Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dance in de ether !!!

Het radiostation dat de beste dance muziek uitzendt, is nu alleen nog te beluisteren via de kabel en internet. Als het aan ID&T Radio ligt gaat dat heel snel veranderen!

De regering is namelijk bezig om de FM frequenties voor commerciële radiostations opnieuw te verdelen en ID&T Radio hoopt één van de beschikbare FM frequenties te bemachtigen en straks ook via de ether te kunnen uitzenden.

FM frequenties zijn schaars!
Omdat er veel meer radiostations zijn dan FM frequenties, moet de regering beslissen hoe zij deze schaarse frequenties zo eerlijk mogelijk gaat verdelen. Een nieuwe verdeling is noodzakelijk, omdat er tot nu toe alleen nog maar tijdelijke regelingen zijn geweest in afwachting van een eerlijke en objectieve verdeling.

Veilen??
Een jaar geleden had het kabinet besloten dat alle beschikbare frequenties geveild zouden worden. Dit betekent dat alle gegadigden kunnen bieden op een frequentiepakket en dat de beschikbare frequenties gaan naar de hoogste bieders. Dit is op zich de meest eerlijke manier van verdelen, omdat iedereen dan evenveel kans heeft. Een eerlijke verdeling is belangrijk omdat de frequenties gewoon veel geld waard zijn. De totale reclame-inkomsten van de zeven landelijke commerciële FM stations zijn per jaar ongeveer 250 miljoen gulden!

De gevestigde orde, waaronder Sky Radio en Radio 538, was bang dat zij door de veiling hun frequenties zouden kwijtraken. Die stations waren daarom begin dit jaar een protestactie tegen de veiling begonnen. Met succes, zo leek het. De Tweede Kamer was namelijk zo onder de indruk van de actie van de grote stations (en de paar duizend e-mails van luisteraars), dat de regering wat anders moest verzinnen.

Commissie Bouw
De regering had daarop advies ingewonnen bij een groep oude, wijze mannen (de Commissie Bouw) en was van plan dat advies te gaan volgen. Tot bleek dat het voorstel van deze Commissie Bouw volgens deskundigen (NMa, Opta, landsadvocaat) juridisch niet door de beugel kon…

Het kwam er namelijk op neer dat de FM frequenties helemaal niet volledig opnieuw zouden worden verdeeld, zoals de bedoeling was. Alle zeven stations die nu een landelijke FM frequentie hebben, zouden die mogen houden. Alleen de resterende drie frequentiepakketten zouden dan worden geveild. Dat is nogal oneerlijk voor alle andere radiostations, omdat die dan nauwelijks nog kans zouden maken op een FM frequentie.

Toch veilen??
De verantwoordelijke bewindslieden lijken nu weer te willen veilen. De huidige FM stations hopen natuurlijk dat de regering alsnog het plan van de Commissie Bouw gaat uitvoeren, want dan blijven zij verzekerd van een FM frequentie. Op 22 juni 2001 zal de regering hierover beslissen.

Als er geveild gaat worden, zullen de stations die nu een FM frequentie hebben ook mee moeten doen in de veiling. Maar zij hebben dan wel evenveel kans als alle andere gegadigden. Bovendien hebben de bestaande FM stations de afgelopen jaren jaarlijks tientallen miljoenen guldens verdiend met frequenties die ze slechts voor tijdelijk hadden gekregen (eerst tot september 2000, later tot september 2001).

In de aanloop naar de veiling bleek dat er ook grote buitenlandse partijen zouden gaan meebieden, bijvoorbeeld grote Amerikaanse radiostations en het Franse Radio NRJ. Dat lijkt een verandering ten opzichte van de huidige situatie. Maar Sky Radio en Radio 538 zijn nu ook al overwegend in buitenlandse handen (News Corp. van de mediamagnaat Rupert Murdoch) en Yorin FM is onderdeel van de RTL groep (van het Bertelsmann concern).

Beauty Contest
In plaats van een veiling wordt ook wel gedacht aan een “vergelijkende toets” oftewel een beauty contest. Dat betekent dat de frequenties worden verdeeld op basis van een beoordeling van de gegadigden. Bijvoorbeeld de kwaliteit van het programma-aanbod en de populariteit van het station.

ID&T Radio is er van overtuigd dat zij een goede kans zou maken in een beauty contest. Zij zendt namelijk al vanaf 1997 de beste dance muziek uit (eerst als New Dance Radio, later als SLAM FM). Op inhoudelijke gronden maakt ID&T Radio dus zeker een goede kans om straks via de ether te mogen gaan uitzenden. Als een beauty contest er niet inzit, dan hoopt ID&T Radio dat de verdeling van de FM frequenties op de meest eerlijke manier gebeurt. Dat betekent dus veilen!

Steun ID&T Radio!!
ID&T Radio roept alle dance fans van Nederland op om haar te helpen om een FM frequentie te bemachtigen. Laat je stem horen, zet je handtekening op de actiekaarten (onder meer bij Free Record Shop en op alle grote dance evenementen) of stuur een e-mail naar radio@id-t.com

Wat de regering ook besluit, ID&T Radio heeft jouw steun nodig! Help ID&T Radio de ether in!