Search
Close this search box.

Nieuws zenders samen in de strijd voor nieuwspakket op FM

Nieuws FM en Stichting Nieuwsradio Nederland samen in de strijd voor nieuwspakket op FM

Daags na het Kamerdebat over de herverdeling van ether-frequenties hebben de twee langstbestaande nieuwsradio-initiatieven de handen ineen geslagen. Stichting Nieuwsradio Nederland en Nieuws FM trekken vanaf nu samen op om er voor te zorgen dat in de herverdeling van de FM-frequenties een pakket “apart” wordt gezet voor nieuws.

De stichting Nieuwsradio Nederland is aktief sinds 1992. Het is in 1994 door minister Hedy d’Ancona als nieuwszender erkend en is in het vooruitzicht gesteld als eerste partij in aanmerking te komen als een ether-pakket beschikbaar komt voor nieuws. Destijds was bij de voorlopige herverdeling slechts een AM-pakket beschikbaar voor een nieuwszender.

Nieuws FM zet zich sinds 1996 in voor de komst van een landelijke nieuwszender. Het werd in 1998 erkend door het Commissariaat voor de Media. Al jarenlang voert Nieuws FM een lobby in Den Haag.

Volgens het nieuwe samenwerkingsverband maakt een nieuwszender geen kans als het moet opbieden tegen zenders die muziek gaan uitzenden. Nieuws is duur en dat betekent aanmerkelijk hogere kosten dan een muziekzender. In een veiling is een nieuwszender dan kansloos.

Nieuws FM’s Martin Bosma namens de nieuwe samenwerking: “Zowel Rick van der Ploeg, de staatssecretaris OCW, als Monique de Vries, staatssecretaris Verkeer en Waterstaat, hebben zich ingezet voor een nieuwspakket. Ook de Kamer heeft zich hierachter gesteld. Maar nu er nog maar drie FM-pakketten worden herverdeeld, dreigt het nieuws-geluid op de achtergrond te raken.

Daarom moeten we nu samen optrekken in onze lobby en wellicht bij een gang naar de rechter. Tijdens het Kamerdebat werd ineens gesteld dat alleen Business Nieuws mag meedingen op dit pakket. Dat is in strijd met de Wet op de Mededinging en Europese wetgeving. Als wij niet mogen inschrijven op het nieuwspakket stappen wij zeker naar de rechter.”

Volgens Nieuws FM en Nieuwsradio Nederland zendt Business Nieuws nu illegaal uit op de FM. Het gebruikt frequenties die gealloceerd zijn voor jazz.

De Commissie Bezwaarschriften van OC&W heeft staatsecretaris Van der Ploeg inmiddels meegedeeld dat hij volgens de mediawet niet bevoegd was de formatwijziging van jazz naar nieuws goed te keuren. De zaak ligt nu bij het Commissariaat voor de Media. Maar deze heeft zich in het verleden eerder verzet tegen de financiele uitzendingen op de jazz-frequenties. (M)

Gerelateerde berichten