KORT NIEUWS OP VRIJDAG 4 MEI 2001

10.00 uur

NOS-Actueel doet zaterdag 12 mei op Nederland 2 (21.00-00.00 uur) in een rechtstreekse uitzending verslag van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Nederland, dat voor de 43e keer aan dit festival deelneemt, wordt vertegenwoordigd door Michelle. Ze won in februari jl. het Nationaal Songfestival met het lied “Out on my own”, geschreven door André Remkes en Dirk Jan Vermeij. Aan het Eurovisie Songfestival nemen 23 landen deel. Michelle treedt als eerste deelnemer op. Het Nederlandse commentaar bij het festival is van Willem van Beusekom. De live uitzending van het Eurovisie Songfestival wordt voorafgegaan door een documentaire ‘Voor de Overwinning’ op Nederland 2 (20.30-20.55 uur). In deze documentaire worden de belevenissen van Michelle in de week voorafgaande aan het Songfestival gevolgd.

Op 12 mei wordt in de Deense hoofdstad Kopenhagen voor de 46ste keer het Eurovisie Songfestival gehouden, een liedjescompetitie tussen 23 landen.Lees hier alles over de deelnemers van dit jaar.

Programmaleider Paul Wols van Ridderkerk FM is op 3 mei 11.33 gestopt met derecord poging radiomaken. De 101 die hij wilde behalen is helaas niet gerealiseerd wegens oververmoeidheid. En dus niet meer verantwoord. Toch is men trots bij Ridderkerk FM want het bestaande record van 72 uur ging aan flarden. Paul Wols, die gestart is op 30 April 2001 om 7.00 uur s’morgens, vestigde een nieuw record van maar liefst 76 uur en 33 minuten. Hij is nu de nieuwe recordhouder. De regels voor het Guinness Book zijn strikt nageleefd.

ilse heeft in samenwerking met Denda Multimedia eind maart een beltonen site gelanceerd: ilsetone.nl. De site genereert inmiddels gemiddeld 35.000 pageviews per dag. Via ilsetone.nl kunnen GSM-gebruikers actuele logo’s en beltonen downloaden.

Ook dit jaar zullen AB-Radio Bloemendaal en ZFM Zandvoort het gehele bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem LIVE uitzenden. Dit betekent 3 FM frequenties!! De 105.8 voor haarlem en omgeving, 106.9 & 107.3 voor Zandvoort en de Bollenstreek. Met een 11 koppig team zal er 12 uur radio worden gemaakt met veel interviews met de artiesten, sfeer impressies vanaf het veld, en natuurlijk VEEEL muziek! Ook kan er gekeken (webcam) EN geluisterd (livestream) worden via de AB-Radio website! Voor meer informatie: www.abradio.nl

De site van Theo van Gogh is na een paar dagen down te zijn geweest alweer in de lucht, maar voor hoelang, dus aanvallen maar weer. Voordat de servers overbelast raakten natuurlijk. Surf naar www.theovangogh.nl

De gemeente Den Haag organiseert tal van festiviteiten rondom het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst. Het huwelijk wordt op 17 mei voor de wet voltrokken en op 19 mei kerkelijk ingezegend, beide in de Hofstad.

Vandaag zendt NOS-Langs de Lijn (Radio 1, 22.00-23.00 uur) ‘Weerzien met het gras’ uit, een half uur durende documentaire over Feyenoord in de Tweede Wereldoorlog. Oud-speler Jan Bens ontmoet fervent Feyenoord-supporter Frans Appels. Robbert Meeder en sporthistoricus Jurryt van der Vooren organiseerden een weerzien van deze twee ‘Feyenoorders’ op de grasmat van de Kuip, de plek waar speler en supporter zulke verschillende oorlogsherinneringen hebben liggen.

Het Haags dictee heeft zijn langste tijd gehad. De derde editie in januari 2002 zal tevens de laatste zijn. Volgens organisator Sjaak Bral stopt de spellingswedstrijd om te voorkomen dat het een sleur wordt. In de Haagse regio groeide het ‘dictei’ uit tot een zeer populair evenement, waarbij deelnemers worstelden met ’tweiduizend’ woorden. In totaal werden 70.000 exemplaren verkocht van ‘Ut groene-geile boekie’. Het dictee wordt vervangen door een Haags songfestival.

