Kort nieuws op Donderdag 20 September 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

De grote Amerikaanse mediabedrijven waarschuwen de media voor teruglopende inkomsten door de aanslagen in de VS van vorige week. Kranten gebruikten advertentieruimte om de enorme hoeveelheid nieuws te kunnen plaatsen en bovendien blijven veel adverteerders weg. Veel Televisie- en radiostations zenden al geen commercials meer uit.

In zijn woonplaats Laren is acteur Guus Hermus (83) overleden. Hermus woonde de laatste jaren van zijn leven in een bejaardentehuis voor kunstenaars. Hij speelde bij een groot aantal gezelschappen. Bekende stukken waarmee Hermus op de planken stond, waren onder meer De drie zusters, King Lear en Cyrano de Bergerac. In 1963 kreeg hij de Louis d’Or, de belangrijkste toneelprijs. Van de schouwburgdirecties ontving hij in 1988 de oeuvreprijs voor zijn complete werk.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

René Smit is met ingang van deze week benoemd tot manager Music & Publishing bij de Holland Media Groep waar hij verantwoordelijk is voor het beheer en de exploitatie van alle muziek en uitgavenrechten binnen de HMG.

RadioWereld is op zoek naar een YorinFM Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over YorinFM.

Een groot aantal Amerikaanse supersterren treedt het komend weekeinde op in een tv-show tegen terrorisme. De show met de titel ,,America: A Tribute to Heroes” zal in de nacht van vrijdag op zaterdag in heel de VS worden uitgezonden. Volgens de organisatoren hebben ook nog nooit zoveel supersterren (acteurs en musici) hun medewerking aan een tv-show toegezegd.

De Taliban hebben de Amerikaanse nieuwszender CNN te kennen gegeven dat hij Afghanistan dient te verlaten. Dat maakte de zender woensdag zelf bekend.

NOS Radio 1-verslaggeefster Heikelien Verrijn Stuart heeft maandag de persprijs Jacques van Veen gewonnen voor de wijze waarop zij de afgelopen 5 1/2 jaar heeft bericht over de gebeurtenissen rondom het Joegoslavië-tribunaal. De jury prees Verrijn Stuart voor de toegankelijke en heldere wijze waarop zij het publiek weet uit te leggen wat er aan de hand is. De Jacques van Veenprijs, een prijs voor de beste journalistieke prestatie op het gebied van rechtspleging, is 14 jaar geleden voor het laatst uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 gulden verbonden.

In de Verenigde Staten is na de terreuraanslagen een discussie ontstaan over wegwerp-gsm’s. Ze kunnen een veiligheidsrisico inhouden omdat de telefoons moeilijk te traceren zijn, door hun korte levensduur. Een wegwerp telefoon heeft een vast beltegoed. Als dat is opgebruikt, worden toestel en kaart weggegooid.

SBS Broadcasting wil Cameo Media Support overnemen. Dat meldt De Financiële Telegraaf. SBS had reeds een belang van 49% in de producent van onder andere ‘Hart van Nederland’ en ‘Het Nieuws’. Bij Cameo Media moet de ondernemingsraad zich nog buigen over de overname.

De makers van Friends ontkennen berichten dat de serie door zou gaan met slechts vier van de zes castleden. Dit is een reactie op eerdere geruchten die de ronde deden rond Warner Bros. Warner zou in de volgende serie afleveringen liever werken met vier ‘Friends’. Een woordvoerder van het mediaconcern heeft dit nieuws echter ontkend. De laatste afleveringen van Friends zullen binnenkort in de Verenigde Staten van start gaan, zo meldt Tiscali.

VVD-fractieleider Dijkstal vindt dat de Socialistische Partij (SP) te ver gaat in een tv-spotje, waarin PvdA-leider Melkert op de korrel wordt genomen. Een van de leuzen van de SP is ,,stop de uitverkoop van de beschaving !. Dijkstal vindt dat het spotje niet getuigt van beschaving. Daarin wordt gesuggereerd dat iemand psychische hulp nodig heeft na het zien van Melkert.

Internetters zijn erin geslaagd om netadressen te onderscheppen waarmee de betaling van Big Brother live streams omzeild kan worden. Dit bericht een lezer van Planet Multimedia. Hij heeft de url’s van Mediawatchers.nl, een site die is ontstaan met het volgen van de eerste Big Brother aflevering De streams blijken gepost te zijn op het forum van Mediawatchers.nl
Lees hier verder

Persbericht: Hans van Willigenburg naar Radio Noord-Holland. Wat? Is Van Willigenburg van de buis? Die voormalige KRO-icoon, de gewezen presentator van Koffietijd!, de babbelshow van Blueband-bakolie en de Mora’s kipfingers? Hoe konden ze dat tijdstip kiezen? Of was het misschien opzet? Een slecht kijkcijfer is immers hét argument om af te komen van presentatoren. ,,Nee, we hebben op dit moment geen contract en ook geen plannen met Van Willigenburg”, verklaart RTL. Dat klinkt niet als een verrassing.
Lees hier verder

De publieke omroep moet fors investeren in internet, een aparte 24-uurs nieuwszender en liefst ook nog een kunstkanaal. De raad van bestuur van de NOS legt plannen hiervoor maandag voor aan de raad van toezicht, die zich er over mag uitspreken. Meest opvallend in de nieuwe plannen is de investering in internet. Juist nu uitgeverijen als PCM en VNU zich terugtrekken uit dit medium, vestigt de publieke omroep er zijn hoop op. ‘Na de hype moet je niet het kind met het badwater weggooien’, aldus G.J. Wolffensperger, voorzitter van de raad van bestuur van de NOS. Daarom wil hij over vijf jaar maar liefst zestig miljoen gulden per jaar, afkomstig uit het huidige omroepbudget, investeren in de portal www.omroep.nl.
Lees hier verder

Annie M.G.Schmidt is hip. Drie jaar geleden werd haar eerste musical ‘Heerlijk duurt het langst’ opnieuw op de planken gebracht, daarna kreeg de televisie-serie ‘Ja zuster, nee zuster’ een toneelversie, er verschenen twee biografieën en begin september werd een heuse website gelanceerd. Een goed klimaat dus om de bekendste musical van Schmidt -natuurlijk met muziek van Harry Bannink- weer van stal te halen. Paul de Leeuw had, na ‘Heerlijk duurt het langst’ -waarin hij de kruidenier speelde- de smaak te pakken. Hij verzamelde een bijzondere cast om zich heen en waagde zich aan ‘Foxtrot’, de musical uit 1977.
Lees hier verder

Een jaar na de eerste stappen op het gebied van gezamenlijke ontwikkeling van MPEG4-videooplossingen, hebben Sun Microsystems en Philips Digital Networks hun samenwerking op dit gebied verder geïntensiveerd. Doel van deze intensivering is een verdere ontwikkeling en promotie van de MPEG4-standaard voor streaming audio, video en graphics.
Lees hier verder

Onder druk van telecomwaakhond Opta heeft KPN Mobile dinsdag besloten Tele2 Mobiel aan te sluiten op het netwerk van KPN. De Opta had KPN Mobile, op verzoek van Tele2, vrijdag al gedreigd met een dwangsom als de interconnectie dinsdagmiddag om 12.00 uur nog niet tot stand was gebracht. “KPN Mobile heeft getracht Tele2 Mobiel als breekijzer te gebruiken in onderhandelingen over interconnectietarieven met andere mobiele aanbieders”, stelt general manager Terry Aurik van Tele2. Interconnectie is de koppeling van de netwerken van verschillende telecombedrijven.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten