Kort nieuws op Vrijdag 27 September 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Gistermiddag had de satelliet van Eutelsat grote problemen met het radionetwerk. Gedurende ruim 90 minuten waren Radio 538, maar ook o.a ID&T Radio, Noordzee FM en SkyRadio niet te ontvangen. Ook een aantal kleinere zenders had problemen. De satelliet was instabiel, waardoor het signaal niet goed meer doorgegeven kan worden. Gelukkig is de storing rond 5 uur s’middags weer verholpen.
Later op de avond zijn de problemen nog erger geworden. Veel zenders waren helemaal niet meer te ontvangen behalve een enkele uitzondering, zoals Yorin, Skyradio gedeeltelijk.

Vanaf maandag 1 oktober zendt BNN wekelijks de serie Costa! uit als vervolg op de drukbezochte speelfilm. In de tiendelige serie speelt een groot aantal acteurs mee die ook in de film een rol waaronder Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Kurt Rogiers, Michiel Huisman, John Wijdenbosch en Daan Schuurmans. De tiendelige serie is er iedere maandag om 20.25 uur op NED. 2. Iedere aflevering staat op zichzelf.

Vanaf zondag zend TRL5 weer het wekelijkse voetbalprogramma Sunday United uit. De zender begon aan het begin van het voetbalseizoen met de opvolger van Sport aan Tafel, maar moest het programma op last van de president van de rechtbank in Amsterdam al na een uitzending stopzetten.
De president vond dat het nieuwe programma te veel leek op het oude Sport aan Tafel, dat werd ontwikkeld door RTL’s moedermaatschappij de Holland Media Groep (HMG) en Endemol samen. HMG wilde het programma dit seizoen echter zelf produceren en verzon daarom een nieuwe naam en wat aanpassingen. Endemol spande daarop met succes een kort geding aan. RTL denkt nu met een andere opzet van het programma toch te voldoen aan het vonnis van de president.

Ruud de Wild geschorst? Lees meer sappige details op wwwTelegraaf.nl (:-

Vanaf maandag 1 oktober zendt BNN wekelijks van 21.15 uur tot 21.45 uur het programma Kamphues maakt Vrienden uit. In tien afleveringen probeert presentator Rob Kamphues vrienden te maken in de meest vreemde en moeilijke werelden. Niet omdat hij zo’n eenzame jongen is, maar omdat hij wil ‘infiltreren’ in moeilijk toegankelijke ‘wereldjes’. Deuren die gesloten blijven voor ‘journalist’ Kamphues gaan vaak wel open voor ‘vriend’ Kamphues.

Zaterdag om 16:00uur is Johan Cruyff te gast in het programma Mickey Huibregtsen In Gesprek op “Business Nieuws Radio” Ik ben geen conditietrainer, ik ben geen scout, ik ben geen tegenstanderbekijker, dat ben ik allemaal niet” aldus Cruyff. In het interview aandacht voor het levensverhaal van Cruyff. Zondag is er een herhaling om 10.30uur.

Gisterochtend omstreeks 10.00 uur is cameraman J. Schaaf van de Amsterdamse televisiezender AT5 gearresteerd. De man bevond zich in de buurt van de afgezette Coentunnel en is aangehouden omdat hij de aanwijzingen van de politie niet opvolgde. Volgens een journalist van AT5 stond Schaaf op de openbare weg een voorbijrijdend militair voertuig te filmen. Hij negeerde een bevel van de politie daarmee te stoppen. AT5 noemt het een ,,overspannen reactie”.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciele omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Gio Lippens (43) wordt per 1 oktober benoemd tot eerste hoofdredacteur Continue Media bij de NOS. Hij wordt daarmee verantwoordelijk voor internet-, teletekst-, SMS- en WAP-diensten die de NOS verzorgt.

