Kort nieuws op Maandag 17 September 2001

[05.00 uur]

Goedemorgen,

CNN is terug op de kabel, de kabel maatschappij UPC had de zender van de kabel gehaald in Friesland, om plaats te maken voor Euronews. Deze zender had aangegeven op korte termijn ondertiteling te starten in het Nederlands. Omdat de zender hier op terug is gekomen heeft UPC de zender CNN direct terug gezet op de kabel in Friesland.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Een vrouw die niet zo lekker in haar vel zit, hangt het liefst voor de buis. Series en soaps zijn veel ontspanner dan een babbel met hun geliefde zo meldt een Brits onderzoek. Het valt overigens op dat veel vrouwen liever in hun eentje naar de televisie kijken dan met hun partner. Meer dan 58 % van de dames geeft aan zich zonder beeldbuis bijzonder eenzaam en alleen te voelen. Slechts 49 % van de mannen heeft dat ook.

De vier grote Amerikaanse televisienetwerken hebben met een onafgebroken uitzending over de aanslagen op New York en Washington een record gebroken. Nu de uitzendingen de vijfde dag ingaan, overtreffen de netwerken de marathonuitzending die volgde op de moord op president Kennedy in 1963. ABC, CBS, NBC en Fox hebben alle geprogrammeerde ontspannende televisieprogramma’s geschrapt om continu de ontwikkelingen op de plaatsen van de ramp te kunnen verslaan.

Het rommelt de laatste tijd een beetje bij de TROS. Volgens ingewijden zou Tineke Verburg geweigerd hebben om de uitreiking van Het Gouden Beeld 2001 te presenteren. Nadat men eerst Nance hiervoor had gevraagd zal nu Caroline Tensen als vervangster van Tineke verburg invallen. De opnames van de Nederlandse Academy Awards vinden plaats op donderdag 20 september 2001. De TV uitzending zal als alles doorgaat te zien zijn op vrijdag 21 september, bij de TROS.

Foto’s waarop de pop Bert uit de TV-kinderserie Sesamstraat is te zien samen met de Saoedische terrorist Osama bin Laden hebben tot verontwaardigde reacties geleid. De begeleidende tekst op de site ‘Bert is Evil’ vermeldt dat Bert samenwerkt met Bin Laden, die wordt gezien als het mogelijke brein achter de gruwelijke aanslagen in de Verenigde Staten. Andere foto’s op de site tonen de kinderheld onder meer naast Adolf Hitler, als lid van de Ku Klux Klan en als moordenaar van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Voor zover bekend heeft moederbedrijf Sesame Workshop in New York nooit actie kunnen ondernemen tegen de site. Het bedrijf huist op Manhattan.

Het programma waarin een bekende Nederlander zijn of haar keuze uit klassieke muziek presenteert is weer terug! De gasten leggen in de uitzending uit waarom ze hun keuze hebben gemaakt, zonder tussenkomst van een presentator. De uitzending is elke zaterdag op op Radio 4 van 08.30 uur tot 11.30 uur

In de uitzending van vanavond op Nederland 2 bij Radar om 19.24 uur worden de mogelijkheden van autorijden op slaolie getest. Dit kan per jaar duizenden guldens schelen op brandstofkosten voor dieselrijders. Verder wordt in Radar de maagballon aan de kaak gesteld. Een populaire manier om af te vallen is het laten plaatsen van een ballon in de maag. Dit gebeurt uitsluitend in prive-klinieken, die er zo’n 7000 gulden voor vragen. Maar is de maagballon wel zo veilig?

Bij uitgeversconcern De Telegraaf gaan de komende jaren ongeveer driehonderd banen verdwijnen, ofwel zo’n vijf procent van het personeelsbestand. Het concern hoopt met de reorganisatie de bedrijfsresultaten te verbeteren. Het is nog niet duidelijk bij welke afdelingen de banen verdwijnen.
De Telegraaf benadrukt dat de internetactiviteiten in elk geval worden voortgezet.

Afgelopen vrijdag kreeg de redactie van RadioWereld een e-mail van de “School van Journalistiek in Utrecht”. Helaas werkt het e-mail adres hiervan niet. We zouden dus nogmaals graag in kontact komen met deze persoon.

3FM nieuws: Het is inderdaad zo dat vanaf 1 september ruuddewild.nl alleen nog maar wordt gemaakt door BNN. De reden is dat het programma sinds het vertrek van Jurre Bosman en de komst van Jeroen Kijk in de Vegte eigenlijk volledig door BNN werd gemaakt met beperkte redactionele betrokkenheid van de TROS. De TROS wil haar middelen nu graag besteden aan de verdere ontwikkeling van hun 3FM afdeling en nemen daarbij voor lief dat zij dagprogrammering kwijt raken en hun zendtijd beperkt zien tot de zaterdag en zondag.