De Belgische politie heeft nog twee Marokkanen aangehouden die worden verdacht van moord op een Nederlandse journalist. De mannen, 23 en 24 jaar oud, zijn in Luik opgepakt wegens een winkeldiefstal. Het tweetal werd in verband gebracht met de moord dankzij een duidelijk signalement dat de Nederlandse recherche had verspreid. Vorige week werd er ook al een verdachte opgepakt in Belgie. De Ermelose journalist Van den Berg werd op 18 februari vermoord op het strand van Horst. Waarschijnlijk is hij het slachtoffer geworden van een roofmoord. De politie denkt dat er nog iemand bij de moord was. De twee verdachten zullen worden uitgeleverd aan Nederland.

Actrice Renee Soutendijk is tijdens het 21ste Nederlands Film Festival, in september in Utrecht, de ‘Gast van het Jaar’. Het Festival presenteert een uitgebreide selectie van Nederlandse en buitenlandse films met Soutendijk. Daarnaast zit er in het speciale Soutendijk-programma een masterclass acteren. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 28 september.

De Deense regering wil nog voor de zomervakantie groen licht geven voor het kopiëren van muziek via internetuitwisseldiensten zoals Napster. De wetgever heeft zich verzekerd van een grote meerderheid voor het al ingediende wetsontwerp.

Radio 10 FM stapt uit het XXL-pakket, een samenwerkingsverband tussen de Wegener-zender, Noordzee FM en Yorin FM. Met dit pakket was het mogelijk voor adverteerders om met korting bereik op de andere zender bij te kopen.

Meer dan een derde van alle Britse gsm-gebruikers zou eerder zijn huistelefoon opgeven dan zijn mobieltje. Dit blijkt uit een onderzoek van KPMG. De organisatie ondervroeg hiervoor een groep van gsm-gebruikers tussen de 15 en 34 jaar. Zo’n 38 procent van de ondervraagden zei te kiezen voor zijn gsm als hij een een van zijn toestellen moest opgeven. Uit de studie kwam verder naar voren dat 59 procent van de volwassen Britse bevolking een mobieltje heeft.

De nieuwe Windows Media Player is ontsnapt uit Windows XP. Microsoft heeft juridische stappen ondernomen tegen websites die een betaversie of trial-versie van de nieuwste Windows Media Player (v8.0) aanbieden. Zoals je inmiddels weet, wil Microsoft de nieuwste versie van haar mediaspeler onlosmakelijk integreren in het Windows XP besturingssysteem. De versie die momenteel circuleert, werd gedestilleerd uit de laatste beta release van Windows XP en vervolgens opnieuw samengesteld als een stand alone versie.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

K.O.D. is de afkorting van Kranten Op je Desktop, een zeer handig programmaatje voor het belangrijkste nieuws uit landelijke, regionale en Belgische kranten. Veel sneller dan welke website ook en veel uitgebreider dan Kranten.com. Voor echte nieuwsjunks dus feitelijk onmisbaar. Klik een krant aan onder de optie `Kranten` en de koppen worden binnen een paar seconden binnengehaald. K.O.D. is trouwens net een egeltje. Als het niet meer actief is, rolt het zich op, zodat hij maar een klein plaatsje op het scherm in neemt. Het programmaatje is afkomstig van TwanSoft.

Het VARA-programma Vroege Vogels besteedt de komende tijd aandacht aan energiezuinige lampen. Op de website wordt allerlei informatie over verlichting gegeven. De tijd dat de energiezuinige lampen lompe bollen waren is voorbij, de lampen zijn modern vormgegeven. Op de site kan je ook meedoen aan een prijsvraag om mee te dingen naar zo’n mooie lamp. Onder de mensen die de acht vragen over energiezuinige lampen goed te beantwoorden wordt een lamp naar keuze verloot. In de uitzending van Vroege Vogels van 13 mei 2001 wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

Op vrijdag 29 juni zal 3FM de inmiddels bekende Homo100 uitzenden. De internetter kan zijn drie meest glitterende en gezelligste platen aller tijden insturen. Op de site weetjes, een screensaver en interessante links, uiteraard geheel in het roze.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten