Kort nieuws op Woensdag 12 September 2001

[05.00 uur]

Goedemorgen.

De aanslagen met twee vliegtuigen op het World Trade Centre in New York en het Pentagon in Washington leidde al na een paar minuten tot e-mail nieuws van CNN, kwam na 40 minuten op internet in Nederland, en leidde spoedig tot verstopte verbindingen. RTL.nl had om 15.30 uur nog geen berichten over de aanslagen, maar iets later wel. Amerikaanse sites vertoonden al sinds 15.15 uur, 25 minuten na de eerste aanslag, beelden, maar kenden spoedig ernstige bereikbaarheidsproblemen. Om 15.30 uur waren veel nieuwssite’s (tevens RadioWereld) niet te bereiken. Dit ondanks het feit dat de meeste van hen de verkeersdrukte verspreiden via zogeheten proxy-netwerken.

Het laatste nieuws over de aanslagen in de Verenigde Staten is o.a. te vinden bij de NOS, Teletekst en de Wereldomroep.

De uitreiking van de Emmy Awards, zondag in de VS, is afgelast. Het tv-programma rond de uitreiking van de belangrijkste tv-prijzen is voor onbepaalde tijd opgeschort uit piëteit met de slachtoffers van de aanslagen, aldus de organisatie. Ook alle festiviteiten de komende dagen, die altijd voor de uitreiking plaatsvinden, gaan niet door.

RadioWereld is op zoek naar een YorinFM Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over YorinFM.

Vlak voor de rechtstreekse NOS uitzending van het bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Amsterdam zijn de kabels van NOS Actueel doorgesneden. De uitzending kon echter gewoon doorgaan. Technici slaagden erin om samen met mensen van het Nederlands Omroepbedrijf een provisorische verbinding tot stand te brengen. Of de daders activisten of een kwajongens zijn geweest is niet bekend. Daar wil de NOS niet speculeren, er is geen aangifte gedaan van het incident. NOS: Voor ons telt dat de kijker er geen last van heeft gehad. Wij gaan verder met de voorbereidingen voor de volgende uitzending.”

De populariteit van het gratis laden van muziekbestanden van internet groeit snel. Volgens het internet-onderzoeksbedrijf Webnoize werden in augustus van dit jaar liefst 3,05 miljard bestanden gedownload van de huidige vier grootste uitwisseldiensten op het net.

De duurste Nederlandse speelfilm aller tijden, Soul Assassin, is na drie weken volledig uit de Nederlandse bioscopen verdwenen. In twintig dagen tijd trok de film met onder meer Antonie Kamerling en Derek de Lint slechts 7000 betalende bezoekers. Distributeur A-Film had gehoopt met Soul Assassin, die 15 miljoen gulden kostte, 60.000 mensen te trekken.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Carlo Boszhard en Linda de Mol zijn onder de studenten de meest populaire tv-persoonlijkheden. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek dat in opdracht van tv-blad Mikro Gids (KRO) is gehouden. Boszhard voert de lijst aan in de categorie mannen, en laat daarbij Paul de Leeuw (tweede plaats), Robert ten Brink (3), Jack Spijkerman (4) en André van Duin (5) achter zich. Achter Linda de Mol verdringen zich respectievelijk Wendy van Dijk, Irene Moors, Katja Schuurman en Bridget Maasland.

Een 21-jarige man is door de kantonrechter veroordeeld omdat hij meedeed aan het tv-programma Gevaar op de weg en nu veroordeeld tot 650 gulden boete en ontzegging van de rijbevoegdheid voor zes maanden waarvan vier voorwaardelijk. De oorzaak is gevaarlijk rijgedrag en het veroorzaken van een ongeval in zijn woonplaats, tijdens opnamen van het tv-programma van RTL 4. De programma makers krijgen waarschijnlijk ook een rechtzaak tegen zich voor het uitlokken van het ongeval.

Het zeer populaire programma Taxi keert zal terug keren op de Nederlandse televisie. Vanaf 2 November zal een nieuwe chauffeur (Joris Linssen) mensen laten vertellen in een taxi over hun alledaagse leven. Het programma stopte twee jaar geleden bij de NCRV omdat het te bekend werd.

Vanaf 1 september is Freek Eland benoemd tot hoofdredacteur van de Wereldomroep Nederland. Freek Eland is sinds 1991 werkzaam bij RNW. Hij werkte zich op van verslaggever en politiek redacteur en redactiechef. Freek Eland zal de dagelijkse leiding en tevens de eindverantwoordelijkheid krijgen over de algemene redactie, taalafdelingen, interactive, muziek en tv.

Zaterdag is de ‘De dag van verrassend vrijwilligerswerk’ in Haarlem. Haarlem 105 is ook vertegenwoordigd, wegens haar eigen vrijwilligersorganisatie. Om 16.00 uur vindt de finale plaats van de Haarlem 105 deejay-wedstrijd. Men krijgt op het live-podium tien minuten om te laten zien wat ze in hun mars hebben. De inzet van deze wedstrijd vormt een uitzending van een uur op Haarlem 105. De beoordeling wordt gedaan door twee vakkundige juryleden: Wim Rigter van Radio 3FM en Anthony Timmers.