Zodra een gratis nummer wordt vervangen door een betaalde dienst haken Nederlandse bellers massaal af. Het is een probleem waar call centerbedrijf SNT mee kampt. Een aantal van haar klanten voerde een tarief in voor helpdesknummers en de telefoons stopten met rinkelen. “De klantencontacten kunnen tachtig procent teruglopen, maar wij kunnen de overcapaciteit niet zomaar oplossen door mensen meteen te ontslaan”, zegt SNT bestuursvoorzitter Tobias Walraven.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Meer weten over de TV. Hier vind u een overzicht van de nieuwe televisieprogramma’s van dit seizoen.

Vrijdag houdt de KRO een seminar over internet in Utrecht. Het seminar Het Wereldwijde Web: de hype en de hoop bestaat uit lezingen, discussies, besprekingen van sites, toneel, een infomarkt en de gelegenheid om met de sprekers en met andere geïnteresseerden in gesprek te gaan. Voor iedereen die niet bij het seminar kan zijn heeft de KRO een gepast oplossing. Via de site Hypeenhoop.kro.nl kun je de lezingen in de grote zaal volgen via een webcast. Zo kun je alsnog de sprekers zien en horen en zelfs hun sheets meelezen.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Ondanks de kelderende beurskoersen wil UPC de beursgang van telecomdochter Priority Telecom doorzetten. Het bedrijf krijgt op 27 september een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. UPC voorkomt zo dat het 200 miljoen dollar moet betalen aan Cignal.

Het college van gedeputeerde staten vindt dat TV Noord-Holland (TVNH) en AT5 moeten worden samengevoegd tot één bedrijf. Uitgangspunt voor de provincie is dat TVNH in heel Noord-Holland te zien moet zijn. In het afgellopen voorjaar hebben externe onderzoekers de regionale televisie in Noord-Holland tegen het licht gehouden. Eén van de conclusies is dat de uitwisseling van onderwerpen niet gelijk verdeeld is. TVNH zendt veel materiaal van AT5 uit, de Amsterdamse zender besteedt weinig aandacht aan de rest van de provincie.

De bezuinigingen bij AT5, het Amsterdamse televisiestation zijn van tafel gehaald. De ondernemingsraad zal samen met de redactieraad kijken of de gewenste bezuiniging op een andere manier kan worden gerealiseerd. Het paln was in eerste instantie om eenploeg van zes mensen uit de directe nieuwsverslaggeving te halen, waardoor een bezuiniging van zes ton kon worden gerealiseerd.

De nieuwe radiozender 747 AM heeft een eigen site geopend zoals we al veel eerder meldde. Op de site vind je informatie over de programma’s en een uitzendschema. Veel aandacht is er voor Radio Bergeijk een komisch hoorspel van de VPRO. Radio Bergeijk bracht een maand geleden veel onduidelijke reclamespots op radio en tv wat niet overigens niet heeft aangeslgen in de media, want niemand snapte het. In Radio Bergeijk worden allerlei nieuwtjes en reportages zoals gemeenteberichten, Giertijden en Trends, Tips en Lifestyle uitgezonden. Speciaal voor de opening van de site heeft de radiozender een prijsvraag.

In SchiffersFM (14.00 tot 17.00 uur op Radio 2 ) praat Hans Schiffers vandaag in een exclusief gesprek met Elton John over zijn nieuwe album, over zijn muziek en over zijn leven. Verder een gesprek met Margriet Eshuis over haar nieuwe CD “Time”. Live een optreden van John Waite. En in het kader van 50 jaar Nederlandse televisie blikt SchiffersFM terug op de geschiedenis van de muziektelevisie. Vandaag aandacht voor de meest moderne vorm van pop op TV, The Music Factory.

Gio Lippens (43) wordt op 1 oktober aanstaande benoemd tot eerste hoofdredacteur Continue Media bij NOS RTV. Dit is vandaag bekend gemaakt door de directie van NOS RTV. In de functie van hoofdredacteur wordt Lippens verantwoordelijk voor Internet, Teletekst en overige ‘nieuwe media’-activiteiten van NOS RTV, zoals SMS en Wap. Tevens zal Lippens verder inhoud gaan geven aan de integratie van Teletekst en Internet.

