Search
Close this search box.

Ruud Gullit nieuwe analyticus bij Studio Sport

Oud-Oranje aanvoerder Ruud Gullit (38) gaat met ingang van het nieuwe voetbalseizoen als analyticus aan de slag bij NOS Studio Sport. Gullit zal zijn visie geven op wedstrijden uit de UEFA Champions League, het Nederlands elftal en met enige regelmaat op duels uit de KPN Eredivisie. Met de komst van Ruud Gullit is het team van analytici (Johan Cruijff, Hans Kraay en Wim Jonk) van Studio Sport compleet.

Gullit heeft als voetballer een indrukwekkende staat van dienst. Hij begon zijn sportieve loopbaan bij H.F.C. Haarlem en speelde vervolgens bij Feyenoord, PSV, AC Milan, Sampdoria en Chelsea. Met AC Milan won Gullit onder meer twee keer de Europa Cup 1, twee keer de Europese Supercup en twee maal de Wereldbeker. In totaal won Gullit negentien grote prijzen.

Verder was Ruud Gullit aanvoerder van het Nederlands elftal dat in 1988 in Duitsland Europees kampioen werd. Als international speelde de aanvaller 66 wedstrijden, waarin hij 17 doelpunten maakte. Gullit werd in 1987 ‘Europees voetballer van het Jaar’ en ‘Wereldvoetballer van het Jaar’. In 1989 werd Gullit voor de tweede maal gekozen tot ‘Wereldvoetballer van het Jaar’. Hij droeg de bijbehorende prijs, de Gouden Bal, op aan Nelson Mandela.

Na zijn loopbaan als speler werd hij bij zijn laatste club, F.C. Chelsea in London, trainer. Met deze club won hij in 1997 de F.A. Cup (de Engelse beker). Hierna was Gullit actief als trainer bij Newcastle United.

Studio Sport is blij met het in huis halen van Ruud Gullit. Met zijn specifieke achtergrond, brede ervaring en charismatische voorkomen is Gullit een belangrijke aanvulling op het team van Studio Sport. (NOS)

Gerelateerde berichten