Search
Close this search box.

Opinie: De Vries moet weg

Paul Winnubst, secretaris van de VVR en voorzitter van Hofstad, vind dat het langzaamaan tijd wordt dat staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat, betrokken bij het inmiddels beruchte zero base dossier, haar biezen pakt en een andere baan gaat zoeken. Ruimschoots voor de komende verkiezingen wel te verstaan. Hij legt hieronder uit waarom. [MvD]

De chaos in de huidige radiowereld in Nederland is groot. En daarvoor is een duidelijke oorzaak: een schutterende staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw De Vries. Er geldt hier maar EEN devies: snel weg met mevrouw De Vries.

Aan de hand van verschillende documenten en verslagen, kamervergaderingen en de hoorzitting van 4 oktober jongstleden ontstaat het beeld van een dame die koste wat kost vast blijft houden aan een strategie die slechts zeer beperkt hout snijdt. Daarbij heeft zij meermalen pertinente onwaarheden verteld. Puntsgewijs zal ik de verschillende elementen behandelen waarover zij inmiddels is gestruikeld.

Veiling
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, en daarmee de staatssecretaris, hebben steeds aangegeven dat een veiling het enige werkbare alternatief zou zijn voor de verdeling van de frequenties voor commerciële omroep. In de hoorzitting van afgelopen 4 oktober is door de jurist mr De Ru aangegeven dat dit complete onzin is. Elke verdeelmethode is wat hem betreft verdedigbaar. Deze informatie is ook al eerder aan de staatssecretaris aangegeven in bijvoorbeeld het rapport van de commissie Bouw.

Snelheid
De staatssecretaris heeft er kennelijk bewust voor gekozen de kamer niet in te lichten over het tijdspad van veiling en implementatie. De zenderoperators hebben op 4 oktober aangegeven dat men al vanaf 1999 (!), maar toch in elk geval vanaf begin 2001 ondubbelzinnig heeft gewaarschuwd dat het tot in elk geval ergens in 2003 zou gaan duren voordat de implementatie kan worden afgerond. Dit is dan ook nog een ‘best case’, in een -niet ondenkbare- ‘worst case’ wordt het het einde van 2004! De staatssecretaris heeft echter op snelheid aangedrongen zodat op 1 september 2002 alle stations konden uitzenden: een farce derhalve en nu druk ik het nog zwak uit: de opnieuw verlengde tijdelijke vergunningen tot nu weer 1 september 2002 zijn al achterhaald voor ze goed en wel zijn ingegaan.

Stiltes
Het dreigen met ‘ stiltes in de ether’ was een machtsmiddel dat zich nu als een boemerang tegen haar keert: al begin dit jaar was het duidelijk dat er totaal geen sprake zou zijn van stiltes omdat het overleg met het buitenland veel tijd zou vergen.

Landelijk is gelijk aan niet-landelijk
De staatssecretaris heeft steeds bij hoog en laag volgehouden dat het verdeelmechanisme voor de landelijke commerciële radiostations ook diende te worden gehanteerd voor de niet-landelijke en de middengolf omroepen. Opnieuw complete onzin, aldus de juridisch specialist mr De Ru.

Experimentfrequenties
De overheid heeft inmiddels ruim 60 zogenaamde experimentvergunningen uitgegeven die worden gebruikt door de huidige uitzendende radiostations om het bereik met 3 tot 4 maal te vergroten. Niets geen sprake van experimenten dus, maar een zoethoudertje voor de commerciële radiostations, die er gretig gebruik van maken. Stations zonder frequentie komen echter niet in aanmerking, en worden dus op een forse economische achterstand gezet. Ook zijn deze experimentvergunningen op 1 september verlengd, terwijl niet eens aan de basisvoorwaarden is voldaan van rapportage, danwel dat de aanvragen voor deze verlegingen op tijd bij het ministerie zijn binnengekomen.

Radio 1
De staatssecretaris heeft in een bilateraal overleg met Nozema een greep in de pot van frequenties bestemd voor commerciële radio gedaan door een van de meest interessante frequenties aan de publieke radio te schenken. Dit terwijl de redenen waarom deze stap is genomen hoogst twijfelachtig zijn: de reparatie (zo hier al sprake van is) had met een eenvoudige steunzender met nieuwe techniek snel gerepareerd kunnen worden. Ook het argument van de verschillende frequenties gaat niet op: nagenoeg iedere autoradio schakelt inmiddels zelf naar een andere frequentie over.

Geen frequenties voor niet landelijk
Voor de niet-landelijke commerciële radiostations zijn geen frequenties beschikbaar: het ministerie weigert de aanvragen voor meer frequenties internationaal in overleg te brengen. De reden dat extra frequenties moeten worden gevraagd is dat eerder is besloten dat er geen 7 of 8 landelijke pakketten komen, maar 10. Dit heeft de frequentieruimte nagenoeg volledig opgebruikt. Een direct gevolg is dat deze radiostations naar verwachting nog eens een aanzienlijke periode extra op een nieuwe frequentie zullen moeten wachten.

Frequenties beschikbaar
Uit de overleggen met het buitenland komt naar voren, zo is door Nozema aangegeven, dat er nieuwe frequenties zijn gevonden die nu dus op de plank liggen. De staatssecretaris weigert deze uit te geven aan partijen zonder etherfrequentie, ondanks het feit dat de implementatie nog wel twee en een half jaar kan gaan duren. De Nozema stelde dan ook voor deze frequenties snel uit te geven. Een goed voorstel omdat de achterstand van de partijen zonder etherfrequentie nu wel heel prangend wordt.

Weg
Half november is een volgende zitting van de vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Het zou verstandig zijn als de staatssecretaris nu vast haar biezen zou pakken, gezien de waslijst van zaken die onder haar bewind compleet uit de hand zijn gelopen. En haar topambtenaren die ‘haar steeds de hand boven het hoofd houden’ (een letterlijke uitspraak op het ministerie) moeten zo spoedig mogelijk volgen.

P.N.C. Winnubst
Secretaris Vereniging Verkrijging Radiofrequenties waarbij 9 lokale en regionale commerciële radiostations zijn aangesloten die op de kabel uitzenden, maar niet op FM. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Haagse Media/Hofstad Radio.

Dit opinie artikel van de RadioWereld is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer. Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.

Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoud zich het recht voor artikelen te weigeren.

Gerelateerde berichten