In verschillende wandelgangen wordt gemeld dat de Vereniging Veronica momenteel toenadering zoekt tot het muziekstation The Box. Vice-voorzitter Dries Lugt, opvolger van Van der Reijden, zou ook opgestapt zijn uit onvrede over het gevoerde beleid van interim-voorzitter Willem van der Meer de Walcheren.

Als één van de eerste lokale omroepen zendt Radio Eenhoorn (uitzendgebied Menaldumadeel, ’t Bildt en Franekeradeel) in stereo in de ether uit. Het gaat hierbij om de frequentie 107.5 Mhz. De reacties van luisters is zeer positief te noemen.

Isa Hoes, presentatrice van De Horzel, zal een nieuwe late night show presenteren bij de VARA. Ze zal twintig weken op vrijdag avond in De Horzel het nieuws op een spitsvondige manier belichten. De eerste aflevering is op 16 november.

Degenen die denken dat een derde seizoen Big Brother slaapverwekkend zal worden, lijken zich te vergissen! In het eerste uur dat de nieuwe Big Brother-bewoners zaterdag jl. het huis betraden, deden zich meteen al enige schokkende incidenten voor, die men donderdag (en niet zaterdag zoals was gepland) al meteen op de buis kan zien. Zo blijkt dat deelneemster KELLY een transseksueel is, die eerder al in een van de programma’s van PATTY BRARD als FERRY te gast was met zijn moeder. Hij vertelde opgemaakt en wel dat hij travestiet was, maar nu blijkt hij te zijn ‘omgebouwd’ tot een mooie vrouw!
Lees hier verder

Maandag deed Máxima een regenachting Amsterdam aan voor een kennismaking met de stad waar ze volgend jaar gaat trouwen. Voor dit bezoek was minder aandacht dan haar tocht door de provincie Brabant. ’s Avonds zond de NOS wel een samenvatting uit van het bezoek. De NOS heeft ook een speciale site geopend waar allerlei informatie en beeldfragmenten verzameld worden van de kennismakingstour van Máxima door Nederland. Ook kun je de programma’s zien van de provincies bekijken die nog aan de beurt komen, portretten en artikelen lezen en nog veel meer.
Lees hier verder

TV1 is voor de tweede keer op rij de koning van het tv-weekend. De nationale test viel zondag onder het miljoen naar 910.700 kijkers, maar Flikken deed het met 1.089.400 kijkers beter dan vorige week. In Nederland keken er 970.000 mensen
Lees hier verder

Vreselijk gedoe daar in Zuid-Beveland tijdens die eerste grote conferentie tegen de voortschrijdende verloedering van ons radiobestel. Ik was er al met fikse tegenzin naartoe gegaan omdat het vrijwel zeker was dat enig positief resultaat, laat staan een gezamelijke slotverklaring, bijna uitgesloten was omdat het gros van de deelnemers aan deze bijeenkomst er meer op uit zou zijn elkaar de zwartepiet toe te spelen dan een positieve wending te geven aan het verder afglijden van ons eens zo trotse radiobestel.
Lees hier verder

Relativeren heeft hij inmiddels wel geleerd, maar dat betekent niet dat Ruud ter Weijden (61) zich af en toe nog vreselijk boos maakt. Zoals over het door de Amsterdamse rechtbank opgelegde verbod verder te gaan met de opvolger van het tv-programma Sport aan tafel. De ervaren allrounder van RTL 5 over de vrijheid van arbeid, zijn liefde voor het vak, het aanvaarden van kritiek en jong blijven.
Lees hier verder

Het beroemdste stulpje van Nederland is vanaf vrijdag weer op tv te zien: het Big Brother huis in Almere. In het derde seizoen moeten de bewoners afzien in Battles. ‘Eindeloos op de bank hangen is er niet meer bij.’ Afgelopen zaterdag presenteerden de makers, de bewoners én het huis zich op locatie in Almere. Producer Paul Römer is van mening dat het programma na twee seizoenen wel een oppepper kon gebruiken. “Big Brother is in 25 landen een rage.
Lees hier verder

Naast de FM-, AM- en LW-band introduceert Philips de IM-band op radio’s: luisteren naar internetradio wordt ‘even gemakkelijk als afstemmen op de FM-band’. De FW-i1000 is een doodgewone stereotoren met een cd-speler, een cassettedeck en een radio. Maar dit systeem heeft een extra functionaliteit. Philips heeft de zogenoemde IM-band toegevoegd. Gebaseerd op een technologie die ontwikkeld is door IM Networks. Die maakt het mogelijk dat luisteraars eenvoudig op internetstations kunnen afstemmen.
Lees hier verder

Het is weer leuk op de middengolf. De AM-band, die vaak wordt afgedaan als inferieur en uitsluitend geschikt voor `praatradio’, laat steeds meer muziek horen. Toegegeven, de geluidskwaliteit is nog altijd een stuk minder dan die op de FM, maar ergens heeft dat piepen en kraken van de middengolf ook wel wat. Vooral oude hits uit de jaren zestig en zeventig klinken het lekkerste uit een ouderwetse buizenradio die op de AM staat afgestemd. Radio 10 heeft dat al lang begrepen en draait sinds 1994 muziek met een hoog arbeidsvitaminegehalte op de voormalige frequentie van Radio 3, 675 kHz. Doordat deze frequentie tot ver buiten Nederland reikt, heeft Radio 10 een vaste schare luisteraars opgebouwd onder internationale truckchauffeurs en Nederlanders op campings in het buitenland.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.