Search
Close this search box.

GEEN BACKUP: GROTE PROBLEMEN BIJ OMROEP.NL

Sinds vrijdagmiddag liggen er een aantal sites van de Nederlandse Publieke Omroep plat. Het gaat om de domeinen van de NCRV, de VARA, de AVRO en de STER. De NCRV en de STER zijn in het geheel niet te bereiken; die van de AVRO en de VARA zijn voor een gedeelte uit de lucht. Op de site zelf wordt niet vermeld waar de problemen aan liggen.

Volgens de publieke omroep ligt het probleem bij een harde schijf waar het content Management systeem opstaat: deze heeft het begeven. Ook de laatste back-up, die dateert van maart (!) dit jaar is hiermee verdwenen. De schijf is nu opgestuurd naar een gespecialiseerde onderneming, in de hoop dat er nog wat terug te halen valt. Zo niet, heeft de omroep een groot probleem. Op de schijf stonden namelijk ook de archieven van verschillende websites.

Op de getroffen internetsites staat een mededeling dat men hoopt dat het probleem binnen enkele dagen verholpen zal zijn. Als de data op de schijf terug te halen is, zal het probleem inderdaad op korte termijn te verhelpen zijn. Zo niet, dan kan het nog weken tot maanden duren voordat alles weer bij het oude is. Daarmee heeft de publieke omroep meteen een flinke schadepost, die makkelijk in de miljoenen kan lopen.

Wie op dit moment op de sites van de AVRO en de VARA gaat kijken, ziet al een mededeling staan dat er problemen zijn. Dit wordt ook op de toegangsportal omroep.nl vermeld. Wie een poging doet om de site van de STER te bereiken, wordt meteen om een gebruikersnaam en een wachtwoord gevraagd, omdat ‘dit deel van de site beveiligd is’. Van de NCRV is alleen de introductiepagina te bereiken. Wie een ander gedeelte van de site probeert te bereiken, krijgt de mededeling dat de site wegens ernstige technische problemen niet bereikbaar is. [MvD]

Gerelateerde berichten