Search
Close this search box.

Onderzoek naar afspraken tussen Endemol en NOB

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt een onderzoek in naar mogelijk geheime afspraken tussen televisieproducent Endemol en het Nederlands Omroep Productiebedrijf (NOB). Dat zei een woordvoerder van de NMa onlangs in het KRO-programma Reporter. De afspraken zouden gaan over kortingen die Endemol zou krijgen op diverse faciliteiten van het NOB. Met de geheime contracten daarover zouden miljoenen guldens gemoeid zijn.

Volgens oud president-directeur van het NOB, H. Huijsmans, krijgt Endemol korting op bepaalde faciliteiten van het NOB, maar brengt haar klanten, de omroepen, toch de volledige prijs in rekening. Op deze manier zou Endemol forse winsten maken. Huijsmans zegt dat Endemol bij de onderhandelingen met het NOB misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie. Hierdoor had het NOB geen andere keus dan de geheime contracten te accepteren.

Volgens Endemol zijn dergelijke geheime contracten wel degelijk toegestaan. Het niet doorberekenen van de kortingen door Endemol bij haar klanten, komt, volgens het bedrijf, omdat tegenover de kortingen financiële risico’s staan voor Endemol. Dit heeft De Mol gisteravond ook nog eens bevestigd in het programma Netwerk bij de KRO op Ned1.[V/M]

Gerelateerde berichten