De Homo 100-cd is te bestellen op de BNN-site. Op de cd nummers uit de Homo 100: disco, smartlappen, nichtenklassiekers en clubtracks. Met bijvoorbeeld Queen, Soft Cell, Chaka Khan, Bronski Beat en Culture Club.

Tijdens De Nationale EQ Test (BNN) op woensdag 3 oktober kunnen kijkers zelf hun EQ (emotioneel quotiënt) meten door mee te doen via teletekst, sms of internet. BNN zendt in de loop van het seizoen nog andere tests uit op het gebied van carrière, IQ, sex, gezondheid, humor, relatie en geluk.

Iedereen kan binnenkort in de stad Groningen parkeergeld betalen via de mobiele telefoon. Een proef met makelaars, die sinds mei hun parkeerplaats in de stad kunnen betalen via de GSM, is zo’n doorslaand succes dat burgemeester en wethouders hebben besloten het ‘belparkeren’ op 1 november voor iedereen mogelijk te maken.
Lees hier verder

De uitreiking van de Emmy’s, de Amerikaanse televisieonderscheidingen, wordt dit jaar in verband met de aanslagen van 11 september een betrekkelijk sobere aangelegenheid.
Lees hier verder

Het Nederlands Film Festival toonde dit jaar een breed aanbod. ‘Ons filmlandschap wordt in rap tempo volwassen.’Festivaldirecteur Michiel Berkel kan tevreden zijn. Hij wilde, zei hij bij zijn aanstelling, het festival verder professionaliseren. Meer programma’s, meer stijl, meer gesprekken op niveau ook. Maar Berkel had één probleem; hij was voor zijn competitie afhankelijk van het aanbod aan Nederlandse films. En dat aanbod hield doorgaans niet over. Op het Nederlands Film Festival, dat vrijdag sluit met het Nederlands Filmgala, was dit jaar ongekend veel te zien, iets wat vooral te danken is aan de fiscale maatregel die tot meer films leidt.
Lees hier verder

Nederland 2 wordt vanaf september 2002 overdag een nieuwszender. Uiterlijk in 2006 moet het themakanaal zijn uitgegroeid tot een zelfstandige, vierde publieke zender. Maandag keurde de raad van toezicht van de NOS, waarin de omroepvoorzitters zitten, dit plan goed, liet NOS-voorzitter Wolffensperger gisteren weten.
Lees hier verder

Met vier nominaties lijkt Nynke van Pieter Verhoeff favoriet voor een of meer van de Gouden Kalveren, die vrijdag in Utrecht worden uitgereikt aan het eind van het 21ste Nederlands Filmfestival. Nynke, een productie van Hans de Wolf en Hans de Weers, kreeg een nominatie in de categorie Beste Lange Speelfilm, Verhoeff is kandidaat als beste regisseur, terwijl ook de hoofdrolspelers Jeroen Willems en Monic Hendricks genomineerd werden.
Lees hier verder

Tiscali heeft een distributieovereenkomst gesloten met RealNetworks. De Europese provider gaat software van en voor het technologiebedrijf verspreiden onder zijn klanten. Aan alle cd-rom’s met software die Tiscali onder belangstellenden verspreidt, worden drie producten van RealNetworks toegevoegd: RealPlayer, RealJukebox en RealArcade. Ook via de site zal de provider Real-software verspreiden.
Lees hier verder

Sinds jaar en dag wordt de ranglijst van instore-adverteerders aangevoerd door Coca-Cola. Daar is nu een einde aan gekomen. Dit jaar is de nieuwe frisdrank Sisi No Bubbles het product dat in de winkel het meest gepromoot wordt.
Lees hier verder

De British Broadcasting Company (BBC) krijgt in Groot-Brittannië heel wat kritiek. BBC 1 trekt steeds minder kijkers, de regering keurde onlangs een voorstel voor een nieuwe digitale jongerenzender af en tot grote ergernis van de oppositie heeft de nieuwe voorzitter een Labour-partijkaart.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Prettig weekend