Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitzendingen Radio Vaticaan bedreigd.

De Wereld omroep Radio Vaticaan die al 40 jaar lang de stem van de paus en de Rooms-Katholieke godsdienst in de ether vertegenwoordigd moet iets doen aan de zogenaamde “electromagnetische vervuiling” die wordt veroorzaakt door haar zenderpark midden in Rome.

Er is inmiddels een rechtzaak aangespannen tegen radio vaticaan en er wordt nu zelfs gedreigd met het afsluiten van de stroom. De reden voor de klachten zouden de te sterke zenders zijn die in delen van Rome, TV en radio ontvangst storen en Magnetrons e.d. op hol doen slaan. Rome is daarom vastbesloten hier iets aan te doen. Radio Vaticaan vindt het allemaal opgeklopte onzin.

Zo wordt er volgens radio Vaticaan al 40 jaar uitgezonden via de zenders Santa Maria di Galeria, bovendien werd altijd uitgezonden met een sterkte volgens de standaard van de ICNIRP (International Commission on Non Ionizing Radiation Protection. In 1998 kreeg Italie als enige EU land een andere strengere wetgeving betreffende de sterkte van zenders en sindsdien begonnen de problemen met de Italiaanse overheid die nu opeens met veel strengere normen meet.

Bovendien zouden er geen gevaren voor de volksgezondheid zijn en is de toename van klachten veroorzaakt door de toename van electronische apparatuur.

Radio Vaticaan hoopt de problemen op te lossen door goede samenwerking met de overheden en ziet zelf enkele oplossingen zoals digitale transmissie die minder capaciteit vereist, meer uitzenden via Internet en meer uitzenden via de Satelliet.

Verplaatsen van de zend-antennes van Radio-Vaticaan is ook geen optie omdat de antennes alleen op het Vaticaan zelf mogen staan dat geen onderdeel is van de staat.

Radio Vaticaan zendt uit in 40 talen en is in de avonduren onder andere via AM 1530 khz te beluisteren. Meer informatie over dit onderwerp via de site in het engels: (radio vativaan/RAI). [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten