Zoek
Sluit dit zoekvak.

Politieke partijen willen Al-Jazeera op de Rotterdamse kabel

De PvdA en Groen Links in Rotterdam hebben de programmaraad van die stad officieel verzocht de onafhankelijke Arabische nieuwszender Al-Jazeera op de Rotterdamse kabel te zetten. Binnen de Arabische/Marokkaanse gemeenschap in Nederland bestaat, zeker de laatste weken, grote belangstelling voor Al-Jazeera. Zo komt de zender waarschijnlijk ook in Den Haag en Hilversum op de kabel.

Door het verdwijnen van de Arabische tv-zender MBC uit het Rotterdamse kabelaanbod vorige maand, is er een plaats vrijgekomen in het publieke pakket. Sindsdien is de Rotterdamse programmaraad bezig met het zoeken naar een zender die de plaats van MBC op de kabel kan innemen. Al-Jazeera is een belangrijke gegadigde voor deze plaats. Kabelexploitant UPC onderzoekt of de zender zelf op de Rotterdamse kabel wil. Naar verwachting stelt de programmaraad van Rotterdam op 25 oktober haar advies vast of Al-Jazeera daadwerkelijk op de kabel moet komen.

Al-Jazeera (Arabisch voor eiland) is de meest onafhankelijke nieuwszender in de Arabische wereld. Ook in het Westen wordt het tv-station steeds vaker als bron gebruikt. De nieuwszender is echter een doorn in het oog van veel Arabische leiders, omdat het iedereen, ook leden van de oppositie, aan het woord laat. Het Arabische staatje Qatar, waarvandaan Al-Jazeera uitzendt, is al veelvuldig verzocht een einde te maken aan de uitzendingen van Al-Jazeera. Vooralsnog zonder resultaat. [V]

Gerelateerde berichten