KORT NIEUWS OP WOENSDAG 20 JUNI 2001

06.00 uur

De Nieuwe Omroep (DNO) van onder meer initiatiefnemer Aad van den Heuvel gaat vandaag om 20.30 uur een rechtstreekse uitzending op internet verzorgen. De Nieuwe Omroep heeft naar eigen zeggen ruim 86 duizend leden, maar kreeg van staatssecretaris Van der Ploeg (Media) geen erkenning als publieke omroep. Daartegen loopt een beroepsprocedure. In de tussentijd stort DNO zich volledig op internet. Aanvankelijk zouden de maandelijkse internetuitzendingen vanaf april beginnen, maar volgens Van den Heuvel is dat wegens technische tegenslag vertraagd. De inhoud van de uitzending van 20 jun is nog onbekend. Het programma is te volgen op www.denieuweomroep.nl

De komkommertijd is weer aangebroken, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

De RVU organiseert volgende week woensdag voor de derde keer een referendum. De stelling luidt: De omroepverenigingen moeten worden afgeschaft. Koos Postema presenteert de stelling woensdag op tv. Om zijn mening aan te scherpen kan de internetter er online over discussiëren.

De auteursrechtenorganisatie SENA heeft vorig jaar het recordbedrag van ruim 50 miljoen gulden geïncasseerd. De organisatie int het geld dat aan artiesten toekomt als derden (zoals media, de horeca) hun producten in het openbaar gebruiken. De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten haalde zo’n 13 procent meer binnen dan het jaar ervoor.

Een nieuwe studie uitgevoerd in de V.S. heeft aangetoond dat 5,5% van alle Amerikanen tussen 16 en 40 jaar geen enkele muziek CD of cassette aangekocht heeft in het afgelopen jaar, maar wel actief muziek gedownload heeft van het internet. Het onderzoek kwam nog tot andere conclusies. Zo zouden radioluisteraars tussen 16 en 24 gek zijn op hip-hop, maar die boven de 25 er niets van willen weten.

Op de website van Omroep Brabant heeft de bezoeker de mogelijkheid om een vakantiegroet achter te laten in het gastenboek. Hiermee is zelfs een weekendje naar een Brabantse stad te winnen.

Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk speelt de hoofdrol in de korte Nederlandse horrorfilm ‘Rest in Peace’ van filmmaker Jan Doense. De vrouwelijke hoofdrol is voor Manouk van der Meulen. Van der Lubbe speelt een zombie die uit de dood herrijst om zijn overleden vrouw te bezoeken. Eerder speelde de zanger onder meer in de met een Oscar bekroonde speelfilm ‘De Aanslag’. Van der Meulen is bekend door televisieseries als ‘Onderweg naar morgen’ en ‘Spijkerhoek’.

Libertel iZi klanten, klanten van Libertel-Vodafone die mobiel bellen zonder abonnement, kunnen vanaf eind juni in meer dan 100 landen mobiel bellen en gebeld worden. De beller betaalt zijn gesprekskosten voortaan rechtstreeks uit zijn beltegoed. Libertel iZi klanten konden al bellen in het buitenland als ze zich hadden aangemeld voor Libertel Extra iZi. Achteraf ontvingen ze dan een factuur. Nu betaalt de klant met zijn beltegoed, net als in Nederland.

Marco Borsato was vorig jaar van alle Nederlandse artiesten het meest op radio en televisie. Dat blijkt uit cijfers van de SENA, die in verband met de afdracht van rechten bijhoudt wanneer de muziek van artiesten wordt gebruikt. Van de buitenlandse muzikanten bleek Madonna het populairst.

Bradaz is de comedyserie van NPS over twee broers die een eigenplatenzaak hebben. Op de site van deze serie kun je rondkijken in het Surinaamse wereldje. Bekijk de cast, schrijf in het gastenboek en leer alles over slang. Muziek speelt een belangrijke rol in de serie. De redactie van Bradaz is op zoek naar muzikaal talent om in een uitzending op te treden. Op de website vind je alle benodigde informatie om mee te dingen naar dit optreden. De tien beste inzendingen worden op internet geplaatst. De internetters bepalen dan welke band mag optreden in een aflevering van Bradaz.

De vacature’s zijn weer aangevuld. Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Op de uitgebreide muziekpagina MSN-live vind je regelmatig tracks van bekende muzikanten. Deze maand staat MNS Live in het teken van Nelly Furtado. De zangeres heeft met haar hit “I’m like a bird” veel fans gekregen in Nederland. Op de site kun je haar hit beluisteren en meedoen aan een prijsvraag. Ook kun je de zomerse clip bekijken. Verder vind je een complete biografie van de 22-jarige Nelly.

Het kabinet heeft er geen bezwaar tegen als KPN wordt overgenomen door een buitenlandse concurrent. Ook een fusie is voor het kabinet geen probleem. Dit heeft minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken gisteren via Radio 1 gezegd. De staat heeft nog altijd ruim dertig procent van de aandelen-KPN in bezit en heeft daarmee een belangrijke stem in de toekomst van het concern.

Gisteren is de site Internetjournalist.nl officieel van start gegaan. De site heeft de bedoeling een community te worden voor en door internetjournalisten. De redactie bestaat uit een aantal vrijwilligers die zich inzetten om journalisten die voornamelijk op internet publiceren bij elkaar te brengen. Op de site vinden zij allerlei nuttige informatie van nieuwsdossiers tot columns, van een overzicht van online afbeeldingen tot een register van internetjournalisten.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten