Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Column: Radio 192, is dat wel zo’n goed idee?

Ook ik heb onlangs uiteraard kennis genomen van het feit dat een aantal oud-medewerkers van het legendarische Veronica weer van zich laat horen in het “nieuwe” Radio 192 via de middengolf. En eigenlijk deed het me niet meer zoveel. Het gaf me niet het opwindende gevoel dat vroeger hoorde bij de programma’s van Radio Veronica. Blij met de komst van een nieuwe zender ben ik doorgaans altijd wel, want dat is er weer iets meer te kiezen op de Nederlandse radio. Maar echt geboeid was ik niet door de doorstart van de oude Veronica-ploeg. Hoe zou dat komen?

Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik het “echte” Veronica-gevoel nooit heb gehad. Ten tijde van de eerste uitzendingen vanaf het schip was ik nog niet geboren en toen ik voor het eerst bewust naar radioprogramma’s ging luisteren zal Veronica al lang en breed in het omroepbestel. “Een volle vrijdag lang, Radio Veronica op 3”. Dat was de kreet die ik me herinner. En natuurlijk “Veronica komt naar je toe deze zomer”. Zowel de vrijdag op 3 als de woensdag op 2 vond ik geweldig met Veronica. Maar de echte oudgedienden, die nu samen weer een nieuwe zender vorm gaan geven, waren er toen ook al niet meer bij.

Chiel Montagne bijvoorbeeld, kende ik alleen maar als presentator van “Op volle toeren” en van Tineke de Nooy’s radioverleden heb ik alleen het koffie-uurtje op de woensdagochtend nog meegemaakt. Daar komt nog bij dat ik zelf veel te braaf was om het gevoel dat je als echte Veronica-fan zou moeten hebben, te kunnen begrijpen. De mensen van het oude Veronica werden toch altijd een beetje gezien als de rebellen van de radio. En volgens mij vonden ze dat nog prachtig ook. Van die rebelse sfeer was bij het latere commerciële Veronica FM al weinig meer te merken. Laat staan bij de opvolger Yorin, waarmee ook het laatste stukje authentiek Veronica, namelijk de naam zelf, van de Nederlandse radio verdween.

Kennelijk hebben de oude rotten van vroeger nog steeds dat gevoel behouden. En dat willen ze weer uitdragen, via een eigen middengolfstation. Radio 192, want die naam was natuurlijk nog steeds onlosmakelijk verbonden met het oude Veronica. Een station dat voornamelijk hits uit de jaren ’60 moet gaan draaien en aandacht wil besteden aan Nederlands product. Op zich dingen die mij wel aanspreken. Maar ik ben benieuwd hoeveel anderen er met mij naar zouden luisteren. Een middengolfstation met voornamelijk muziekprogramma’s heeft het toch al zo moeilijk tegenwoordig door de belabberde geluidskwaliteit. Tel daarbij op dat het slechts voor een vrij beperkte doelgroep interessant zal zijn wat ze doen. Alleen de mensen die het gevoel herkennen zullen zeer enthousiast reageren.

Al met al stel ik mij dus de vraag of het wel gaat lukken om deze zender tot een succes te maken. Misschien moeten wij zo langzamerhand de pijnlijke conclusie stellen dat Veronica gewoon dood is. Hoe vreselijk dit ook voor de die-hard fans zal klinken. Vraag blijft eigenlijk alleen nog wie de eens zo glorieus weerklinkende zender eigenlijk om zeep geholpen heeft. In diverse publicaties hebben mensen die er verstand van hebben al eens gezegd dat Veronica zichzelf om zeep heeft geholpen door alle rare sprongen die de omroep de laatste jaren gemaakt heeft. Ik heb er geen verstand van, maar ik denk dat het wel eens gewoon zo zou kunnen zijn dat Veronica is omgebracht door… Vadertje Tijd. Want radio, zoals Veronica radio was, is misschien wel niet meer van deze tijd. En eigenlijk is dat jammer…

Raimond Bos

presentator@hotmail.com