het duurt nog tot de zomer van dit jaar voordat alle toestellen zijn aangepast.

De legendarische rockgroep Queen werkt al vier jaar samen met de Britse komiek en schrijver Ben Elton aan een musical over de band zelf. Het is de bedoeling dat de musical eind van dit jaar in het Londense West End is te zien

Ook de Avro zal zich, in navolging van ME (Veronica) vanaf september ontpoppen als een multimediaal platform, met een combinatie van tv- en netactiviteiten; te beginnen met kunstprogramma Opium dat op tv, radio en internet een uitzenidng en chat krijgt.

De Nederlands-Duitse presentator Rudi Carrell krijgt op het festival van Montreux volgende maand de prestigieuze ‘Ere-Roos’ voor zijn gehele oeuvre. Carrell begon zijn tv-loopbaan in 1960 met de eerste Rudi Carrell-show. Om na 37 jaar ook een speciale Gouden Ere-Roos te krijgen, is volgens hem ,,wel heel bijzonder”.

NCRV-presentator Gregor Bak is tijdelijk aangesteld als dirigent van de Jostiband, het orkest van verstandelijke gehandicapten. Bak, die bij de NCRV Zo Vader Zo Zoon presenteert, neemt voor onbepaalde tijd de honneurs waar voor Wim Brussen. De vaste dirigent is door ziekte uitgeschakeld en moet binnenkort worden geopereerd.

Nu de laatste dagen van Napster geteld zijn, zoeken MP3-maniakken naar geijkte alternatieven. Te dezen verwezen we je al naar de webstek Zerepaid.com, die de vele Napster-achtige diensten netjes in kaart heeft gebracht. Een soortgelijk initiatief biedt de site AfterNapster.com. Hier verwijst men naar drie soorten alternatieven: programma’s met originele Napster-technologie, zoekmachines voor MP3-bestanden en Gnutella-achtige-programma’s. Wel jammer van dat netvliespijnigende groen.

Mobieltjes kunnen handig zijn, maar soms minstens even irritant. In India heeft het parlement genoeg van te pas en te onpas overgaande mobiele telefoons. Er zal daarom een stoorzender worden geplaatst in het parlementsgebouw. Tijdens een recente toespraak van de president ging zeker zes maal een mobiele telefoon af.
Ook in Canada heeft men genoeg van het ongewenste geblieb van de telefoons. In dit land denkt de overheid erover om stoorzenders te legaliseren. De zenders blokkeren de signalen van de zenders van mobiele telefoons, waardoor ze geen netwerk meer kunnen vinden. In de meeste landen, afgezien Israël, zijn de stoorzenders verboden. De Canadese telecomtoezichthouder doet op dit moment een onderzoek onder Canadese burgers. Probleem is dat ook hulpdiensten onbereikbaar zijn in de buurt van stoorzenders.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de vacatures van de RadioWereld.

Wat zijn de beste DVD’s van het jaar 2000? Dat zal op 9 MAART bekend worden gemaakt tijdens de officiële Master Awards. Bezitters van een DVD-speler kunnen op de site masterawards.nl hun stem uitbrengen op één van de genomineerde DVD’s. Er zijn tien categorieën. Het gaat bij deze verkiezing vooral om het technisch aspect van de DVD en niet om de inhoud zelf. Met deze Awards wordt geprobeerd de Nederlandse uitgevers te stimuleren meer kwaliteitsbewust met hun producten om te laten gaan. De prijsuitreiking vindt plaats in de Cinerama te Rotterdam

Uitgeversconcern Wegener verkoopt mogelijk de uitgavenrechten op een viertal huis-aan-huisbladen in de Gelderse Achterhoek. Het gaat om de titels Liemers Lantaarn, Gelderse Post, Wischpost en Achterhoek Nieuws. De besprekingen met de directie van beheersmaatschappij Janssen zijn in het laatste stadium beland. De verkoop dient nog goedkeuring te krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

De geruchten worden de laatste tijd steeds heviger, zal Koffietijd en RTL Live van RTL verdwijnen van ons beeldscherm. De kijkcijfers zijn de laatste tijd enorm gedaald, Mogelijk dat bijde programma’s nog twee maanden doorgaat, maar daarna zal het doek definitief vallen.

Catherine Keyl is op freelancebasis begonnen met een reeks vraaggesprekken voor de AVRObode. Zij keert daarmee deels terug naar de omroep waarvoor ze onder meer Service Salon en AVRO’s Televizier presenteerde. Het nieuwe programma krijft de titel ‘Catherine Keyl ontmoet…’

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) trekt 3,8 miljoen gulden extra uit voor documentaires. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties verhoogt daartoe het beschikbare budget met 1,8 miljoen gulden. De NOS stelt op zijn beurt 2 miljoen gulden beschikbaar, speciaal voor maatschappelijke documentaires.

De publieke omroep maakt met drie programma’s waarschijnlijk kans op een prijs gedurende het Gouden Roos Festival in het Zwitserse Montreux. De korte dansfilm Lost, een episode van Single Luck van de NPS en een documentaire in de reeks Close Up van de AVRO kwamen door de voorronde,

De Nederlandse acteur Yorick van Wageningen, die vorig jaar schitterde in Total Loss, is door de vermaarde Amerikaanse regisseur Steven Spielberg gecontracteerd voor de film Minority Report. Van Wageningen zal in deze science-fictionfilm spelen naast onder anderen Tom Cruise.

A.s zaterdag 10 maart is er bij Twente FM een live interview met Theo Brouwer (opsporingsbeamtenaar van de RDR) en de Twentse piraten en de Politie Twente in het programma Jukebox tussen 20.00 en 22.00 uur. Er kan meegediscussieerd en gerapport worden met de studio.Twente FM is te ontvangen op de frequenties 105.6 en 106.3 FM.

Een zwerver heeft geprobeerd in te breken bij Radio Maastricht. Tussen 2 en 3 snachts sloeg hij een ruit in en probeerde binnen te komen. De politie was snel ter plaatse en constateerde dat er niets gestolen was. De politie vermoed dan ook dat de zwerver gewoon op zoek was naar een warme slaapplaats voor de nacht.

De recordpoging Domino Day enkele maanden geleden is ook door het C.v.d.M. goed bekeken. Zij hebben de commerciële tv zender SBS daarom een boete gegeven van een kleine 70.000 gulden, aangezien er weer eens teveel reclame in het programma tevoorschijn kwam. SBS zal hier waarschijnlijk niet echt om treuren, aangezien de inkomsten vele malen hoger liggen.

Zaterdag van 14.40-15.05 uur wordt op Nederland 1 bij Teleac/NOT een medewerker van Omroep Venlo, Ruud Stikkelbroeck, gevolgd bij zijn werk als vrijwilliger bij de lokale omroep. RVU en Teleac/NOT richten de schijnwerpers zes weken lang op het vrijwilligerswerk in het gezamenlijke project ‘Vrijwilligers m/v’: met een reeks programma’s op Nederland 1 en 3, Radio 5, een website. Dit in het kader van het Internationaal Jaar van de Vrijwilligers. Ruud wordt onder andere gevolgd tijdens het volgen van een workshop van Omroepvrijwilligers Opleidingen van de Olon.

RadioWereld is op zoek naar een Veronica Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over Veronica (ME).

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.