Nederland staat vandaag stil bij de slachtoffers van de aanslagen in de Verenigde Staten. Aan de oproep van de Europese Unie om vanaf 12.00 uur drie minuten stilte in acht te nemen, wordt volop gehoor gegeven, zo blijkt uit een rondgang.
Lees hier verder

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft zich de woede van de Nederlandse televisiekijker op de hals gehaald. Na de drie minuten stilte op televisie, gisteren om 12.00 uur, begon een programma van de NMO met dreigende koranteksten. Met de aanslagen in de VS vers in het geheugen werden in het arabisch onder andere de volgende teksten opgelezen: “Zeg tegen hen die ongelovig zijn: jullie zullen overwonnen worden en in de hel verzameld. Dat is pas een slechte rustplaats”, en “Zij die ongelovig zijn: hun bezittingen en hun kinderen zullen hun bij Allah volstrekt niet baten. Zij zijn brandstof voor het vuur.”
Lees hier verder

De sites van de Nederlandse omroepen moesten zich afgelopen dinsdag ineens gaan bewijzen na de aanslagen in de VS. De publieke en commerciele omroepen zijn niet ontevreden en hebben een paar lessen voor de toekomst geleerd.
Lees hier verder

Philips Research toonde vandaag tijdens de IBC beurs in de Rai, voor het eerst in Nederland een prototype van een videorecorder met harddisk. Het apparaat neemt programma’s op basis van de voorkeuren van de kijker.
Lees hier verder

PCM Uitgevers heeft over het eerste halfjaar 2001 een bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill en uitgaverechten behaald van ? 68,6 miljoen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarin het bedrijfsresultaat ? 106,2 miljoen bedroeg, betekent dit een daling van 35,4%.
De nettowinst voor afschrijving goodwill en uitgaverechten daalde van ? 61,3 miljoen in 2000 tot ? 34,6 miljoen in 2001.
Lees hier verder

Door de grote vraag naar nieuws over de aanslagen in de Verenigde Staten zijn Nederland veel meer kranten verkocht dan gebruikelijk. Een aantal regionale avondkranten kwam bovendien met een extra editie op woensdagochtend. Het Utrechts Nieuwsblad, onderdeel van uitgever Wegener, bezorgde een editie van zestien pagina’s bij zijn abonnees. De combinatie van Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en Gooi- en Eemlander, onderdeel van het Telegraaf-concern, maakte een katern van acht pagina’s in een oplage van 65.000 die gratis te krijgen was bij de gebruikelijke losse-verkooppunten, benzinepompen en stations.
Lees hier verder

Vrijwel alle Amerikaanse zenders, vooral ook de lokale, besteden sinds dinsdag bijna al hun zendtijd aan de ramp en de gevolgen daarvan. Zelfs koopkanalen en weerstations geven nieuwsbeelden door. Maar de verslaggevers die zich met camera’s en kladblokjes rond de bekenden van slachtoffers verdringen roepen soms walging op.
Lees hier verder

Morgenavond begint weer een serie van Big Brother (nieuw, The Battle, tjokvol conflict!) en het lijkt wel een show uit een ander tijdperk toen bij gebrek aan grote politieke tegenstellingen wat jonge mensen bij elkaar in een hok werden geduwd om met elkaar te kletsen en te ruzien over persoonlijke probleempjes. Nu, na de grote aanslagen, lijkt het allemaal zo totaal onbelangrijk en futiel.
Lees hier verder

Even leek het alsof het Jeugdjournaal deze week het roer omgooide. In plaats van de geruststellende toon en rustige bewoording die normaal bij hevige onderwerpen wordt gebruikt, verkondigde Amerika-deskundige Maarten van Rossem dinsdagavond dat een aanval zoals die op Amerika overal, en dus ook in Nederland, zou kunnen gebeuren.
Lees hier verder

De Amsterdamse stadskrant Het Parool komt in de loop van volgend jaar uit de rode cijfers. Dat voorziet een bezuinigingsprogramma dat de afgelopen maanden door de krant in elkaar is gezet. In de plannen is rekening gehouden met de huidige, slappe economische marktomstandigheden. Dit verklaart B. Knapen, die als bestuurslid verantwoordelijk is voor de dagbladen van PCM Uitgevers.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten